,
gedachten-over-geld

De schadelijke gedachten over geld die je meteen los moet laten

Vanaf onze geboorte wordt ons van alles over geld aangeleerd. Het begint met de gesprekken die je ouders over geld hebben, met jou en met elkaar. Toch heeft niet iedereen schadelijke gedachten over geld aangeleerd gekregen, sommigen hebben die zelf gecreëerd. Om je op weg te helpen zijn dit de gedachten over mula die je meteen los moet laten.

Wij hebben het al eerder over je money mindset gehad. Heb je die gemist? Je money mindset is de manier waarop we over geld denken. Voor iedereen is dat anders, want het wordt grotendeels beïnvloed door je opvoeding en omgeving. Maar dat wilt niet zeggen dat je dezelfde mindset als je ouders hebt. Zo kan het dat je ouders super zuinig waren en heb een gat in je hebt handen.

Dit artikel werd voor het eerst in 2019 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 26-6-2023.

5 schadelijke gedachten over geld

1. Wie een dubbeltje is kan nooit een kwartje worden

Dit is misschien wel de schadelijkste gedachte van allemaal. Het klopt dat de mensen die in armoede geboren zijn harder moeten werken om uit armoede te komen, maar het is zeker mogelijk. Natuurlijk krijg je niet dezelfde kansen als mensen die niet op het geld hoeven te letten: je kunt niet op muziekles, krijgt geen huiswerkbegeleiding en moet hard werken om een studie te betalen. Maar met genoeg motivatie, een goede gezondheid en de juiste instelling kun je ook een ‘kwartje’ worden.

2. Geld verdienen is moeilijk

Dat is het niet, tenminste niet altijd. Geld is overal om je heen. Neem een kijkje in je kledingkast en verkoop de kledingstukken die niet meer passen op Vinted. Of verkoop je diensten: oppassen, schoonmaken en Instagram-cursussen. Ook anders naar je grote inkopen kijken is een mooi begin. Denk niet: “ik kan dit niet betalen, dus ik koop het niet”. Denk wel: “ik wil dit graag kopen, wat kan ik doen om het te kunnen betalen”. Op die manier word je creatief in het verdienen van geld.

3. Geld sparen is moeilijk

Geld sparen hoeft niet moeilijk te zijn. Je hoeft alleen maar te beseffen dat jij baas bent over je inkomsten en uitgaven. Je kiest zelf waar je jouw geld aan uit geeft. En je bepaalt ook zelf hoeveel er binnen komt. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je dingen op moet offeren. Zoals maandelijks je nagels en je haar laten doen. Of een paar keer minder uiteten en minder shoppen. Vind je het nou echt heel moeilijk of heb je een inkomen waarbij sparen echt onmogelijk lijkt, neem dan een budgetcoach in handen. Die helpt je op weg.

4. Geld is er om te sparen

Geld sparen is ontzettend handig als er een grote uitgave aankomt. Zoals een nieuwe auto of de inrichting van een nieuwe woning. Maar wat welvarende mensen weten is dat geld, geld maakt. Ze laten hun geld daarom niet zomaar op een spaarrekening staan, maar investeren en beleggen het geld dat ze hebben. Veel geld heb je gelukkig niet nodig om daarmee te beginnen. Zo kun je in jezelf investeren door een onderneming te starten. Dat levert niet meteen wat op, maar het geld zal je snel genoeg terug verdient hebben.

5. Geld mag niet je doel zijn

Natuurlijk hoeft geld niet je doel te zijn, want met passie houd je het langer vol. Maar een passie voor geld verdienen is ook geen uitzondering. Ook verdien je het gewoon om meer dan genoeg salaris te ontvangen. Je verdient een leven zonder geldzorgen en een leven in overvloed. Dus misschien is geld niet je voornaamste doel, een plekje op jouw doelenlijstje verdient het zeker.

Beeld: Joanna Nix-Walkup

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: