,
lang-en-gezond-kroeshaar

Lang en gezond kroeshaar is geen mythe: onze tips

“Kroeshaar wordt niet lang.” En “Kroeshaar groeit niet.” Het zijn uitspraken die menig Afro-Nederlandse vrouw wel eens heeft gehoord. Hoe kan het dan toch dat het hele bevolkingsstammen zoals de Himba uit Namibië en de Baggara arabieren uit Tsjaad toch lukt lang kroeshaar te hebben? Ze zeggen dat goede genen niet het geheim van deze groei zijn, maar dat het aan de kennis en verzorging ligt. Hieronder daarom een aantal tips die je op weg kunnen helpen naar lang en gezond kroeshaar.

Dit artikel werd voor het eerst in 2020 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 27-10-2023.

Onze tips voor lang en gezond kroeshaar:

Van binnen naar buiten werken

Gezond haar staat niet op zichzelf, het heeft namelijk veel te maken met je algehele gezondheid. Eet je gevarieerd? Drink je voldoende (1,5 – 2 liter) water per dag? Beweeg je zo een 30 minuten per dag? Want door te bewegen gaat je hart sneller pompen wat weer de doorbloeding stimuleert. Die stimulering zorgt voor beter functionerende cellen die, je raad ‘t al, zorgen voor groei. Wanneer je lichaam van binnen gezond is, profiteert al het andere ook ervan.

Leer je haar kennen

Naast de kapper is er nog een andere manier om uit te zoeken wat voor soort haar je hebt: het internet. Iedereen heeft een andere soort behandeling nodig. Als ervaringsdeskundige met kroeshaar, weet ik dat mijn haar liever een haar butter heeft dan een op water gebaseerde cream. Zo zijn er nog veel meer dingen die ik door onderzoeken en uitproberen heb geleerd over mijn haar. Alleen door te onderzoeken kom ook jij er achter wat voor je haar werkt.

Geen dure, maar pure producten

Ik kan me nog herinneren dat ik vaak hoorde dat genen de grootste rol speelden bij haargroei. Donkere mannen en vrouwen met lang haar hadden dit van hun ouders. Weer later hoorde ik dat het aan de producten lag die gebruikt werden waardoor het haar groeide. Jarenlang heb ik me door deze misleiding laten beïnvloeden. Pas toen ik echt voor mijn eigen haar ging zorgen, zag ik dat het lang groeide. Ik had haar tot het midden van mijn rug (zie Youtube video)! Zo lang was mijn haar nog nooit geweest. Dit alles bereikte ik met huis-tuin-en-keuken middelen. Olijfolie, kokosolie, shea boter, (natuur) azijn en ei. Geen dure, maar pure producten.

Do’s & Don’ts

Wat ik heb gemerkt is dat mijn haar op het best is, wanneer ik er zo min mogelijk mee doe. Een protective style is dan ook wat in mijn opinie het beste werkt om haar te laten groeien. Daarnaast is het belangrijk dat je oppast met te strakke vlechten of staartjes. De strakheid zorgt soms zelf voor onomkeerbare schade.

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.