zwarte vrouwen borstkanker

‘Zwarte vrouwen gaan vaker dood aan borstkanker.’: hoe zit dat?

Zwarte vrouwen gaan vaker dood aan borstkanker. Het is een zin die veel losmaakt, vooral in Nederland. Want alhoewel er in Amerika onderzoek naar gedaan wordt, blijft echt onderzoek naar deze dodelijke ziekte onder Zwarte vrouwen in Nederland uit.

Zoals ieder jaar staan we in oktober stil bij de gevolgen van borstkanker. Die zijn namelijk behoorlijk groot, zo krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker of een voorstadium daarvan. En overlijden er elk jaar in Nederland meer dan 3000 vrouwen aan die vorm van kanker, dat is ongeveer 9 vrouwen per dag. Tot dusver zijn dit de cijfers die in Nederland bekend zijn, daarbij is er niet gekeken naar verschillen tussen de rassen. Gelukkig (?) zijn er experts in Amerika die zich daar wel mee bezighouden en de resultaten zijn kortgezegd schoking.

Note: Alhoewel ook mannen borstkanker kunnen krijgen, zijn die niet bij de onderstaande onderzoeken betrokken.

Zwarte vrouwen en borstkanker: vier belangrijke punten

Zwarte vrouwen krijgen op jongere leeftijd borstkanker

Volgens de bekende cijfers is 80% van de vrouwen die met borstkanker te maken krijgt ouder dan 50 jaar. Toch blijken die cijfers niet helemaal te kloppen voor Zwarte vrouwen. We krijgen namelijk op jongere leeftijd al de diagnose. Volgens een onderzoek van Rebecca Bowen et al. voor het British Journal of Cancer wordt de ziekte bij Zwarte vrouwen vastgesteld op gemiddeld 46-jarige leeftijd. Je leest het goed. Dat is dus vier jaar voordat we in Nederland de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen. Bij witte vrouwen ligt die gemiddelde leeftijd 21 jaar hoger, op 67 jaar. Hetzelfde kwam naar voren bij een soortgelijk Amerikaans onderzoek, zij raden daarom aan dat de borstkanker screening bij Zwarte vrouwen zo een tien jaar eerder begint, op 40-jarige leeftijd. Over dit gegeven zijn er helaas geen Nederlandse onderzoeken bekend.

Zwarte vrouwen krijgen ergere vormen van borstkanker

Uit hetzelfde onderzoek van Rebecca Bowen et al. blijkt ook dat Zwarte vrouwen vaker een graad III-tumor hebben. Omdat er een verband is hebben ze bij de diagnose dus vaker een agressievere vorm. Of dat vergevordere stadium verband houdt met het eerder ziek worden, laten we aan de professionals over. En ook op dit gebied is er geen Nederlands onderzoek naar de effecten van borstkanker op Zwarte vrouwen gedaan. Maar uit Amerikaans onderzoek komt hetzelfde naar voren. De onderzoekers ontdekten dat 1 op de 5 Afro-Amerikaanse vrouwen stadium III borstkanker of hoger had, tegenover 1 op de 8 witte vrouwen. Bovendien liepen deze vrouwen vijf keer meer kans op een agressievere tumor dan bij de witte vrouwen.

one size doesn’t fit all

One size doesn’t fit all. Het gaat hier specifiek om de neo-adjuvante endocriene therapie. Dat is een hormoontherapie die vooraf gaat aan een operatie en die de tumor verkleind zodat hij makkelijker weg te halen is. Tijdens het onderzoek naar deze behandeling reageerden Zwarte vrouwen beter als zij nog in een vroeg stadium van de ziekte waren, in vergelijking met witte vrouwen. Daartegenover reageerden ze juist slechter op de behandeling in een laat stadium. Dit laat zien dat niet alle behandelingen voor kanker even effectief zijn voor alle rassen. En dat is zeker iets waar meer onderzoek gedaan naar moet worden.

En ja, Zwarte vrouwen gaan vaker dood aan borstkanker

En ja, als wij de onderzoeken mogen geloven gaan Zwarte vrouwen vaker dood aan borstkanker. Het sterftecijfer ligt maar liefst 40% hoger dan bij bijvoorbeeld witte of aziatische vrouwen. Terwijl het aantal Zwarte vrouwen die de diagnose borstkanker ontvangen 4% lager ligt. Dit is voornamelijk in Amerika onderzocht en is daarom vooral op Afro-Amerikaanse vrouwen van toepassing. Of dezelfde vergelijking ook in Nederland waar is, heeft niemand onderzocht. Bovendien viel de sterfte door deze vorm van kanker onder Zwarte vrouwen jonger dan vijftig jaar, twee keer zo hoog uit als bij witte vrouwen van hun leeftijd. Dat is niet alles. Zo leeft maar 78% van de Zwarte vrouwen vijf jaar na hun diagnose nog. Bij de witte vrouwen is dit 88%. En als ze al in een vergevorderd stadium zijn, is het verschil zelfs nog iets groter met 21% tegenover 32%.

Waar het verschil precies aan ligt weten we nog niet. Toch zal een vroege diagnose al heel veel verschil in de cijfers maken. En het helpt natuurlijk ook als je als Zwarte vrouw serieus wordt genomen door je artsen, maar dat is weer een heel ander verhaal. Dit is vooral een oproep aan alle Zwarte vrouwen om borstkanker en de effecten daarvan serieus te nemen. En aan de medische wereld om hier meer onderzoek naar te doen. Vooral in Nederland.

Kies voor een gezonde leefstijl

Er wordt gezegd dat 30% van alle borstkanker voorkomen kan worden door een gezondere leefstijl. Door bijvoorbeeld actief te zijn en je alcoholinname te verminderen. Denk ook aan het vermijden van kankerverwekkende stoffen, zoals in veel haarrelaxers. En het stoppen met roken. Natuurlijk kun je kanker niet geheel vermijden, maar door bewust gezonder te leven verklein je wel de kans. Daarnaast is het belangrijk de eerste tekenen van borstkanker in de gaten te houden door een zelfcontrole. Hoe je dat doet beschreven we al eens eerder hier. En durf het gesprek met je huisarts aan te gaan wanneer je de veertig nadert. Want zoals m’n moeder altijd zegt: ‘Voorkomen is beter dan genezen.’

Beeld: Cottonbro Studio


Blog at WordPress.com.

%d