Imposter Syndroom

Het Imposter Syndroom is echt en dit is wat je er tegen kunt doen

Imposter syndroom is real, erg shitty en wordt niet zonder reden ook wel het oplichterssyndroom genoemd. Denk aan dat ene stemmetje in je hoofd dat telkens zegt dat je niet goed genoeg bent. Dus als je, net als veel andere vrouwen, last hebt van het imposter syndroom raden wij je aan om snel verder te lezen.

Het imposter syndroom

Wat is het imposter syndroom nou eigenlijk? Vaak hebben succesvolle vrouwen het idee dat ze ieder moment door de mand kunnen vallen. En dat iedereen erachter komt dat ze niet ‘goed’ genoeg zijn. Zo lopen ze rond met het idee dat ze niet intelligent genoeg zijn of niet de juiste kwaliteiten bezitten om hun baan goed uit te kunnen voeren. Maar gelukkig is het imposter syndroom gewoon een state of mind. Het is een nare stem in je hoofd die je ervan overtuigt dat je niet goed of slim genoeg bent. Als je aan de stem toegeeft ben je geneigd om fouten te maken of zelfs op te geven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je hebt je baan, je promotie of je eigen bedrijf, omdat je er hard voor gewerkt hebt en omdat je hem verdient.

En zo ga je het tegen:

Praat erover

Praat over je gevoelens. Je bent niet alleen. Grote namen als Maya Angelou en Michelle Obama hebben toegegeven dat ze met het imposter syndroom worstelden. En kijk maar naar wat zij allemaal bereikt hebben. Er zullen waarschijnlijk meerdere collega’s rondlopen die je negatieve gevoelens delen, misschien zelfs je beste vriendin. Erover praten lucht niet alleen op, je krijgt erkenning voor je gevoelens en kunt samen op zoek naar een geschikte oplossing.

Onderscheid gevoelens en feiten

Het zal in het begin even moeilijk zijn, maar leer je gevoelens en de feiten te onderscheiden. Gevoelens komen en gaan, net als golven en zijn dus maar tijdelijk. Als je beslissingen maakt op basis van gevoelens in plaats van feiten kan het verkeerd aflopen. De feiten zijn dat jij ontzettend hard gewerkt heb voor die baan of je eigen bedrijf. Dat heb je gedaan met je eigen kwaliteiten en een goed stel hersenen. En je zou het zo nog een keer kunnen overdoen.

Vier kleine overwinningen

We zijn zo gericht op alle grote wins dat we soms vergeten om ook de kleine overwinningen te vieren. Die zijn namelijk net zo belangrijk als de grote. Schrijf ze op, bel je beste vriendin of trakteer jezelf op een drankje. Maar vier dat je zoveel meer kunt dan je wel denkt.

Durf te falen

Fouten maken we allemaal, het is dus niet erg als het af en toe mis gaat. Het hoort erbij als je iets doet wat nog nooit eerder gedaan hebt. Zie het als leren lopen, met vallen en opstaan. Elke nieuwe fase komt met vallen en groeien doe je alleen door op te staan. Omarm je fouten en leer van ze. Een echte winnaar is namelijk niet bang om te falen 🙂

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: