,
ramona-kimberley-prinses-imara-s-haar

Ramona Kimberley’s prentenboek over zelfacceptatie en kroeshaar, Prinses Imara’s haar

Een kinderboek over hoe mooi ons kroeshaar is? Mijn jeugd had er anders uitgezien als dat soort boeken toen al bestonden. Gelukkig is het inmiddels 2020 en hoeven onze dochters niet langer op te groeien met het idee dat hun haar niet mooi is. En dat mede dankzij het boek, Prinses Imara’s haar – Kroeshaar is mooi!, van Ramona Kimberley. Benieuwd wat zij over zichzelf en haar boek met ons deelde? Lees dan snel verder.

Een boek over kroeshaar

Ramona Kimberley werkt in de communicatie/journalistiek en is nu druk bezig met de promotie van haar prentenboek. “Normaal gesproken zou ik ook veel voorleesevenementen hebben. Maar door de corona epidemie kan dat helaas niet doorgaan.” Verder houdt Ramona Kimberley zich in haar vrije tijd bezig met planten, tekenen en schilderen.

Tijdens haar studie journalistiek kreeg ze bij haar minor de mogelijkheid om een prentenboek te schrijven. Ze koos daar specifiek voor omdat zij dat altijd al een kinderboek voor een jonge doelgroep wilde schrijven. Met haar boek wilde kinderen ook wat meegeven. “Ik ging aan de slag met het thema ‘zelfacceptatie’ en wilde daarbij een personage met een donkere huid en kroeshaar als hoofdpersoon hebben.” Hiervoor koos ze omdat er te weinig boeken zijn met een dergelijk personage als hoofdpersoon.

Om het thema van het boek vorm te geven, nam ze kroeshaar als voorbeeld. Ze heeft zich hierdoor laten inspireren door de ‘The Natural Hair Club’ op Facebook. “Ik zag daar vaker oproepen voorbijkomen van ouders die niet wisten hoe ze kun kind moesten meegeven dat hun haar mooi is. Alleen het dialoog aangaan hielp vaak niet.” De kinderboekenschijfster wist toen dat ze daar wat mee moest doen. Samen met ervaringen uit haar eigen jeugd heeft ze het verhaal over het prinsesje met kroeshaar geschreven.

Keer op keer afgewezen

“Het ontwikkelen van de avonturen van prinses Imara verliep best vlot. Doordat het in eerste instantie voor mijn opleiding was, werd ik ook begeleid door twee schrijvers van Sesamstraat. Zij gaven goede tips over hoe je een goed prentenboek schrijft.” Volgens Ramona Kimberley moet je teruggaan het kind in je. Dat is haar goed gelukt, want aan het einde van haar minor ontving zij een goed cijfer. En de tip om het boek uit te brengen.

Met die woorden ging zij met haar manuscript naar verschillende uitgeverijen. Maar helaas werd ze keer op keer werd afgewezen. Het onderwerp zou dan niet passen binnen de uitgeverij. Of het verhaal was niet geschikt voor een bredere doelgroep. Voor de schrijfster was het frustrerend, omdat het haar opviel dat er alleen naar het donkere meisje met kroeshaar gekeken werd en niet naar de boodschap. Ramona Kimberley bleef gelukkig volhouden en in maart 2019 kwam haar boek uit bij Boekscout.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Een prijs voor Prinses Imara’s haar

Elk jaar houdt Boekscout, de uitgever die Ramona Kimberley’s boek publiceerde, een wedstrijd onder de gepubliceerde boeken van dat jaar. En zo dus ook voor het jaar 2019. Ramona Kimberley was in eerste instantie genrewinnaar geworden en maakte daarmee ook kans om de publieksprijs voor het beste boek van 2019 te winnen. En die prijs heeft ze, meer dan verdiend, gewonnen.

“Ik moest het even laten bezinken dat ik de prijs ook echt had gewonnen. Ik wist dat veel mensen op mij hadden gestemd, maar om te horen dat er nog nooit zo veel stemmen binnen zijn gekomen voor één persoon raakte mij enorm. Ik weet niet wat het totaal is, maar ik vind het echt geweldig dat ik door zo veel mensen ben gesteund.”

“Uitgeverijen zeiden dat er geen vraag was naar mijn boek en het niet verkocht zou worden. Dat maakt deze publieksprijs zo mooi voor mij, want het is (even grof gezegd) een dikke middelvinger in hun gezicht. Want geen vakjury heeft bepaald dat mijn boek het beste boek van 2019 is, maar het publiek: de mensen die het kopen of willen kopen.”

Ontzettend mooi boek

Ramona Kimberley heeft dus veel positieve reactie op haar boek mogen ontvangen. Van volwassenen die zichzelf herkenden in het verhaal. Tot ouders van jonge kinderen die aangaven dat hun kind zichzelf eerst niet mooi vond. “Tijdens voorleesevenementen zag ik de reacties van de kinderen zelf en dat was zo mooi om te zien. Ook ben ik het gesprek met ze aangegaan. Kinderen zijn veel slimmer dan we denken en ze kunnen zo goed verwoorden wat ze vinden en waarom.”

“Ik heb ook negatieve reacties gelezen/gehoord nadat mijn boek media-aandacht kreeg. Ook best wat racistische reacties, maar deze had ik verwacht. Ze maakten mij eerst even boos. Omdat ik dacht: het is een kinderboek, waarom moet je als volwassene jezelf op die manier uiten? Als het boek je niet aanspreekt, koop het dan niet! Maar de positieve reacties overstemmen de negatieve reacties. Ik moet zeggen dat ik nu ook geen negatieve reacties meer zie.”

Ramona Kimberley heeft tijdens het proces geleerd dat je jouw dromen moet volgen. “Dingen krijgen gaat nooit gemakkelijk en helemaal niet als je een donkere huidskleur hebt. Dat is heel confronterend, maar wel de harde waarheid. Vechten voor je droom vraagt veel van jezelf en je moet ook echt sterk in je schoenen staan. Terugkijkend naar de zes jaar waarin ik heb gestreden om dit boek op de markt te krijgen, kan ik over mezelf zeggen dat ik een vechterslust in mij heb waar ik mij niet eens van bewust was.”

Natuurlijk wil je Ramona Kimberley haar boek, Prinses Imara’s haar, ook hebben! Dat kan via de website van Boekscout of de onderstaande link.
var bol_sitebar={“id”:”bol_1592330312289″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000108436607″,”familyId”:”9200000108436607″,”site_id”:”59061″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”link_name”:”Prinses%20imara%27s%20haar%2C%20Ramona%20Kimberley%20Molhoop”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js

Deze interviews vind je vast ook leuk om te lezen:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: