Health Woman

Dit is hoe jouw menstruatie en zelfvertrouwen met elkaar in verband staan

menstruatie-zelfvertrouwen-verband

Onze menstruatie is en blijft een dingetje. Er zijn vrouwen die hun menstruatie liever een maand of twee overslaan. En er zijn vrouwen die hopen op een regelmatige menstruatie en zo ook een verhoogde kans op zwangerschap. Maar of je haar nou liever ziet komen of gaan, “Aunt Flow” komt nooit alleen. Zo heeft ze, naast de standaard kwalen, ook effect op jouw gevoel van zelfvertrouwen. Ontdek hieronder hoe jouw menstruatie en zelfvertrouwen met elkaar in verband staan.

Niet lekker in je vel

Onzekere gevoelens vlak voor of tijdens jouw menstruatie zijn geen uniek verschijnsel. Samen met ons, hebben miljoenen vrouwen over de wereld last van deze gevoelens. Fijn is het niet. Je onzeker voelen is nooit fijn, maar rond jouw menstruatie natuurlijk al helemaal niet. Rond je menstruatie gebeurd er namelijk van alles met je lichaam.

We krijgen last van acne, houden water (en dus ook gewicht) vast en zitten met alle lichamelijke kwaaltjes niet lekker in ons vel. Natuurlijk geloven wij in het belang van body positivity, maar rond je menstruatie kan het nog best moeilijk zijn om van je lichaam en alle kleine dingen te houden. En dat is oké. Het is een dingetje.

Het ligt niet aan jou

Waarschijnlijk wist je al dat onze oestrogeen levels dalen voor onze menstruatie. Nu zou er bewijs zijn dat die dalende oestrogeen levels zorgen voor een dipje in serotonine. En juist die serotonine heeft een stimulerende werking op ons geheugen, onze stemming en ons zelfvertrouwen. Dat dipje kan dus mentaal effect op je hebben. Vandaar ook het verminderd gevoel van zelfvertrouwen rond de menstruatie.

Niet alleen serotonine speelt een rol. Ook testosteron. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hogere levels van testosteron leiden tot meer zelfvertrouwen. En ook onze testosteron levels dalen voor onze menstruatie, wat dus ook een goede reden voor de daling in ons zelfvertrouwen kan zijn.

Het is oké

De daling in je zelfvertrouwen is dus oké en hoort erbij. Wordt dus niet boos op jezelf omdat alles even wat moeizamer gaat, maar leer ook deze periode omarmen. Ga grote en spannende projecten uit de weg als je weet dat het teveel voor je wordt en besteed wat extra tijd aan selfcare. Heb je behoefte aan extrinsieke bevestiging, deel jouw gevoelens dan met jouw partner en vrienden. Je kan vast en zeker op begrip rekenen.

Merk jij zelf ook dat jouw zelfvertrouwen en menstruatie met elkaar in verband staan? Deel jouw ervaringen dan hieronder met ons.

Photo by Oladimeji Odunsi on Unsplash

Meer over jouw lichaam?

Jaël Hofwijks

Hi! Ik ben Jaël en ik heb er inmiddels al 28 jaartjes om de zon op zitten. Je kent mij misschien als de oprichter van Melaninfinity Magazine. Met een tof team bloggers werken elke week aan de leukste content voor Afro-Nederlandse vrouwen. Naast Melaninfinity Magazine ben ik parttime werkzaam als assistent leidinggevende in de kinderopvang en heb ik een social media branding studio, Creative Studio Gemini. In case you were wondering, 26 mei :).

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: