money-mindset

Verander je Money Mindset en leer anders met geld om te gaan

Let’s talk money! Geld is een onderwerp dat bij de ene millennial onbevredigde gevoelens opwekt, en bij de ander gevoelens van blijdschap. Gelukkig draait het bij geld allemaal om je money mindset. Hoe dat zit, leggen wij hieronder uit. Lees snel verder en ontdek hoe ook jij anders met je geld om kunt gaan. Like the Boss Babe you are!

Millennials hebben te veel schulden

In totaal hebben wij met z’n allen een studieschuld van bijna 22 miljard euro. Naast de studieschuld, die bijna iedereen boven het hoofd hangt, is schuldenpositie van ons als millennials het zorgelijkst. Zo heeft volgens het BKR zo een elf procent van de millennials betalingsachterstanden. Een deel daarvan, niet alles, is te wijten aan de nonchalante manier waarop wij met geld omgaan.

En ja, ook ik zie een groot verschil in mijn vriendenkring. Ik heb vrienden die hun ouders maandelijks ondersteunen door een bijdrage te geven voor de huur of het levensonderhoud. En ik heb vrienden van wie het eerste huis door de ouders gekocht is. Zij hebben veelal geen schulden en hebben het een stuk makkelijker met sparen. Toch is het voor de meeste van ons goed mogelijk om op onze vijfentwintigste al een aardig bedrag op onze spaarrekening te hebben.

Je money mindset is de houding die je aanneemt met betrekking tot je financiën. Het bepaalt de belangrijkste financiële beslissingen die je dagelijks maakt. En het heeft een grote impact op je vermogen om jouw doelen te bereiken.

Verander je money mindset

Het draait namelijk allemaal om je mindset. Reeds op een jonge leeftijd wordt ons aangeleerd wat geld is, hoe wij met geld om moeten gaan, en hoe geld ons laat voelen. Ben je opgegroeid in een gezin waarin er niet veel te besteden was, dan kijk je heel anders naar geld dan iemand die geld in overvloed had. De ene denkt dat je heel hard moet werken om te kunnen genieten van je inkomsten. De ander denkt dat er altijd genoeg geld zal zijn, omdat geld uit meer dan één bron binnen kan komen.

In You Are A Badass beschrijft de schrijfster Jen Sincero het effect van je mindset heel goed.

“Het maakt niet uit wat je zegt dat je wilt. Als je een onderbewuste overtuiging hebt dat het je pijn gaat veroorzaken of dat het niet beschikbaar voor je is, dan zul je a) ervoor zorgen dat je het nooit zult hebben, of b) je staat toe dat je het krijgt, maar je bent er zo gefrustreerd over dat je het alsnog verliest.”

Belangrijk is het dus om je mindset te veranderen. Het is niet makkelijk, daarom hebben wij hieronder enkele tips om je op weg te helpen. Onthoudt dat jij ook zonder veel moeite inkomsten kan genereren en dat sparen niet alleen voor de “rijken” is.

Zo verander je je money mindset

Wil je bewust aan je money mindset werken? Top! Dat is de allerbelangrijkste stap. Erkennen dat het je mindset is die je tegenhoudt, en ervoor kiezen om er iets mee te doen. Met het onderstaande stappenplan helpen wij jou alvast op weg.

  1. Ontdek wat jouw huidige money mindset is. Schrijf de vijf dingen op die al eerste bij jou opkomen als je het woord ‘Geld’ hoort. Zijn deze dingen positief of zijn ze negatief? En wat voor gevoel roept het bij je op?
  2. Visualiseer jouw ideale mindset. Schrijf het op, praat met vrienden erover of mediteer. Hoe zou jij het liefst over geld denken? En hoe wil jij het liefst met geld omgaan? Wees ook niet bang om doelen voor jezelf op te stellen.
  3. Doe onderzoek. Er zijn genoeg boeken geschreven over het veranderen van je mindset. Een favoriet van ons is de bovengenoemde You Are A Badass van Jen Sincero (€15.99 op Bol.com). Lees de boeken of luister naar podcasts en verdiep je in je mindset.
  4. Mediteer. Sta bewust stil bij alles wat je geleerd hebt. Hoe voel je je daarbij? Hoe wil je nu verder?
  5. Verander je mindset. Het zal niet van de een op de andere dag gaan. En zeker niet zonder tegenslagen. Maar het is het waard. En houdt ook in gedachten dat er niet maar één juiste mindset bestaat, maar meerdere mindsets de juiste zijn.

Hoe denk jij over het begrip money mindset? Laat het ons in de opmerkingen weten.

Deze artikelen over geld vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: