,
menstruatie-zelfvertrouwen-verband

Hoe je menstruatie en zelfvertrouwen met elkaar in verband staan

Onze menstruatie is en blijft een dingetje. Er zijn mensen die hun menstruatie liever een maand of twee overslaan. En er zijn anderen die bidden om een regelmatige menstruatie en zo ook een verhoogde kans op zwangerschap. Maar of je haar nou liever ziet komen of gaan, “Aunt Flow” komt nooit alleen. Zo heeft ze, naast de standaard kwalen, ook effect op het gevoel van zelfvertrouwen. Ontdek hieronder hoe je menstruatie en zelfvertrouwen met elkaar in verband staan.

Dit artikel werd voor het eerst in 2020 gepubliceerd. Hij is bijgewerkt op 25-6-2023.

Onzekere gevoelens vlak voor, of tijdens je menstruatie komen nogal vaak voor. Tijdens onze menstruatie krijgen we lichamelijke kwaaltjes, waardoor we vaak minder lekker in ons vel zitten. Daardoor kan houden van je lichaam rond je menstruatie nog best moeilijk zijn. En dat is oké. Het is een leerweg.

Menstruatie en je zelfvertrouwen

Waarschijnlijk wist je al dat onze oestrogeen levels dalen voor onze menstruatie. En sinds kort is er bewijs dat die dalende oestrogeen levels zorgen voor een dipje in serotonine. Serotonine heeft een stimulerende werking op ons zelfvertrouwen, wat er dus voor kan zorgen dat het dipje effect op je mentale welzijn heeft. Dat verklaart zo ook het verminderd gevoel van zelfvertrouwen rondom de menstruatie. Niet alleen serotonine speelt een rol. Ook testosteron. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hogere levels van testosteron leiden tot meer zelfvertrouwen. En ook onze testosteron levels dalen voor onze menstruatie, wat dus ook een goede reden voor de daling in ons zelfvertrouwen kan zijn.

De daling in je zelfvertrouwen is dus oké en hoort erbij. Boos worden op jezelf heeft dus geen zin. Leer deze periode juist omarmen. Ga grote en spannende projecten uit de weg en besteed wat extra tijd aan selfcare. Heb je extra behoefte aan extrinsieke bevestiging, deel je gevoelens dan met je partner en vrienden. Je kunt vast en zeker op begrip rekenen.

Beeld: Oladimeji Odunsi

Meer lezen?

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: