,
alternatieven meditatie

Dit zijn vijf slimme alternatieven als meditatie niets voor je is

Het blijkt steeds vaker dat rustig mediteren niet voor iedereen werkt. Daarom zijn dit vijf slimme alternatieven als meditatie niets voor jou is.

Dit artikel werd voor het eerst in 2020 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 20-8-2023.

Wat is mediteren nou eigenlijk?

Meditatie wordt vaak gekoppeld aan het boeddhisme. En alhoewel het wel onderdeel van het boeddhisme is, komt het in meerdere religies voor. Mediteren is namelijk heel simpel. Het is gewoon stilstaan bij het hier en nu. Het wegduwen van je gedachten is dus helemaal niet nodig, je laat ze gewoon door je heen stromen, als golven. Toch denken velen nog heel moeilijk over mediteren. Het is ook wel wat. Een aantal minuten stilzitten, en gewoon zijn. Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan?

Het is dan ook logisch dat mediteren wellicht niet echt jouw ding is. Gelukkig kan je de betekenis van meditatie ook lekker ruim opvatten. Het stilstaan bij het hier en nu, kan je namelijk op verschillende manieren doen. Ooit een lekker toetje gegeten, en alles om je heen vergeten? Of mid-orgasm? Dan denk je toch ook nergens anders aan? Het hier en nu kan je op verschillende manieren bereiken, daarom hebben wij hieronder vijf alternatieven voor meditatie beschreven.

Alternatieven voor de standaard meditatie

1. Put on some gangsta rap

Dit is sinds kort mijn persoonlijke favoriet. Op de fiets naar het werk geniet ik ‘s ochtends van (old school) gangsta rap. Het maakt mij happy, zelfverzekerd en brengt mij in het hier en nu. Voor twintig minuten vergeet ik m’n zoontje zijn huilbui van vanochtend en rap ik in mijn hoofd mee met Dr. Dre of B.I.G. Als je niet van rap houdt, zoek dan een andere genre op. Maar vermijdt koste wat kost de muziek die je aan je ex doet denken. Want wie wordt daar nou vrolijk van? 😉

2. Seks

Wij hebben het hierboven al benoemd, maar ook seks is een goed alternatief voor meditatie. Doe het samen, of lekker alleen, maar geniet ervan. Zet het knopje van jouw gedachten uit, en geef jezelf even helemaal over. Bovendien vind je het vast niet erg om ‘s ochtends een half uurtje eerder op te staan voor een overheerlijk orgasme.

3. Zingen in de douche

In de douche ben ik het creatiefst. Maar in de douche kan ik ook vervelende gebeurtenissen keer op keer in mijn hoofd afspelen. It goes both ways. Dus al je echt een lekker relaxte douche wilt hebben, zet dan wat muziek van je jeugd op en zing lekker mee. Maakt niet uit hoe vals het misschien wel klinkt, als je maar lekker in het moment opgaat en alles om je heen vergeet.

4. Maak een wandeling

En dat het liefst in de natuur. Geniet van de stilte, of luister bijvoorbeeld naar een podcast of je favoriete playlist. Door het wandelen en het één zijn met de natuur, komen je gedachten tot rust. Is wandelen niets voor jou, dan kun je ook lekker fietsen, even met de auto rondrijden of hardlopen. Als je moeite hebt met zittend mediteren, zal dit een fijn alternatief voor je zijn.

5. Lekker kleuren

Kleurplaten voor volwassen zijn weer helemaal in. En gek is dat niet. Het inkleuren van een kleurplaat, of een mandala, brengt je helemaal tot rust. Het kinderlijke dwingt je hersenen tot een pauze, waardoor je van het moment kunt genieten. Misschien vind je het fijn met muziek op de achtergrond, misschien even helemaal niets, maar kleuren is zeker een aanrader.

Beeld: Jamaal Cooks

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: