controleren borsten borstkanker

Oktober = borstkankermaand: zo controleer je borsten op borstkanker

Het is Breast Cancer Awareness Month, dat houdt in dat er deze maand wereldwijd meer aandacht aan de gevolgen van borstkanker besteed wordt. Jaarlijks overlijden nog teveel vrouwen aan deze nare ziekte. Vaak omdat de borstkanker veel te laat opgemerkt wordt. Daarom raden wij iedereen aan om regelmatig zelf je borsten te onderzoeken. Hieronder ontdek je hoe jij jouw borsten kan controleren op borstkanker.

De cijfers zijn kortgezegd heftig. In Nederland krijgt namelijk 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Zo kregen 18.000 vrouwen vorig jaar te horen dat zij borstkanker hebben, of in een voorstadium van borstkanker zitten. Daarvan is 20% onder de vijftig jaar en 80% ouder dan 50 jaar. Bovendien sterven in Nederland elke dag ongeveer negen mensen aan de gevolgen van borstkanker, dat zijn meer dan 3.000 per jaar. Gelukkig zijn de overlevingskansen de afgelopen jaren enorm gestegen. Daarom is het enorm belangrijk dat wij ons bewust zijn van deze heftige ziekte en onszelf regelmatig op de (eerste) tekenen controleren.

Zo controleer je jouw borsten op borstkanker

Hierop moet je extra goed letten:

Bij een zelfcontrole ga je niet alleen op zoek naar knobbeltjes onder de huidoppervlakte. Er zijn namelijk meer tekenen die op borstkanker duiden. Dit zijn tekenen die je niet alleen kunt voelen, maar ook kunt zien. Denk daarbij aan veranderingen aan en rondom je tepels, zoals een ingetrokken tepel of vocht dat uit je tepel komt. En ook veranderingen op je huid zelf, zoals een pijnlijke plek, putjes of deukjes in de huid en verandering in de textuur van de huid. Daarnaast is het belangrijk niet alleen je borsten te controleren op veranderingen, maar ook je oksels. Waar je precies op moet letten, vind je in dit handige lijstje van Pink Ribbon.

controleren borsten borstkanker
Illustratie : Pink Ribbon
Zo controleer je jezelf het best:

Wij kunnen je nu zelf vertellen hoe je het doen moet, maar als je het ziet onthoud je het waarschijnlijk beter. Daarom hebben we hieronder een handige video toegevoegd die duidelijk laat zien hoe jij je borsten kunt controleren op borstkanker. Let op: je kunt je borsten het beste een week na je menstruatie controleren, dan is de zwelling weg en zijn ze ook minder gevoelig. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te hard drukt, dan kom je dieper in de borst en die is meestal een beetje bobbelig. Zo schep je bij jezelf geen verwarring en onrust.

Begin je controle altijd staand voor de spiegel. Kijk of je veranderingen ziet. Met je armen omhoog en op je zij. Voel vervolgens staand aan je borsten (onder de douche mag ook) en herhaal het nogmaals liggend. Bij twijfel neem je altijd contact met de huisarts op. Liever voor niets naar de huisarts, dan te laat.

Beeld: Klaus Nielsen

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.