nieuwe relatie

Zo ontdek je of je klaar bent voor een nieuwe relatie

Relaties zijn ontzettend mooi, maar helaas niet altijd voor eeuwig. Bovendien houden relaties tegenwoordig minder vaak stand dan dat ze dat vroeger deden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 40 procent van alle huwelijken in een echtscheiding eindigt. Wij krijgen dus vaker te maken met heartbreak en dus ook met de uitdagingen van het aangaan van een nieuwe relatie. Maar hoe weet je eigenlijk of je klaar bent voor een nieuwe relatie na een gebroken hart?

Dit artikel werd voor het eerst in 2020 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 26-6-2023.

Als het op daten en relaties aankomt is iedereen anders. We hebben verschillende behoeften en zijn allemaal naar iets anders opzoek. Er zijn mensen die het liefst voor altijd iemand naast zich hebben, maar er zijn ook genoeg anderen die zichzelf de komende vijf jaar nog niet (of misschien wel nooit) in een relatie zien. Toch is er één ding dat we gemeen hebben: nobody enjoyes a broken heart. Als je hart gebroken is en je behoefte hebt aan een nieuwe relatie, is het afvragen of je er wel klaar voor bent. Het laatste dat je wilt is met oude pijn en verdriet een nieuwe relatie aangaan. Daarom vind je hieronder de 4 tekenen dat je (eindelijk) klaar bent voor een nieuwe relatie.

Tekenen dat je klaar bent voor een nieuwe relatie

1) Je bent je bewust van eigen trauma’s en verdriet

We lopen allemaal met een verleden rond. Er is niemand die nog nooit verdriet en/of een traumatische ervaring gehad heeft. Maar als je je er niet bewust van bent, kan dat enorme gevolgen voor je toekomst hebben. Ook in een relatie. Velen zullen een groot deel van hun leven bezig zijn om het verleden te omarmen. Dat is oké en kan ook nog binnen een relatie. Maar belangrijk is wel dat je weet waar je mindset en gedrag vandaan komt, anders kan dat je relatie sneller verpesten dan je denkt. Als je weet waar je mee dealt, kun je dat namelijk bespreekbaar maken.

2) Je hebt behoefte aan een nieuwe relatie

Je mag best zeggen dat je een nieuwe relatie wilt, dat maakt je heus niet wanhopig. Als je voelt dat je de behoefte hebt aan een nieuwe relatie is dat niet zonder reden. Vraag je eerst af wat die reden is: is het nu echt tijd voor een partner? of komt die behoefte alleen uit eenzaamheid voort? Toeval bestaat niet. Als je graag een nieuwe relatie wilt, kan het dus best zijn dat het er de tijd voor is. Sta dan ook open om te ontvangen, want die relatie is waarschijnlijk dichterbij dan je denkt.

3) Je hebt het weloverwogen en staat er open voor

Je hebt behoefte aan een nieuwe partner, maar je hebt er goed over nagedacht: heb je nu wel genoeg tijd voor de eerste fases van een relatie? of heb je doelen die je eerst nog alleen bereiken wilt? Als je goed over de voor- en nadelen van een relatie nagedacht hebt en tot de conclusie komt dat je er echt klaar voor bent, go ahead! Daarnaast sta je natuurlijk ook open voor een relatie, voor een partner en voor alle mooie en minder mooie momenten die erbij horen. Je bent er klaar voor en dat weet je zeker. 

4) Je ziet je eigenwaarde in

Misschien ben je moe van al die selflove praat, maar zelfliefde is zo belangrijk. Als een relatie op een heftige manier ten einde komt, heeft dat effect op je zelfbeeld. Als vrouwen trekken wij ons dingen vaak persoonlijk aan, waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. En je wellicht ook minder van jezelf bent gaan houden. Daarom is het van belang om jezelf te vergeven, voordat je de ander vergeeft. Kan je inmiddels volmondig ‘ja’ zeggen als iemand je vraagt of je eigenwaarde ziet? Het zorgt er namelijk ook voor dat je de volgende keer bewuster een partner kiest.

Beeld: Ron Lach

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: