black achievement month

Dit is wat je de rest van Black Achievement Month allemaal kunt doen

Oktober is in Nederland Black Achievement Month. De hele maand worden mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers gezet. En je weet dat wij dat geweldig vinden! Ook dit jaar staan de hele maand leerzame en leuke activiteiten gepland door heel Nederland. En daarvan vind je hieronder een kort overzicht.

Leuke activiteiten tijdens de Black Achievement Month:

Sporen van haar

Sporen van Haar is een multidisciplinaire theatervoorstelling waarin grote thema’s als strijd en overleven in de koloniën vanuit vrouwelijk en Afrikaans perspectief worden verbeeld in afro-futuristische vormen. De inspiratiebron is de West-Afrikaanse zwarte rijst die mee werd gesmokkeld in de haren van Marronvrouwen, en de betekenis hiervan vandaag de dag (bron: BAM).

Maandag 16 oktober – Stadsschouwburg Utrecht – 20:30 tot 21:45

€ 21,50

Decolonizing the Loop: ‘What African Philosophy Can Teach Us About Electronic Music’

De Melkweg presenteert in het kader van Black Achievementh Month 2023 een aantal programma’s in samenwerking met getalenteerde Amsterdammers. In samenwerking met Josephine Zwaan onderzoeken we het thema van dekolonisatie binnen de elektronische muziek (bron: BAM).

Woensdag 18 oktober – Melkweg – 19:00 tot 20:00

€ 7,50

Black Business Meeting

In het kader van de Black Achievement Month organiseert The Black Archives op 20 oktober de vijfde editie van de Black Business Meeting. Een evenement waarbij ondernemers en ervaren professionals uit de Afrikaanse, Caribische en Surinaamse diaspora hun kennis en ervaring delen met aanstormend talent. Uitgenodigde sprekers zullen vertellen over het omgaan met kansen, obstakels en maatschappelijke vraagstukken als ondernemers (bron: BAM).

Vrijdag 20 oktober – The Black Archives – 17:00

€ 12,50

black achievement month
Terug naar Prinsenplein

Gershwin Bonevacia gaat in Terug naar Prinsenplein op zoek naar zijn tienjarige zelf, ‘Gush’. Wie was Gush, hoe heeft Gush bijgedragen aan Gershwin en waar komt de gevoelsmatige ontstane afstand vandaan? Tijdens deze zoektocht stuit de volwassen Gershwin op allerlei trauma’s, scheve verhoudingen en taboes. Terug naar Prinsenplein is een onderzoek naar het verleden, familiebanden en het kind-zijn. Tegelijkertijd is het een ode aan de jonge onbevreesde ik-figuur en een verwoede poging om die terug te vinden in de volwassen Gershwin (bron: BAM).

Zondag 22 oktober – Bijlmer Parktheater – 15:00 tot 16:30

€ 15,-

Black Achievement Month
Black Achievers Breakfast

Na het daverende succes van vorig jaar organiseren Shenin Lebrun en Kimberly Ofori de tweede editie van de Black Achievement Breakfast op 27 oktober in Mondi Amsterdam! Het thema van Black Achievement Month in Nederland dit jaar is ‘waardigheid’. En als je het nog niet deed, zijn we hier om je te vertellen dat het tijd is om de kamers binnen te lopen waarin jij jezelf graag ziet alsof je daar thuishoort. Want dat doe je ook! Wat te verwachten: Inspiratie, verbinding, lekker eten & goede vibes (bron: BAM).

Vrijdag 27 oktober – Restaurant Mondi – 08:30 tot 11:30

€ 197,-

Queer Gaze Tours

Het Amsterdam Museum organiseert Queer Gaze Tours, waarbij gastrondleiders die deel uitmaken van diverse LHBTIQ+-communities en bewegingen, verhalen vertellen in relatie tot de collectie van het Amsterdam Museum. Op zondag 29 oktober geeft Feargal Agard een rondleiding door het museum en door de tentoonstelling Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad (bron: BAM).

Zondag 29 oktober – Amsterdam Museum on the Amstel – 11:00 tot 12:00

Gratis toegang

Black Achievement Awards 2023

Als afsluiting van de Black Achievement Month worden de Black Achievement Awards uitgereikt. Deze awards worden uitgereikt aan personen die in hun professie of anderszins excelleren, te weten: Sport, Kunst en Cultuur, Wetenschap en Onderwijs, Mens en Maatschappij. Daarnaast wordt er elk jaar een Ouevreprijs uitgereikt aan een persoon die gedurende een lange periode heeft geëxcelleerd in zijn of haar beroep en hiermee een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse samenleving. Een speciale jury kiest de winnaars (bron: BAM).

Maandag 30 oktober – DeLaMar Theater – 20:30 tot 22:30

v.a. € 30,-

Er is nog véél meer te doen tijdens deze Black Achievement Month. Een compleet overzicht daarvan vind je op blackachievementmonth.nl.

Beeld: Nino Sanger & Black Achievement Month

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d