Het leven is duur en wordt steeds duurder. Daarom zul je slim met je geld om moeten gaan als je een beetje van het leven wilt genieten. Waar je als jonge twintiger vaak nog geen grote financiële verantwoordelijkheden hebt, heb je als dertiger meerdere vaste lasten waar geld naartoe gaat. En omdat het niet altijd even makkelijk is om – met vrijheid – van je salaris te kunnen genieten, hebben we een lijst gemaakt met manieren om je financiën op orde te krijgen. We beloven je geen financiële vrijheid, maar dit is een goed begin.
Geld maakt niet gelukkig. Dat geloven we best. Maar eenieder die ooit in armoede heeft geleefd kan bevestigen dat het gebrek aan geld ook niet gelukkig maakt. Daarom is het belangrijk ook dit onderdeel van je leven serieus te nemen en het liefst al zo vroeg mogelijk. Nu heb je als twintiger misschien wel lekker doorgespaard, maar was je totaal niet voorbereid op de realiteit van het leven. Of verlies je net je baan op het moment dat je reserves laag zijn. Dan moet je weten hoe je je financiën weer terug op orde krijgt, want alle vaste lasten gaan natuurlijk gewoon door. Hieronder lees je onze tips, wil je je door middel van podcasts verder in dit onderwerp verdiepen? Kijk dan hier.
5 manieren om je financiën op orde te krijgen
1. Leer je uitgaven beperken
Ja, we willen allemaal genieten van financiële vrijheid en onszelf verwennen met de crème de la crème. Maar als je daar het salaris niet voor hebt, moet je dat vooral niet doen. Die Starbucks koffie onderweg naar het werk of meerdere Instagrammable citytrips per jaar zijn uitgaven die horen op je ‘overige uitgaven’ lijstje. Tenzij je het geld zo terugverdient hebt natuurlijk. Nu heb je als lavish queen twee opties als je jouw uitgaven niet wilt beperken. Één, je blijft gewoon lekker door genieten en bouwt geen potje op voor noodgevallen of grote uitgaven, zoals het kopen van een huis. Of twee, je zorgt ervoor dat je meer verdient om in die extra uitgaven te voorzien. Maar. De valkuil is dat je jezelf ook met dit extra verdiende geld wilt verwennen. Meer geld betekent namelijk voor veel mensen niet meer financiële vrijheid, maar meer financiële lasten.
2. Bouw een buffer op voordat je met beleggen begint
Je hoort overal dat je nooit te vroeg kunt beginnen met investeren en beleggen. En alhoewel dat helemaal waar is, moet je als dertiger toch een potje hebben voor onverwachte uitgaven. Ideaal is het om zo een twee tot drie maandsalarissen als buffer opgebouwd te hebben. Voor een koelkast die kapot gaat, een plotselinge familiereis naar het buitenland of het verlies van je baan. Is dat rond? Dan kun je lekker gaan investeren of beleggen. Dat geld kun je mooi aan de kant zetten voor een vervroegd pensioen, een wereldreis op je 45ste of om je droomhuis te bouwen bijvoorbeeld.
3. Houd rekening met je pensioen
Je pensioen. Ja, dat ding waar onze eerste generatie (groot)ouders niet over op kunnen houden. Maar zij weten als geen ander hoe het is om afhankelijk te zijn van één inkomstenbron. Het lijkt nu misschien nog ver weg, maar je weet nooit hoe je leven lopen zal. Daarom is het belangrijk, vooral als dertiger, om je pensioen nu al serieus te nemen. Ben je op de hoogte van hoeveel pensioen je later zult ontvangen? En is dat voldoende om in je levensonderhoud te voorzien? En natuurlijk wil je na je 65ste ook van het leven genieten en niet alleen overleven. Of misschien zelfs al na je 50ste. Probeer daarom nu al meer pensioen op te bouwen, door bijvoorbeeld meer te werken. Of te investeren in zaken zoals vastgoed.
4. Bouw meerdere inkomstenbronnen op
Wist je dat de gemiddelde selfmade miljonair rond de zeven inkomstenbronnen heeft? Met alleen een salaris en een side hustle kom je er dus meestal niet. Wat die inkomstenbronnen zijn, is geheel van jou afhankelijk, maar we raden je aan onderzoek te doen naar passief inkomen. Dat zijn geldstromen waarvoor je niet direct hoeft te werken, zoals investeren in huurwoningen of affiliatie marketing. Als je het goed doet zorgen meerdere inkomstenbronnen ervoor dat er meer geld binnenkomt en kun je jezelf vaker met iets leuks verwennen. En investeren in je toekomst, want op je dertigste is het daar de hoogste tijd voor.
5. Neem je financiën serieus
Het is nu of nooit. Als dertiger is het tijd dat je financiën op orde brengt en ze serieus neemt. Luister naar podcasts en verdiep je in boeken om je kennis over geld te vergroten. Zo ontdek je waarin je wel geld moet investeren, zoals vastgoed. En waarin niet, zoals een auto die al snel z’n waarde verliest. Maak een overzicht van je financiën en houdt het maandelijks bij. Ontvang je nog brieven van de bank of de belastingdienst, maak dan een mapje en bewaar alles op één plek. Maar ook de kleinere dingen zoals het aanmelden voor loyaltyprogramma’s bij je favoriete supermarkten of brands. Het scheelt in het begin niet veel, maar door punten op te bouwen kun je aardig wat geld besparen. En als laatste, durf over geld te praten. Met je familie, je kinderen en je vrienden.
Beeld: Oğuz Kaan Boğa