Het leven zit vol met ups and downs, left and rights. Maar hoe herpak je jezelf nou als je in een lange periode van downs zit? Hoe ga je ermee om als je constant ‘nee’ of slecht nieuws moet aanhoren? Hoe blijf je positief als je eigenlijk wil opgeven en je wil neerleggen bij de situatie? Dit is hoe tegenvallers je geest kunnen beïnvloeden.
Dit artikel werd voor het eerst in 2020 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 30-6-2023.
Mijn perspectief
De bovengenoemde vragen zijn allemaal vragen waar ik zelf ook nog niet helemaal het antwoord op weet. Toch wil ik mijn perspectief hierop met jullie delen. Op het moment dat je in een herhaaldelijk patroon van teleurstelling valt is het namelijk niet zo makkelijk om jezelf eruit te werken. Jezelf omhoog werken uit een negatief spiraal kost veel discipline en doorzettingsvermogen. Het lijkt soms wel alsof het veel makkelijker is om op te geven en je bij de situatie neer te leggen in plaats van door te zetten en je eruit te werken..
Uiteindelijk zul je zelf ook merken dat dit niet het geval is. Je gaat je waarschijnlijk teveel bezig houden met ‘wat als?’. “Wat als ik was doorgegaan?” “Wat als de situatie veranderde op een positieve manier?” Maar hoe ontdek je hoe de dingen zouden zijn afgelopen als je jezelf niet pusht om door te gaan? Ga je jezelf laten meeslepen in de zee van mogelijke uitkomsten? Of ga je zelf je eigen uitkomst creëren door actie te ondernemen?
Ik, persoonlijk, doe beide. Ik overthink alle mogelijkheden en onderneem actie, voor zover ik in staat ben om dat te doen. En op het moment dat ik mentaal/fysiek niet in staat ben om mezelf te pushen, zorg ik eerst ervoor dat ik wel in die state of mind terecht kom. Hoewel dit ook niet altijd makkelijk is. Soms laat ik me pushen door me omgeving waar nodig. En dat mag ook wel!
Pessimistisch of realistisch?
Weer je tentamen niet gehaald. Weer een connectie met iemand gemaakt die na korte tijd nergens op uitloopt. Zelfs je baan ‘kwijtraken’. Of gewoon helemaal je inspiratie verliezen… Dit zijn allemaal tegenslagen die zwaar kunnen wegen op je gemoedstoestand. En na de zoveelste keer wil je gewoon zeggen: ‘Laat maar het hoeft niet meer. Ik wil het niet meer proberen want het lukt toch niet. Niemand zal mij begrijpen. Misschien is het gewoon niet voor mij weggelegd. Het zal vast wel weer allemaal aan mij liggen. Ik kan het niet aan.’
Er is een experiment gedaan door IKEA waarbij twee planten groeien. De één wordt door middel van afgespeelde audio constant gecomplimenteerd en gesteund. En de ander wordt constant gepest. Met de tijd kun je zien wat voor effect dat heeft op die planten. Verbazend genoeg, groeide de plant die gecomplimenteerd werd veel beter dan de gepeste plant. Zo zie je maar wat voor effect negatieve en ook positieve gedachten hebben op levende organismen.
Maar wat is nou het verschil tussen een negatieve gedachte en een realistische? In principe zouden al je negatieve gedachtes ook realistisch kunnen zijn toch? Het zijn namelijk echte situaties en problemen waarmee je te maken hebt. Toch hebben constante negatieve/pessimistische gedachten een ander effect op je dan realistische gedachtes.
Als ik mezelf constant afvraag of ik ergens wel uit kan komen, of wanneer het mijn tijd om te schijnen is, ga ik er al vanuit dat het niet gaat gebeuren. Onbewust laat je deze gedachtes dicteren hoe jij je voelt in tijdelijke situaties en hoe je deze kan aanpakken. Aan de andere kant, als je realistisch kijkt naar situaties maak je in principe een afweging. En bepaal je aan de hand van de uitkomst wat je verder wel of niet gaat doen.
Mentaal jezelf coachen
Bij herhaaldelijk negatieve uitkomsten van situaties is het belangrijk dat je mentaal ook sterk en overeind blijft staan. Je moet jezelf kunnen coachen en kunnen motiveren om op te staan en verder te gaan. Zoals ik al vaker zeg is het gebruik van positieve affirmaties dan ook erg belangrijk. Hoe praat jij tegen jezelf? Hoe motiveer jij jezelf om toch die extra kilometer te gaan? Als je mindset niet gericht is op verder gaan, kun je redelijkerwijs niet verwachten te komen waar je wilt zijn. Alhoewel ik zelf ook meemaak dat dit niet altijd even makkelijk kan. Vaak geef ik toch wel iets te snel toe aan die negativiteit en zit ik er wel langer mee dan de bedoeling is. En dit kan ook weer effect hebben op de fysieke gezondheid.
Net zoals je mentale gesteldheid in check moet houden in zo’n periode, is het ook van belang om op je lichaam te letten. What is your body telling you? Ben je snel uitgeput, heb je pijn aan je gewrichten, zijn je spieren constant gespannen? Rust is ook een belangrijk onderdeel van voor jezelf zorgen zodat je alles weer aankan. Verwaarloos je lichaam niet omdat je je mentaal niet optimaal voelt!
Wanneer je mentaal én fysiek terechtkomt in een negatief spiraal kan het snel fout gaan en dat willen we natuurlijk voorkomen. Het is echt niet erg als je je niet elke keer gemotiveerd genoeg voelt om uit bed te komen, of om te eten of dergelijke. Maar beleef het moment, laat het passeren en begin opnieuw. (Goed moment om een mantra voor jezelf te bedenken!)
Los laten en verder gaan..
Tot slot is het vasthouden van negatieve ervaringen juist datgene dat jouw groei stagneert. Wanneer je alles onder ogen gekomen bent en geaccepteerd hebt, is het tijd om los te laten. Zie het als een kind in de groei, op een gegeven moment past maat 37 in schoenen niet meer. Dan is het tijd om nieuwe grotere schoenen te kopen, als je blijft rondlopen in maat 37 terwijl je alweer maat 39 hebt, krijg je blaren. Zo dus ook met negatieve ervaringen uit het verleden die geweest zijn.
Daarbij wil ik wel zeggen dat alles natuurlijk op zijn tijd komt, zolang het maar tot doel heeft dat het wordt losgelaten. We willen vooruit en niet achteruit!

Love and light,
Het kan zo zijn dat je met depressieve klachten kampt, en geen andere uitweg ziet. Wij raden je aan om dan naar professionele hulp opzoek te gaan.
Video: A plant is ‘bullied’ & another ‘complimented’ in unusual experiment