‘M’n partner dit, m’n partner dat.’ We zijn vaak geneigd de schuld bij onze partner te leggen. We zijn tegenwoordig zo gefocust op de red flags bij de ander, dat we daardoor onze eigen flaws niet meer zien. Maar reality check: ook jij kan de ‘toxic one’ in de relatie zijn.
Dit artikel werd voor het eerst in 2020 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 14-7-2023.
The bad guy?
Vaak heb je het zelf niet door en dat is niet erg, daarom heb je waarschijnlijk ook op dit artikel geklikt. Soms komt ons ‘toxic’ gedrag voort uit nare ervaringen in eerdere relaties, of een verkeerde hechting aan onze ouders. Je realiseert je dan niet dat je de ander verkeerd benaderd en soms zelfs simpelweg rude behandeld. Het is in onze huidige maatschappij er zo ingegroeid dat we op de red flags bij de ander moeten letten. Het is de ander die niet kan communiceren, onvolwassen is en altijd vreemdgaat. Waardoor we vaak een vrijbrief krijgen voor ons eigen negatief gedrag. Vrienden en familie geven je partner de schuld, zonder je op je eigen gedrag aan te spreken.
Tekenen dat je de ‘toxic one’ in de relatie bent:
1. Je behoeften zijn de enige die tellen
In een relatie zijn je behoeften het belangrijkst. Je wilt wat je wilt, wanneer je het wilt en precies zoals je het wilt. Je verwacht een app’je in de ochtend, in de avond en elk kwartier daartussenin. Je partner zie je als degene die hard moet werken om jou tevreden te houden en je eigen rol daarin vergeet je. En je bent blind voor de behoeften van de ander. Of het kan je simpelweg niet zoveel schelen. Gelukkig is het niet zo moeilijk om jezelf daaroverheen te zetten. Vraag jezelf gewoon regelmatig af: “wat zijn de behoeften van mijn partner en hoe kan ik daarin voorzien?”
2. Je gebruikt (verbaal) geweld
Wanneer je boos bent op je partner kan je behoorlijk grof worden. Het is misschien niet zo dat je gaat schelden. Maar dat je dingen zegt om de ander bewust te kwetsen. Ook in de popcultuur van de Zwarte gemeenschap wordt dit nog te vaak als normaal gezien. Je ziet het aan de manier waarop we in films en muziek met elkaar omgaan. Tijdens een discussie hoef je niet te schreeuwen om je punt te maken. Merk je dat je toch snel naar verbaal geweld neigt, neem dan een moment voor jezelf om af te koelen. Benader je partner daarna kalm en met rede, en probeer het op een rustige manier uit te praten.
3. Je leven draait om je relatie en je partner
In een relatie ben je ontzettend afhankelijk van je partner. Je kunt je dan ook geen moment herinneren dat je geen relatie gehad hebt of aan het daten was. Je vindt het belangrijk om bij iemand te horen en hecht heel veel waarde aan de aanwezigheid van de ander. Vaak heb je niet door dat dit verstikkend kan werken en de ander je daardoor waarschijnlijk weg zal duwen. En dat terwijl jij juist meer toenadering zoekt. Jezelf hier overheen zetten is ontzettend moeilijk. Verstandig is het om professionele hulp te zoeken als je er zelf (of samen) niet uitkomt.
4. Je houd jezelf emotioneel tegen
In een relatie vind je het moeilijk om jezelf helemaal over te geven. Je bent bang om alles van jezelf te laten zien en om echt verliefd te worden. Zeer waarschijnlijk heb je in het verleden veel naars meegemaakt, waardoor je nu bang bent om weer afgewezen te worden. Daarom houd je jezelf emotioneel tegen en heb je bijvoorbeeld moeite met praten over gevoelens of je excuses aan bieden. Ook jezelf emotioneel openstellen vind je ontzettend moeilijk. Belangrijk is dat je beseft dat jouw terughoudendheid een enorm effect op je partner heeft. Die kan het zich persoonlijk aantrekken en (on)bewust afstand nemen.
5. Je speelt altijd het slachtoffer
In de relatie zit je partner altijd fout. Bij een ruzie kruip je automatisch in de slachtofferrol. En hoe hard je jou best ook doet, je ziet echt niet waar de ander zich nou zo druk over maakt. Je verdenkt en beschuldigd je partner van veel en krijgt daardoor het gevoel dat er niet in je behoeften voorzien wordt. Maar een relatie bestaat uit twee mensen, die allebei fouten maken en ook allebei hun best doen om de fouten te verbeteren. Ook in een relatie zit jij af en toe (of vaak ;p) fout. En dat is oké, zolang je het maar erkent en besluit om er iets mee te doen.
Herken je één of meerdere kenmerken bij jezelf, dan raden wij je aan om aan zelfreflectie te doen. En daarna natuurlijk je gedrag te veranderen. En als je weet waar jouw houding/gedrag vandaag komt, kan je het probleem bij de wortel aanpakken. En dat jij kenmerken bij jezelf herkent wilt niet zeggen dat je partner ze ook niet heeft. Soort zoekt soort, dus heel waarschijnlijk ligt het niet alleen aan jou. Maar is het een probleem dat jullie beiden op moeten lossen.
Beeld: Ricardo Esquivel