,
zelfliefde-is-moeilijk

Als we toch even eerlijk zijn… zelfliefde is freaking moeilijk

Photo by Mike Von on Unsplash

Mijn leven lang heb ik een haat-(zelf)liefde verhouding met mezelf gehad. Als jong meisje was ik al ontevreden over mijn haar, mijn kleding en zelfs mijn huidskleur. En dan heb ik het niet over mijn puberende ‘ik’. Nee, als vierjarige was ik mij al ontzettend bewust van wat er allemaal aan mij zou moeten veranderen om ook ‘mooi’ te kunnen zijn. Als we toch even eerlijk zijn… zelfliefde is freaking moeilijk.

Jezelf mooi vinden

Het is pas een aantal jaar geleden dat ik mij bewust werd van het concept zelfliefde. Daarvoor wist ik wel dat je zelfverzekerd moest zijn. In jezelf moest geloven en jezelf ‘mooi’ moest vinden. Maar dat er zoiets als zelfliefde bestond was nog niet tot mij doorgedrongen. Dat er mensen waren die onvoorwaardelijk van zichzelf hielden, van binnen en van buiten. Hoeveel stomme fouten ze wel niet maakten, hoeveel pukkels er wel niet op hun voorhoofd pronkten. Dat was geheel nieuw voor mij.

Toen de hele selflove movement groter werd, en uiteindelijk ook bij mij terecht kwam, ging er een wereld voor mij open. Ik haalde altijd mijn neus op voor die over-zelfverzekerde mensen. Een enorm ego hadden die in mijn ogen. Vanuit het christelijk geloof was mij namelijk altijd geleerd dat je nederig moet zijn. Dan wordt je beloond. Maar wat ik niet doorhad is dat je door kan draaien in die nederigheid, en dat het averechts kan werken op je zelfverzekerdheid. Het zijn namelijk twee totaal verschillende dingen.

Maar zelfs als je weet dat het mogelijk is om onvoorwaardelijk van jezelf te houden, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je enig idee hoe moeilijk het is om elke ochtend in de spiegel te kijken en te denken “dit ben ik, ik mag er zijn, ik ben mooi.” Vooral als de hele wereld insinueert dat je dat niet bent. Zelfs de mensen die zichzelf ge-wel-dig vinden, hebben mweh dagen. Iedereen is wel eens onzeker. En voor vrouwen gaat dat helaas vaak samen met hun menstruatiecyclus.

Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat zelfliefde niet betekent dat je elke dag on top of the world opstaat. Maar dat het betekent dat je vind dat je er mag zijn en van gehouden mag worden. Het betekent dat jezelf accepteert zoals je bent, en aan jezelf blijft werken.

Zelfliefde is freaking moeilijk

Quotes als “als je niet van jezelf houdt, hoe kunnen anderen van jou houden” zijn ontzettend gevaarlijk. Ik heb namelijk niet vaak zoveel van mijzelf gehouden, als op de momenten dat ik mij geliefd voelde. De momenten dat anderen veel voor mij overhadden, mij verwenden en mij vertelden hoeveel ze van mij hielden. Dat waren de momenten dat ik meer van mijzelf ging houden dan daarvoor. Zelfliefde kan je namelijk niet alleen. It takes a freaking village.

That village? Dat zijn je ouders, vrienden en familie. Maar ook de media en de maatschappij. Het is natuurlijk niet onmogelijk om van jezelf te houden als iedereen zegt dat je dat niet moet doen. Maar super moeilijk is het zeker! Daarom heeft geen zin om mensen dood te gooien met quotes als “you teach people how to love you”*. Nee, hun omgeving heeft hun geleerd hoe zij van anderen moeten houden. En als je niet van jezelf houdt, kun je zeker wel van anderen houden, heel veel zelfs.

Er is niets mis met het zoeken van hulp op je pad naar zelfliefde. Dat moet echt meer genormaliseerd worden. De hulp van een professional inroepen is volkomen oké. En als wij allemaal, als mensen, ook een stuk liever voor elkaar zijn. En meer van elkaar gaan houden. Dan gaan wij met z’n allen ook meer van onszelf houden. En begrijp mij niet verkeerd, zelfliefde is iets intrinsiek. Maar als je het alleen kunt krijgen met een beetje hulp van that lovely village, is dat normaler dan je denkt.

*You can teach people how to treat you tho.

Zelf aan zelfliefde werken

Hoe je zelf aan zelfliefde kan werken? Besef dat het een proces met up’s en down’s is. Vergelijk jezelf niet langer met anderen. Stap uit vriendschappen en/of relaties die je een slecht gevoel geven, of je onzeker maken. En negeer de stem van negative betty die vaak uit het niets in je op komt. Gun jezelf de tijd, en de liefde. En nogmaals, vraag om hulp als je het idee hebt dat nodig te hebben. Want zelfliefde is af en toe freaking moeilijk!

Dit vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: