Emotionele triggers zijn overal. En het zijn er de afgelopen jaren alleen maar meer geworden, waardoor het af en toe lijkt alsof wij er geen break van kunnen krijgen. Een update van een kennis op sociale media die je plotseling met depressieve gevoelens confronteert of woede wanneer je naar het nieuws kijkt. Iedereen herkent het wel, toch ervaart niet iedereen in dezelfde mate triggers en reageren wij er ook niet allemaal hetzelfde op. Omgaan met emotionele triggers is zo makkelijk nog niet, daarom zijn dit onze tips.
Actie en reactie, je kent het concept wel. Zodra er iets om ons heen gebeurt reageren wij daarop. In dit geval hebben wij het over een emotionele reactie, wij ervaren iets. Woede, blijdschap, verdriet of complexere emoties. Maar als deze emoties je echt in de weg gaan zitten, kan je zeggen dat je last hebt van emotionele triggers. En die emotionele triggers worden aan een posttraumatische stress stoornis (PTSS) gelinkt.
De science van emotionele triggers
Emotionele triggers staan niet alleen in verband met huidige gebeurtenissen. Ook herinneringen kunnen veel bij ons losmaken. Bij het herkennen van een emotionele reactie is het dan ook belangrijk om emoties niet te verwarren met gevoelens of een bui. Je gevoelens en je bui worden door je emoties veroorzaakt, maar het zijn drie losstaande dingen. Een emotie begint dus altijd met een (subjectieve) gebeurtenis. Hoe wij die gebeurtenis beleven hangt vervolgens van meerdere factoren af. Zo hebben onder andere onze cultuur en onze opvoeding invloed op de emoties die een gebeurtenis bij ons oproept.
Maar dus ook trauma uit het verleden. Als je in het verleden iets ernstig hebt meegemaakt, kan je daar last van krijgen. Dat hoeft zich niet meteen te uiten. Je kan er ook pas op een later moment mee geconfronteerd worden, zelfs als je dacht alles verwerkt te hebben. Dit is vaak zichtbaar bij mensen die last hebben van emotionele triggers. Zij ervaringen plotselinge en heftige emoties bij gebeurtenissen waarvan ze zelf vaak de oorzaak niet kunnen achterhalen. Gebeurtenissen die vaak voor triggers zorgen zijn onder andere: verraad, afwijzing, het ontvangen van kritiek, buitengesloten worden en een oneerlijke behandeling. Herkenbaar?
Leer jouw triggers herkennen
Misschien lees je dit artikel omdat je ervaart dat je in bepaalde omstandigheden net iets heftiger (emotioneel) reageert dan anders. Of misschien heb je jouw triggers al helemaal door. Toch is het belangrijk om deze eerste stap niet te vergeten, het is namelijk de eerste stap naar het leren omgaan met emotionele triggers. Probeer daarom regelmatig te oefenen met bewustwording, niet alleen op het gebied van triggers, maar bewustwording van je algehele zijn. Het is voor veel dingen in het leven de eerste stap naar groei.
Een handige tip voor de bewustwording is het stellen van de volgende vragen: In welke situaties ervaar je triggers? Waar ben je op dat moment? Wie is er om je heen? Wat hoor je dan? Wat zie je? En niet te vergeten, hoe voel je je? Misschien heb je bijvoorbeeld last van boosheid/woede als een vriend niet op tijd op een berichtje reageert of voel je verdriet wanneer er op het nieuws over armoede gesproken wordt. Stel jezelf de bovenstaande vragen. Dat hoeft niet in de desbetreffende situatie, maar kan bijvoorbeeld ook ‘s avonds in bed of op de bank. Het zal niet lang duren voordat je verbanden ziet tussen gebeurtenissen en jouw reacties daarop. Heb je hier hulp bij nodig? Een therapeut kan je van goede tips voorzien.
Waar komen jouw emotionele triggers vandaan?
Wanneer je door hebt wat jouw triggers zijn, kan je de volgende stap nemen. Na het identificeren van jouw triggers kan je op zoek naar de oorzaak. Stel jezelf daarbij de volgende vraag: in welke situatie ervoer ik deze emoties voor het eerst? Dat kan een paar jaar geleden zijn, maar ook een gebeurtenis uit jouw puberteit. Of eerder zelfs. Het is veel denkwerk en het lukt niet altijd om de juiste herinneringen naar boven te halen. Ook hierbij kan het helpen om met iemand te praten of de hulp van een therapeut in te roepen. Vaak kan er met methodes, zoals hypnose, veel naar boven gehaald worden. Dat kan heftiger zijn dan verwacht.
Tijdens het ontdekken en identificeren van jouw emotionele triggers is het belangrijk dat je geduldig en lief voor jezelf bent. Het is een complex proces waar heel veel tijd in gaat zitten. Door jezelf de tijd te gunnen kan je dieper graven en uiteindelijk de emotionele triggers vanaf de wortel benaderen. Doe ademhalingsoefeningen of mediteer om jezelf door het proces te begeleiden. Deel ook met anderen waar je door heen gaat, zodat zij ook wat meer geduld voor jou op kunnen brengen.
En dan
En dan neem je een stap terug wanneer je een emotionele trigger voelt. Probeer even uit de situatie te stappen of benoem naar de ander dat je even een moment voor jezelf nodig hebt. Het is belangrijk dat je durft te voelen en te ervaren wat er op dat moment door je heen gaat. Vertel aan jezelf wat je voelt en probeer te ontdekken waar van je lichaam dat gevoel zit. Zit er een knoop in je maag, of voel je de stress in je darmen? Wees bewust mindful. Laat de emotie vervolgens door je heen stromen, als een golf die de tijd even stil doet staan. Voel je woede of angst, probeer je dan bewust te worden van je omgeving door vijf dingen te benoemen die je ziet, vier dingen die je kan voelen, drie dingen die je kan horen, twee dingen die je kan ruiken. En één ding dat je kunt proeven.
Wees vervolgens extra lief voor jezelf. Het is niet erg dat je de emotionele trigger ervoer, daar kan jij zelf niets aan doen. Wordt dus vooral niet boos op jezelf en ga niet zitten piekeren. Zo blijf je langer in je emoties hangen en komen daar ook nog een paar bovenop. Laat de golf van gevoelens weer gaan en probeer op de situatie te reageren. Zou je normaal gaan schreeuwen of weglopen? Ga dan het gesprek aan. Of zou je na de confrontatie weer door scrollen op Instagram, op zoek naar meer afleiding? Doe je telefoon dan even weg en mediteer voor een paar minuten.
Je hoeft het niet alleen te doen
De bovenstaande tips zijn handig, maar verhelpen de oorzaak niet. Ze ondersteunen jou in jouw gevoelens en reactie op het moment zelf, maar de triggers zullen langs blijven komen. Daarom is het ook belangrijk dat je op zoek gaat naar een lange termijn oplossing. Schakel daarvoor de hulp van een professional in. Hoe groot of klein jouw trauma ook is, het verwerken daarvan is belangrijk. Gun jezelf die persoonlijke groei en vooral die innerlijke rust.
Wij weten dat de wachttijden voor therapeutische ondersteuning op dit moment behoorlijk lang zijn. Doe daarom vandaag alvast de eerste stap door contact met jouw huisarts op te nemen. Die kan je naar de juiste persoon doorverwijzen. Zo ligt de doorverwijzing al klaar en ontvang jij een oproepje zodra er een plekje vrijgekomen is.
Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer informatie? Klik dan op de roze linkjes, dat zijn de door ons gebruikte bronnen.