stress verminderen

3 simpele hacks voor als je de stress in je leven wilt verminderen

Ik ken het als geen ander: het idee dat je hoofd altijd vol zit. Met dingen zoals taken, belangrijke evenementen en de problemen van vrienden en familie. Herken je dit? Dan kun je vast beamen dat het geen fijn gevoel is en dat vakantiemomenten een periode van verlossing zijn. Wat nou als ik je zeg dat je niet altijd op die vrije vakantiemomenten hoeft te wachten? Maar dat je met 3 simpele hacks de stress in je leven kan verminderen.

Wij zijn gelukkig niet de enigen van wie het hoofd wel eens overloopt van een to-do lijst of zorgen. Zo ook de mensen die het onderstaande onderzoek uitgevoerd hebben. De hacks zij ontdekten hebben we voor je op een rijtje gezet! Scroll naar beneden om de hacks te ontdekken en hoe je ze het dagelijks leven toe kan passen.

Dit artikel werd voor het eerst in 2022 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 7-9-2023.

Creëer een lijst met niet-onderhandelbare activiteiten

Stel een lijst op met de dagelijkse activiteiten die je gelukkig en gezond houden. Voor deze activiteiten maak je vervolgens elke dag bewust tijd vrij. Je gaat dus niet van huis of nog niet naar bed als je de dingen op je lijstje niet afgevinkt hebt. Dit klinkt als meer werk, maar het kan heel eenvoudig zijn. Activiteiten voor op je ‘niet-onderhandelbare’ lijstje kunnen bestaan uit bijvoorbeeld elke ochtend je bed op maken, een avondwandeling van 20 minuten of een uur voor het slapen geen sociale media.

Bedenk voor jezelf wat je nodig hebt en waarover niet te onderhandelen valt, en schrijf het op. Probeer je er zoveel mogelijk aan te houden. Misschien moet je wel een half uur eerder opstaan, of kun je niet elke dag je werk to-do lijst afronden. Maar de extra ruimte die het in je hoofd creëert is het meer dan waard.

Als het minder dan 5 minuten kost, doe het dan meteen

Soms krijg je een mailtje binnen en denk je: die beantwoord ik later wel. Of moet je even kort met een klant bellen, maar stel je het liever uit tot het einde van de dag. Het vervelende is dat die taak blijft hangen en samen met de andere taken die je uitstelt op een grote uitdaging kan gaan lijken. Krijg je dus een nieuwe, kleine taak? Ga er dan meteen even voor zitten.

Dit geldt trouwens niet voor alle meldingen die je elke dag op je telefoon binnenkrijgt. Want die leiden alleen maar af. Ben je aan het werk, stop dan bewust je telefoon even weg en schakel de emailmeldingen even uit. Zo kom je een stuk productiever door de dag heen.

Deel je tijd bewust in

Je ziet misschien tegen het werken met een planning op. Vooral als je net als ik Tweelingen als sterrenbeeld hebt. Een agenda die er week na week hetzelfde uitziet werkt voor mij nogal verstikkend, maar helpt zeker bij het verminderen van stress. Bij het bewust indelen van je tijd is het handig om vooruit te werken. Begin met de dingen die op je ‘niet-onderhandelbare activiteiten’ lijstje staan en vul de planning aan met de andere taken.

Werk aan een ochtend en avond routine. En maak voldoende tijd vrij voor rust. Als je gezond bent en lekker in je vel zit ben je namelijk minder gevoelig voor stress.

Beeld: cottonbro studio

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: