,
aanpakken-onzekerheden-header

5x tips voor het aanpakken van je onzekerheden

Onzeker zijn is hartstikke normaal. Zelf de Beyoncé’s onder ons zijn wel eens onzeker, en dat is niet erg. Want de juiste mate van onzekerheid kan er zelfs voor zorgen dat je beter presteert. Maar als die onzekerheden je in de weg zitten, en je niet meer je beste leven kunt leiden, dan is het tijd voor verandering. Daarom vind je hier 5 tips voor het aanpakken van je onzekerheden.


Onzekerheden kunnen ontzettend naar en vervelend zijn. Ze kunnen je achterhouden in je carrière, vriendschappen en romantische relaties. Onzekerheid is dat nare stemmetje in je hoofd die je er telkens aan herinnert dat je ergens niet goed genoeg voor bent. En als je gewoon van je leven wilt genieten, is dat stemmetje een pain in the ass.

Daarom hebben wij 5 tips voor het aanpakken van je onzekerheden. Natuurlijk zullen je onzekerheden niet geheel verdwijnen en af en toe weer de kop op steken. Dat mag, maar dan weet je ook gelijk wat te doen.

1. Wees objectief

Als je op het werk in een onzekere situatie terecht komt, probeer dan uit de situatie te stappen en hem als een tweede of derde persoon te bekijken. Wat zie je? Wat voel je? Wat ervaar je? Is de situatie voor een buitenstaander nog precies hetzelfde? Of heb je jouw eigen emoties en ervaringen erbij betrokken?

Wat voor advies zou je iemand in dezelfde situatie gegeven hebben? Waarschijnlijk niet hetzelfde advies als dat je, op dat moment, aan jezelf geeft. Geef jezelf de tijd om de situatie vanuit een andere optiek te bekijken. Dit geldt ook voor onzekerheden met betrekking tot relaties met anderen. Waarschijnlijk ben jij aan het invullen wat de ander denkt, maar dat gebeurt natuurlijk geheel vanuit je eigen perspectief en hoeft niet altijd juist te zijn.

2. Vergeef jezelf

Leer jezelf te vergeven voor de fouten die je in het verleden gemaakt hebt, en de fouten die nog zult maken. Ieder mens maakt fouten. Belangrijk is het wel dat je van jouw fouten leert, maar niet te lang bij ze stil blijft staan. Niemand is perfect, en proberen om dat wel te zijn, is ontzettend vermoeiend.

Reflecteer dus bewust op jouw fouten en besluit wat je met ze doet. Heb je gedaan wat je moest doen, laat ze dan los. En kom je weer in een soortgelijke situatie terecht, spreek je onzekere gevoelens dan tegen, en doe je best om het maken van dezelfde fouten te voorkomen.

3. Vier je overwinningen

Naast het reflecteren op je fouten, is het ook belangrijk dat je jouw overwinningen viert. Je hoeft natuurlijk niet bij elke 6+ op een toets een fles wijn op te trekken, alhoewel daar niets mis mee is. Maar sta bewust bij elke overwinning stil, hoe klein het in jouw ogen ook lijkt. Je hebt iets bereikt waar je waarschijnlijk vijf jaar geleden alleen maar van droomde. En ook al is het niet wat je over vijf jaar bereikt wilt hebben, is het zeker wel een feestje waard.

Je mag ook best over je overwinningen praten. Opscheppen zelfs. Wij zijn vaak bang om opschepperig over te komen of de interesse van de ander te verliezen bij de zoveelste overwinning. Maar niets is minder waar. Bovendien zal de bevestiging die de ander geeft je goed doen.

4. Bekrachtig jezelf positief

Jezelf positief bekrachtigen, of zoals je het waarschijnlijk kent, using positive affirmations, is iets ontzettend krachtig. Het werd vroeger een beetje weggezet als iets voor zweverige mensen. Geluk niet langer, want positief bekrachtigen is voor iedereen. Je hoeft natuurlijk niet elke ochtend voor de spiegel tegen jezelf te zeggen dat je geweldig bent. Je kunt al positief bekrachtigen tijdens je dagelijkse gesprekken. Wees je bewust van jouw woordkeuze, en kies altijd positief.

Zeg bewust niet “Dat kan ik echt niet.”, maar “Ik ben het nog aan het leren.”, of “Ik kan dat binnenkort ook.”. Lees ook eens deze positieve bekrachtigingen voor een mooi en succesvol 2019.

5. Mediteer dagelijks

Wordt het je allemaal even teveel. Kies er dan voor om even naar jezelf terug te keren en tijd vrij te maken voor meditatie. Een bodyscan werkt in zo een situatie het beste. Bij een bodyscan focus je je op alle lichaamsdelen, individueel, en vergeet je even alles om je heen.

Na je meditatie zul je ervaren dat een deel van je onzekerheid weggezonken is. Natuurlijk is onzekerheid iets waar je continu aan moet werken, en als je dat niet bewust doet, ook iets dat altijd terug zal keren.

Je hoeft niet alle tips op te volgen. Kies de tips uit die het beste bij jouw situatie passen. Omgaan met onzekerheden is niet makkelijk, en zal waarschijnlijk een aantal tranen kosten. Maar als je het beste uit je leven wilt halen, is het zeker iets dat je doen moet.

Hebben jullie nog tips voor het aanpakken van je onzekerheden? Deel ze hieronder met ons.

Verder lezen?


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: