, ,
op-menstruatiecyclus-inspelen

Leer vandaag nog op jouw menstruatiecyclus inspelen, dit is waarom

Wij hebben als vrouwen een ontzettende haat-liefde verhouding met onze menstruatie. Vanaf de allereerste menstruatie komt er een heleboel onzekerheid, ongemak en pijn bij kijken. Toch zijn we af en toe behoorlijk blij als aunt flow langs komt. Als je net onveilige seks gehad hebt bijvoorbeeld. Of als je vanwege jouw hormoonhuishouding minder vruchtbaar bent. Leer daarom vandaag nog op jouw menstruatiecyclus inspelen.

De ene vrouw is ontzettend blij als ze ongesteld geworden is. De ander telt met tegenzin de uren tot de eerste dag vloeien af. Zoals bij een ieder het menstruatiecyclus anders loopt, ervaart ook elke vrouw haar rode vriendin anders. Zelf zie ik er ook altijd tegenop, vooral de run ernaar toe. Dagen vol vermoeidheid, onzekere gevoelens en ontzettende prikkelbaarheid. En dat meestal een hele week.

#Factcheck

Maar als je in leert spelen op je eigen menstruatiecyclus, voorkom je veel ongemakken. Voordat wij jou vertellen hoe je dat kunt doen, zetten wij eerst de feiten op een rij. Zo krijgt de overgrote meerderheid van alle vrouwen last van PMS, premenstrueel syndroom. PMS zorgt ervoor dat je één tot twee weken voor jouw menstruatie al last van jouw aankomende menstruatie krijgt. Volgens Women’s Health geeft wel 90% van de vrouwen aan dat ze last hebben van premenstruele klachten als hoofdpijn en prikkelbaarheid.

Natuurlijk zijn er vrouwen die bijna tot geen klachten hebben, maar er zijn ook vrouwen die zich ziek moeten melden omdat de klachten zo heftig worden. Wat vooral heel naar is, is dat deze klachten één tot twee weken voor je menstruatie beginnen. Als je pech hebt, ben je dus (inclusief je menstruatie) zo een drie weken per maand aan de PMS/menstruatieklachten. En wie is daar nou blij mee?

En alsof dat niet genoeg is blijkt dat vrouwen met andere gezondheidsproblemen, meer last van de reeds aanwezige problemen kunnen krijgen in de tijd voor hun menstruatie. Problemen als depressies, angststoornissen, prikkelbaar darmsyndroom en chronisch vermoeidheidssyndroom. Maar ook als je gevoelig bent voor bijvoorbeeld migraine, kan je dat rond die periode vaker verwachten.

Ongemakken voorkomen

Hoe voorkom je dan al die ongemakken? Dat begint bij het beter leren kennen van jezelf. Hou een dagboek bij. Schrijf in dat dagboek op hoe je je voelt, welke symptomen je hebt, hoeveel je weegt en hoeveel je geslapen hebt. Om het makkelijker te maken heb je daarvoor verschillende apps zoals de Menstruatiekalender van Flo Health, inc. Hou het dagelijks bij voor een optimaal resultaat.

Na een aantal maanden kan je een patroon zien in de periode voor jouw menstruatie. Zelfs als je menstruatie onregelmatig komt. Zodra je het patroon doorhebt, kan je daar op inspelen. Ben je drie dagen voor jouw menstruatie ontzettend moe? Ga dan de week ervoor al op tijd naar bed, en eet energierijke voeding. Ben je in de week voor jouw menstruatie ontzettend onzeker en prikkelbaar? Plan dan geen grote afspraken in, en doe het rustig aan op het werk.

Verdiep je bijvoorbeeld ook in Cycle Mentoring, waarbij elke week van jouw cyclus een ander seizoen voorstelt. Zo ben je de eerste week (winter), de week van jouw menstruatie, beter in staat om te reflecteren en bij jezelf naar binnen te kijken. De tweede week (lente) ben je ontzettend zelfverzekerd en outgoing. De derde week (zomer), je vruchtbare periode, ben je heel empathisch en werk je meer vanuit je gevoel. En in de laatste week (herfst) neemt onbewust je behoefte aan sociaal contact af, en ben je prikkelbaar.

Slay your cycle!

Met al deze informatie kan je nu fijn aan de slag. Leer jezelf beter kennen, en gun jezelf de rust. Maar laat jezelf ook vrij in alle gekke emoties en gevoelens rondom je periode. Het hoort het namelijk allemaal bij. Door er goed op in te spelen, heb je er in het dagelijks leven gelukkig wel een stuk minder last van. Doe heel bewust onderzoek naar wat voor jou werkt. Voor iedere vrouw is dat namelijk anders. Leer dus op jouw menstruatiecyclus inspelen, en voorkom veel ongemakken.

Dit vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: