,
racisme werkvloer

Zo ga je om met racisme op de werkvloer

Je kent het wel: je bent de enige of één van de weinige medewerkers van kleur. Al die lastige ongeschreven regels, de typische grappen en de non-relatable verhalen over het weekend. Als je daarbovenop ook met racisme te maken krijgt, is de maat al snel vol. Daarom verzamelen we hieronder een aantal manieren waarop jij tegen racisme op de werkvloer kunt vechten. Scroll snel verder.

Dit artikel werd voor het eerst in 2019 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 25-6-2023.

5 handige tips tegen racisme op de werkvloer

1. Reageer meteen op de gebeurtenis

Krijg je een racistische opmerkingen te horen? Zeg er dan meteen wat van. Ja, ook bij die vervelende micro-agressies. Laat de gebeurtenis niet voorbij gaan, want anders laat je hem open voor interpretatie. Wanneer je de gebeurtenis bespreekbaar maakt, is belangrijk dat je je gevoel benoemt. Met de definitie van racisme kunnen je collega’s nog alle kanten op, maar aan je gevoel kunnen ze niets veranderen.

2. Laat niet over je heen lopen

Ik heb wel eens een baas gehad die alle mogelijke vormen van racisme en discriminatie op de werkvloer heeft ervaren. Toch verliet ze elke werkplek met een welverdiende promotie. Ze liet altijd van zich horen en sprak de dader meteen aan. En dat heeft haar ontzettend veel respect opgeleverd. Natuurlijk is die directheid niet voor iedereen, maar probeer de onzekerheden van je af te zetten en neem je plek in.

3. Dien een klacht in

Als het kwetsende gedrag vaker voorkomt, of het verergert, kun je naar HR te stappen. Helaas weten we inmiddels dat HR er in te veel situaties niets aan doet. Gelukkig lopen er steeds meer D&I (diversiteit en inclusie) medewerkers rond, waarbij je ook altijd terecht kunt. Werkt dat niet, maak dan een officiële melding bij de Nederlandse arbeidsinspectie of bij het College voor de Rechten van de Mens.

4. Leave

Luister dan. Sinds 2020 blijft niemand meer bij een baan die het niet waard is. Neem een voorbeeld aan GenZ en zie je baan als een relatie. Is het geen match? Jammer dan, we accepteren geen toxic gedrag en bovendien zwemmen er genoeg vissen in de zee. Een baan die hoofdpijn geeft en waar je ongelukkig van wordt, is het simpelweg niet waard. Als Zwarte vrouw/persoon ben je meer dan genoeg, je hoeft niet te vechten tegen onrecht als je daar geen mentale ruimte voor hebt.

5. Doe een boek cadeau

Bij directe racisme en discriminatie op de werkvloer mag je deze tip negeren. Het is een echte aanrader voor wanneer je de werkvloer verlaat en kunt beginnen bij een nieuwe baan. Doe je oude werkgevers een boek cadeau, zoals Het antiracismehandboek, en uiteindelijk zal er ook bij hen een belletje gaan rinkelen.

Beeld: Mizuno K

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: