,
standing-in-your-truth

Vijf concrete tips voor ‘standing in your truth’

We zijn in ons leven nog te vaak bezig met het leven van andere mensen. We kijken naar ze op vanwege de dingen die ze bereikt hebben, vergelijken hun levensloop met die van onszelf en trekken ons de mening van anderen net iets te vaak aan. Maar houden we ons wel genoeg bezig met onze eigen waarheid? Of mooier gezegd: “Are you standing in your truth?”

Standing in your truth

Wat is het staan in je eigen waarheid eigenlijk? Het staan in je eigen waarheid is het staan voor waar jij in gelooft. Het houden van wie je bent en het accepteren van de gevoelens en gedachten die door je heen stromen. Het is een stuk moeilijker dan het klinkt. Er wordt ons vaak aangeleerd om rekening met anderen te houden en jezelf daarbij weg te cijferen.

We leren van onze ouders dat we eerst een diploma moeten halen, carrière moeten maken en daarna pas aan een gezin mogen beginnen. We leren dat we als vrouwen emotioneel mogen zijn, maar niet tot last van anderen. Huilen doe je het liefst ‘s avonds in je bed. En dan absoluut niet voor je kinderen, want die mogen niet zien dat je mens bent. En daarboven op leren we rekening met anderen te houden. Er komt iemand aan, dus dan gaan we aan de kant. Gaandeweg zijn we vergeten naar ons eigen instinct en naar onze eigen gevoelens en ideeën te luisteren. En natuurlijk zal je jezelf af en toe moeten aanpassen. Maar hoe heerlijk is het om onvoorwaardelijk in je eigen waarheid te staan? Dit zijn onze vijf tips.

De tips

  1. Schrijf in een dagboek. Door dagelijks in je dagboek te schrijven kan je jezelf beter leren kennen. Waar word je blij van? Wat maakt je boos? Wat maakt je verdrietig? Let op de dingen die je passioneren, de mensen die je een goed gevoel geven, de dingen waar je nooit meer zonder kunt. Heb je doelen, schrijf ze dan op. Waar zie jij jezelf over vijf jaar? En dan zonder rekening te houden met de doelen van jouw beste vriendin, of de wensen van je moeder.
  2. Mediteer. Maak tijd vrij om te mediteren. Op de momenten dat je in complete stilte bent en het dichts bij jezelf staat leer je het meeste over jezelf. Ben je niet zo van het stil zitten? Lees dan ook ons artikel over alternatieve vormen van meditatie.
  3. Ga in gesprek. Ga in gesprek met de mensen om je heen. Hoe zien zij jou? Komt het overeen met het beeld dat je van jezelf hebt? Je kan een gezellige avond met vrienden organiseren, maar je kan ook met een therapeut in gesprek. Die kan je de juiste vragen stellen om meer over jezelf te leren.
  4. Accepteer en hou van jezelf. Natuurlijk blijf je als mens veranderen en is het onmogelijk om jezelf geheel te doorgronden, maar leer houden van de delen die je wel kent. Accepteer wat je niet kunt of wilt veranderen. En houd van al het andere. Wacht niet op iemand anders om van jouw “unloveable parts” te houden, maar doe dat lekker zelf.
  5. Ga in je eigen waarheid staan. Weet je (grotendeels) wie je bent, en wat je wilt? En kan je zeggen dat je jezelf liefhebt, of in ieder geval accepteert? Ga dan in de eigen waarheid staan. Heb schijt aan de meningen en levens van anderen en doe gewoon waar jij blij van wordt en in geloofd. Wij staan achter je sis!
Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: