,
droombaan vinden

Nog op zoek naar die droombaan? Dit zijn 5 handige tips!

De baan van je dromen aan de haak slaan blijkt vaak moeilijker dan gedacht. Zoeken op LinkedIn, je aanmelden op vacaturesites en het delen van hulpvragen op sociale media. Je bent er aardig wat tijd en energie aan kwijt. Zoveel dat de kans dat je ontmoedigd raakt steeds groter wordt. Maar geef niet op! Wij hebben namelijk 5 ontzettend handige tips voor het vinden van je droombaan op een rijtje gezet. Met deze tips wordt je binnen no-time gebeld met de boodschap: ‘Wij willen jou!’.

Alhoewel de hustle en entrepreneur culture nu ontzettend populair is, is het ondernemersvak niet voor iedereen weggelegd. We willen simpelweg niet allemaal 24/7 aan een onderneming werken. Of verantwoordelijk zijn voor de risico’s die horen bij het hebben van een eigen bedrijf. En dat is helemaal oké, want zodra je die droombaan te pakken hebt wil je niets anders meer. Een goede baan kan juist heel veel vrijheid bieden en dat is alleen maar mooi.

Het begint bij weten wat je wilt

De zoektocht naar de perfecte baan begint bij jezelf. Het vinden van je droombaan lukt pas als je helder hebt waar je naar op zoek bent. Daarom vinden de meeste mensen deze eerste stap in de zoektocht het moeilijkst. We hebben namelijk vaak een vaag idee van wat we graag willen, maar het concreet maken vergt wat meer energie. Soms weten we simpelweg niet hoe onze droombaan eruit ziet, maar vaak zijn we bang om groot genoeg te dromen. We weten dan heel goed wat we willen, maar denken dat we niet gekwalificeerd zijn of afgewezen zullen worden.

Weten wat je wilt, begint daarom bij durven dromen. Als er geen restricties zijn en alles mogelijk is, hoe ziet jouw droombaan er dan uit? Of beter nog, je droomleven? Want we werken om te leven en niet andersom. Durf het antwoord op deze vragen op papier te zetten en er echt voor te gaan.

Ga op zoek naar een mentor

Grote kans is dat je droombaan net buiten je bereik ligt, omdat je nog in de rol moet groeien. Let op! In de rol groeien betekent niet dat je de juiste skills nog niet hebt, maar meer dat je als persoon de functie nog eigen moet maken. Ga daarom aan het begin van je zoektocht al op zoek naar een mentor in het vak. Iemand die alle ins en outs weet en je meer kan vertellen over de verwachtingen die bij je nieuwe rol horen. Leer van je mentor. Van de reis die mentor afgelegd heeft, van de connecties die je mentor gemaakt heeft en vooral van de fouten (of ervaringen zoals mijn bestie dat altijd zegt) die gemaakt zijn. Je hoeft niet hetzelfde pad als je mentor te bewandelen, maar laat diens weg een inspiratiebron voor je zijn.

Een ander voordeel van je mentor is de connecties die zij met zich meebrengen. Een echte mentor helpt je graag aan een nieuwe baan zodra zij zien dat je daar klaar voor bent. Durf te vragen. Je weet nooit wat er uit het netwerk van je nieuwe mentor naar voren komt. Wie weet kun je zo wel je droombaan vinden.

Weet waar je zoeken moet

Het vinden van je droombaan is geen one size fits all. Op de ene vacaturesite vind je meer vacatures voor creatievelingen, zoals Vacature Via. En op de ander moet je wezen als je op zoek bent naar een baan in tech. Bovendien zul je snel in de waar raken als je jouw zoektocht op Google begint, door de grote hoeveelheid informatie. Zelf begin ik altijd op LinkedIn met zoeken. Daar kun je heel eenvoudig op de verschillende functies zoeken, ontvang je aanbevelingen en kun je met ‘eenvoudig solliciteren’ solliciteren zonder motivatiebrief. Daarnaast zie je gelijk wie er op zoek is naar nieuwe werknemers en kun je je in de interviewer verdiepen voor het sollicitatiegesprek. En als je iemand binnen het bedrijf kent, kan die een goed woordje voor je doen.

Blijf groeien

Tijdens je zoektocht naar die droombaan is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Het lange zoeken kan ontmoedigend werken. Maar juist door het vergroten van je vaardigheden groeit de kans dat je die ene baan wel aan de haak slaat. Volg een cursus of meld je aan voor een (gratis) masterclass en bevorder je skills. Ook groei op het persoonlijk vlak is een must. Misschien lukt het je wel om een droombaan te vinden, maar zonder soft skills zoals luisteren en plannen ben je die baan zo weer kwijt. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk bij soortgelijke banen naar het lijstje met functie-eisen en begin met de functie-eis waar je nog het meest onzeker over bent.

Geen zorgen! Je kunt gewoon solliciteren zonder aan alle functie-eisen te voldoen. Wist je dat mannen al solliciteren als ze maar aan 60% van de functie-eisen voldoen? En dat vrouwen vaak pas doen wanneer het 10/10 is? Extra stress over je ontwikkeling is dus nergens voor nodig, maar de skills zijn wel ontzettend handig als je de functie goed wilt uitvoeren.

Geef nooit op, die droombaan zul je vinden

Onze laatste tip is om nooit op te geven. Die droombaan zul je zeker weten vinden. Het vergt misschien wat tijd en uithoudingsvermogen, maar dan heb je ook wat. Omring je met de juiste mensen, zet door en durf een beetje brutaal te zijn. Heb je moeite met het schrijven van een motivatiebrief? Laat iemand anders het voor je doen –> #lifehack. Wees zo creatief als het maar kan. Schrijf een ouderwetse sollicitatiebrief en doe hem op de post. Of stuur een sollicitatievideo in. Wat je ook doet, lees onze tips nogmaals door en onthoudt: you got this!

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: