Oke, we zijn al aan de late kant met het schrijven over #blackouttuesday. Maar ook ver nadat de dag dat wij deze hashtag massaal onder zwarte afbeeldingen gebruiken voorbij is, blijft de intentie relevant. De hashtag #blackouttuesday werd wereldwijd overgenomen, maar toch was er al snel tegengeluid te horen. Mag je nou wel iets posten tijdens Blackout Tuesday? Ja of nee?
By any means necessary
Zoals je vast wel weet is de wereld in rep en roer. Momenteel vinden wereldwijd de grootste protesten tegen rassenongelijkheid in vijftig jaar plaats. Dat is een big deal. Want dat betekent dat de meesten van onze ouders nog kind waren tijdens de laatste keer. En er daarom waarschijnlijk niet heel veel van hebben meegekregen. Nu vijftig jaar later, is het tijd om weer op te staan. Onder andere met behulp van het enorme bereik op sociale media.
Toen ik mij ongeveer vijf jaar geleden in racisme en rassenongelijkheid begon te verdiepen, had ik het over een tweede revolutie. Mijn moeder wuifde het idee toen nog weg, zeggende dat geweld niets op zou lossen. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat ik toen tegen haar zei dat mijn generatie niet de hare is. En dat wij niet over ons heen laten lopen. By any means necessary.
Waarom Blackout Tuesday?
Nu 2020, het gekste jaar ooit. Is er ook aandacht voor een tweede pandemie. Een pandemie die al eeuwen voortduurt. De haat en het geweld tegen het zwarte ras. Naast de Black Lives Matter movement, is vandaag dus ook #blackouttuesday trendig. En dat is natuurlijk niet zomaar. De Black Out Tuesday movement is namelijk een initiatief van Jamila Thomas en Brianna Agyeman, twee vrouwen uit de muziekindustrie.
Op theshowmustbepaused.com leggen ze uit waarom: “De muziekindustrie in een miljarden industrie. Een industrie die voornamelijk van zwarte kunst geprofiteerd heeft. Onze missie is om de industrie haar verantwoordelijkheid voor de moeilijkheden en successen van de zwarte bevolking voor te houden. Daarom is het de verantwoordelijkheid van deze industrie om de zwarte gemeenschap te beschermen en versterken. Nadat zij hen overduidelijk rijk hebben gemaakt.”
Het doel van de twee vrouwen is dus om de muziekindustrie bij de huidige boycots te betrekken. Al snel is het initiatief door sociale media overgenomen en zijn er initiatieven aan toegevoegd. Zo wordt het gebruik van sociale media afgeraden. Maar ook het gebruik van streaming diensten, YouTube en de deelname aan lessen en andere ontmoetingen.
Waarom geen Blackout Tuesday?
Al snel verschenen er op Instagram meerdere posts van mensen die niet achter de beweging stonden. Zo plaatste Kehlani op haar story: “Alhoewel ik het eens ben met de intentie achter de Blackout Tuesday, is er iets aan de uitvoering daarvan niet zo slim. Wij houden elkaar namelijk geïnformeerd op dit platform. Wij zijn elkaars nieuwsberichten, omdat wij de andere media niet kunnen vertrouwen. Wij kunnen niet voor een dag verdwijnen.”
Daarnaast had Kehlani samen met anderen nog een goed punt. Door het gebruik van de hashtag #blacklivesmatter wordt al het goede dat wij gedaan hebben vervangen door een heleboel zwarte vakjes. En dat is ontzettend jammer. Ook lukt het ons op deze manier niet om elkaar via deze hashtag geïnformeerd te houden.
De intentie van de beweging is dus heel goed. Maar de uitvoering roept nogal wat discussie op. Wellicht was een ander tijdstip en een ietwat andere uitvoering idealer geweest.
Heb jij meegedaan aan Blackout Tuesday?