,
geloof-je-dat

You deserve the world. Maar geloof je dat ook echt?

Als mensen zijn wij nou eenmaal geconditioneerd te geloven dat veel dingen te mooi klinken om waar te zijn. Dromen die werkelijkheid worden lijken meer op de sprookjes uit de boeken die wij vroeger lazen, dan iets dat echt gebeuren kan. Dat doen wij natuurlijk voornamelijk om onszelf voor teleurstelling en afwijzing te beschermen. Maar onbewust blokkeren wij ook ontzettend mooie dingen. Wij verdienen de wereld. Maar geloof je dat ook echt? 

Niets is minder waar

Het ongeloof komt vaak uit een laag zelfbeeld voort. Wij denken dat wij niet goed genoeg zijn om die droombaan te krijgen, een leuke man aan de haak te slaan of de wereld in ons uppie rond te reizen. In onze oren klinkt het allemaal te mooi om waar te zijn. Iets dat alleen de nicht van de beste vriendin van onze buurman overkomt. Maar ons? Nee, dat soort dingen zijn alleen weggelegd voor knappere of intelligentere vrouwen. Of vrouwen die wel zelfverzekerd in hun schoenen staan.

Gelukkig niets is minder waar. Wat je uit het leven haalt staat namelijk in verband met wat jij denkt dat je in dit leven waard bent. Als wij het over financiën hebben bijvoorbeeld. Misschien heb je als kind nooit veel te besteden gehad en moesten jouw ouders hard werken om de volgende maand te halen. Je groeide daardoor op met het idee dat je wel heel hard moest werken voor een beetje geld en dat je voor een royaal salaris nog eens drie keer zo hard werken moest. Maar is dat echt zo? Of is dat slechts jouw beeld van hoe de wereld in elkaar zit?

Wat vind jij van jezelf?

Wat je denkt dat jij, als individu, verdient is dus nauw verbonden met wat jij van jezelf denkt. Neem bijvoorbeeld het “out of my league”-idee bij het daten. De gedachte dat de ander geen match is omdat die persoon veel “knapper” is. Of te hoog opgeleid, of te welvarend. Wellicht is het je wel eens opgevallen dat mannen daar minder last van hebben dan vrouwen. Mannen hebben over het algemeen een positiever zelfbeeld dan vrouwen. Zo is 72% van de mannen en 85% procent van de vrouwen ontevreden over één of meerdere aspecten van wie zij zijn.

Ga dus bij jezelf na hoe je daadwerkelijk over jezelf denkt. Wat vind ik dat ik verdien op het werk? In mijn vriendschappen? Van de persoon met wie ik een romantische relatie heb? Qua salaris? En toekomstdromen? En stel jezelf de vraag waarom. Waarom vind ik dat ik verdien wat ik verdien. Misschien klopt jouw ‘waarom’ wel niet helemaal en ontdek je dat jezelf veel te laag ingeschat hebt.

Maar dan ben je er nog niet

We hebben het vaak genoeg gehoord. Wij verdienen onze droombaan en ons droomhuis. Maar dat wilt niet zeggen dat het tot ons doorgedrongen is. Jouw zelfbeeld is namelijk iets dat moet groeien en iets waaraan gewerkt moet worden. Het kost dus tijd en energie, maar dan heb je er ook wat aan. En ja, als je eenmaal op dat punt bent dat je zelfverzekerd kan zeggen dat je weet wat je verdient. Dan ben je er nog niet. Dan moet je aan het werk. Dan moet je gaan werken voor het leven van jouw dromen. Het leven dat je écht verdient.

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: