Een leugentje om bestwil, dat is nou eenmaal mens eigen. Maar constant voorgelogen worden, dat vindt niemand leuk. Of het nu gaat om een romantische relatie, een vriendschap of gewoon op de werkvloer. Met behulp van deze tekenen kun je eenvoudig ontdekken of iemand tegen je liegt of niet. Natuurlijk werkt het direct confronteren van de ander, altijd een stuk beter, maar deze weetjes zijn erg leuk!
Uit onderzoek van de Amerikaanse auteur Pamela Meyer blijkt dat we écht veel liegen. Wist je dat een gemiddeld mens tussen de 10 en 200 leugens per dag te horen krijgt?! En dat vreemden in de eerste tien minuten na kennismaking gemiddeld drie leugens aan elkaar vertellen? Heftig!
Maar er zijn dus bepaalde gedragskenmerken die kunnen onthullen of iemand de waarheid spreekt of niet. Het is wel belangrijk blijft dat je bij een vermoeden de persoon rechtstreeks confronteert, want met alleen maar gissen kom je er niet. Dit zijn de 5 tekenen dat iemand tegen je liegt.
1. Het verhaal is inconsistent
Een verhaal dat van geen één kant klopt is natuurlijk ontzettend verdacht. Als de details vervolgens iedere keer veranderen: tja, dan moeten er wel alarmbellen rinkelen. Houd er wel rekening mee dat mensen die niet liegen ook hun verhaal weleens veranderen. Volgens wetenschappers herinneren we namelijk niet de gebeurtenis, maar de herinnering van de gebeurtenis. Ingewikkeld, I know. Let daarom altijd op meerdere factoren voordat je degene tegenover je van een leugen beschuldigt.
2. De nadruk ligt op ‘nee’
Deze is grappig! Degene die liegt, zegt dus niet alleen maar ‘nee’, maar er gebeurt altijd iets meer. Hij of zij zegt bijvoorbeeld ‘nee’ en kijkt naar links, of zegt ‘nee’ en slaat de ogen neer. Ook wordt het woord ‘nee’ nogal eens uitgerekt naar ‘neeeee’ of wordt het zingend gezegd. Hoe je die vervelende ‘nee’ kunt omzeilen? Stel gewoon een open vraag, dan is ‘nee’ ook niet langer een optie.
3. Ongepaste emoties
Een ander kenmerk is als er verdrietig nieuws verteld wordt en degene lacht daarbij. Of juist andersom. Dan is het belangrijk om wat extra aandacht aan het verhaal te besteden. Vaak zijn de ongepaste emoties zo subtiel, dat ze niet gelijk opvallen. Maar in vergelijking met andere situaties is het toch wel duidelijk dat er iets niet goed zit. Woede bij vragen naar een leugen hoort hier trouwens ook bij. Als de ander niets te verbergen heeft, is het niet nodig om boos te worden, als je naar een bepaalde situatie vraagt.
4. Ontwijkend gedrag
Degene die liegt zal zeer waarschijnlijk niet over de leugen willen praten. Hij of zij zal het gesprek afkappen of snel op een ander onderwerp overgaan. Een goede leugenaar doet dit heel subtiel waardoor het niet opvalt. Natuurlijk is dit ook geen keihard bewijs, maar het is zeker wel reden om door te vragen naar de desbetreffende situatie.
5. Gekke gezichtsuitdrukkingen
Er zijn een aantal trekjes in het gezicht die erop kunnen duiden dat iemand aan het liegen is. Zo kan je dat bijvoorbeeld zien als iemand bloost, knippert of nep lacht. Zelf het groter worden van de neusgaten, zou een leugen kunnen verraden. En alhoewel je aan bepaalde gezichtsuitdrukkingen kan zien of iemand liegt, onthoud dat je geen professional bent. Zelfs de mensen die erin getraind zijn, hebben het er af en toe nog moeilijk mee.
Belangrijk is dat dit 5 tekenen waren dat iemand tegen je liegt, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Vraag er dus altijd naar, voordat er conclusies worden getrokken die niet waar zijn.