,
vaker offline

4 redenen waarom je vaker offline zou moeten gaan

Ben jij de afgelopen tijd ook te vaak online geweest? Dan ben je gelukkig niet de enige. Ook onze screentime is dagelijkst veel te hoog, de hoogste tijd om onze telefoon weer wat vaker aan de kant te zetten dus. Dit zijn de vier redenen waarom je vaker offline zou moeten gaan.

Dit artikel werd voor het eerst in 2020 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 30-6-2023.

Waarom je vaker offline moet:

1. Minder vergelijkingsmateriaal

Je oude klasgenoot zit nu op Bali. Die ex-collega die ontslag heeft genomen is nu een succesvolle entrepreneur. En jij? Jij bent je leven aan het vergelijken met die van iemand anders. Maar niets is wat het lijkt. Hoeveel mensen delen daadwerkelijk wat er achter al die mooie dingen schuilt? Vergeet niet dat het allemaal maar een momentopname is. Iedereen heeft mooie dingen in het leven, maar ook iedereen ervaart shit momenten. Vergelijk anderen hun hills dus niet met je dalen, want wat bereik je daar eigenlijk mee?

2. Offline gaan vermindert de kans op depressie

Dat de bovenstaande redenen onze mental health kunnen beïnvloeden is bekend, maar uit onderzoek blijkt dat er meer aan de hand is. Doordat we zoveel digitaal doen, besteden we minder tijd met onze vrienden en familie. Dit kan ervoor zorgen dat we geïsoleerd raken, ons eenzaam gaan voelen en zelfs depressief worden. Sociale contacten kunnen er juist voor zorgen dat wij ons gelukkiger voelen. Dus doe die telefoon eens weg en probeer echt present te zijn rondom de mensen van wie je houdt.

3. Je gezelschap zal het waarderen

Hoe vind je het als je tegen iemand praat en die persoon de hele tijd op hun telefoon kijkt? Juist ja. Door je telefoon iets vaker weg te zetten versterken je persoonlijke relaties. Je hebt meer aandacht voor elkaar en kunt écht naar elkaar luisteren. En wat is er mooier dan dat?

4. We zitten randje verslaving

Volgens experts is er sprake van een verslaving als je meer als zestien uur per week op het internet zit. Gemiddeld brengen we twee uur per dag op sociale media door, dat is dus al veertien uur per week. Maar dat is natuurlijk niet het enige waarvoor wij onze telefoon gebruiken, denk aan Netflix, appen, shoppen en nog veel meer. Het wordt dus al snel meer dan zestien uur per week. Betrap je jezelf hierop? Dan is het tijd om drastisch terug te schalen!

Beeld: Aline Viana Prado

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: