,
diagnose-borstkanker-voor-40ste

Regina (43) kreeg een week voor haar 40ste verjaardag de diagnose borstkanker

Regina Friendwijk (43) heeft en zoon van 21 jaar en is afdelingsmanager van een Klantcontactcentrum. Een week voor haar 40ste verjaardag ontving zij de diagnose borstkanker. Dit is haar verhaal.

Een bult in mijn borst

“Mijn zoon en ik hebben het goed samen. Ik heb een fijne familie, leuke sociale contacten en een goede baan waar ik voldoening uit haal. Op een dag voelde ik een bult in mijn borst. Ik dacht er eerst niets van, maar hield het toch maar in de gaten. Borsten zijn hobbelig en bobbelig en afhankelijk van waar je je in je cyclus bevindt, voelen ze ook anders aan. Deze bult deed geen pijn en ik voelde mij prima.

Er gingen nog geen alarmbellen af, alleen dat stemmetje in mijn achterhoofd dat mij vertelde het in de gaten te houden. Na één cyclus doorlopen te hebben en het elke week te voelen en bekijken, was de bult voor mijn gevoel steviger en iets groter, maar nog steeds voelde ik mij goed. Dus besloot ik contact op te nemen met mijn huisarts. Ik vertelde de assistent mijn klacht en ook zij gaf aan, waarschijnlijk is het een opgezet kliertje of iets dergelijks. Maar wel goed om toch de dokter naar te laten kijken.

De huisarts onderzocht mijn bult (het was in de spiegel met mijn arm omhoog goed zichtbaar) en gaf aan dat het, gezien mijn leeftijd (39 bijna 40 jaar), waarschijnlijk niets is, maar dat ik voor de zekerheid toch een controle bij de mammapoli moest.

Gegijzeld door borstkanker

Eén week later waren mijn moeder en ik bij de mammapoli. Ook toen was het beeld. Je bent jong, dus de kans dat de bult iets onschuldigs is, is veel groter. Maar aan het einde van de dag werd duidelijk dat het afgenomen weefsel kwaadaardig was. Het moest op de kweek en dat duurde ca. één week. Een week van spanning, stress en veel piekeren volgde.

Een week later kreeg ik de diagnose borstkanker. Mijn wereld stond op zijn kop, alles draaide. ‘Ik ben over een week 40 jaar, en ik heb borstkanker.’ Daarna werd mijn leven en dat van mijn familie gegijzeld door borstkanker. Ik ben op 6 juli 2017 begonnen met de chemotherapie en op 3 augustus 2018 had ik de allerlaatste chemopil geslikt. In de tussentijd heb ik verschillende chemo ‘s, een operatie, bestraling en weer chemo gehad.

Alle clichés zijn waar

Gedurende deze periode heb ik enorm veel verdriet gehad, verdriet omdat mijn zoon en familie ook hier doorheen moesten, maar ik heb ook enorm veel liefde mogen ervaren. De liefde van mijn familie was één groot warm licht. Mijn moeder was bij elke behandeling, mijn zussen sliepen bij mij, mijn broer kwam over uit het buitenland en mijn andere broertje hielp mij met klussen in/om het huis.

Collega’ s vanuit de hele organisatie stuurden kaartjes, bloemen en appjes met verhalen, moppen en kwamen op bezoek. Ik heb mensen van wie ik het niet had verwacht op een mooie manier mogen leren kennen. Het grootste goed is dat de relatie met mijzelf is veranderd.

Alle clichés zijn waar. Ik waardeer het zo erg dat ik elke dag gezond en wel mag opstaan, dat ik er nog mag zijn. Ik heb, net als zoveel andere kankerpatiënten, gevochten als een leeuwin en ik heb het geluk er nog te zijn! Want niet iedereen heeft dat geluk, terwijl ook zij hebben gevochten als leeuwen! Dat is waar ik mij nog het meest bewust van ben.

Kies jezelf vandaag

Toen ik ziek was ik niet bezig met werk of materiële zaken. Ik wilde tijd. Tijd om er voor mijn zoon te zijn, tijd om hem als volwassen man door het leven te zien gaan. Tijd om nog een leven lang te lachen, te huilen en te ervaren. Nu ben ik twee jaar verder en heb ik ervaren dat ik mij druk mag maken om alledaagse dingen, want ook daar zit schoonheid in.

Maar aan het einde van de dag is de relatie die je met jezelf en je dierbaren hebt het enige dat telt. Dus wacht niet op later om voor jezelf te kiezen. Vandaag is Later. Dat is wat ik heb geleerd en wat ik mijn zoon meegeef. Blijf bij jezelf en voel wie je bent. Wat andere vrouwen van mijn verhaal kunnen leren is dat je altijd op je lichaam en je intuïtie moet vertrouwen. Ik was te jong voor het bevolkingsonderzoek maar zo blijkt, borstkanker treft ook jongere vrouwen. Kanker kent geen leeftijd.

Dit artikel wil ik opdragen aan Jofitho Patje💙, een winnaar en een strijder. Hij had een andere vorm van kanker en heeft gestreden als een leeuw, maar uiteindelijk niet gered. Kanker kent vele gezichten en vele slachtoffers.”

Het verhaal van Regina die voor haar 40ste verjaardag de diagnose borstkanker kreeg is niet het enige verhaal van een jonge vrouw. Lees de onderstaande artikelen om meer over borstkanker te leren.

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: