sars-nigeria

END SARS NOW: Dit is wat er nu allemaal speelt in Nigeria

Nee, deze keer gaat het niet over een dodelijke ziekte. In de letterlijke zin van het woord dan. Deze keer gaat het over een politie-eenheid in Nigeria, de Special Anti Robbery Squad (SARS). De SARS blijkt zich namelijk schuldig te maken aan de ontvoering en mishandeling van onschuldige Nigeriaanse jongeren.

#EndSARSnow

Je hebt het vast al op Instagram langs zien komen: #EndSARSnow. De movement heeft mededankzij Nigeriaanse beroemdheden en activisten, zoals Tiwa Savage, bekendheid gekregen. Met de hashtag roepen de inwoners van het Afrikaanse land de regering op om een halt aan het zinloze politiegeweld toe te roepen.

Dankzij het toenemende politiegeweld durven steeds meer jongeren de straat niet op. Het zinloze geweld blijkt al jaren plaats te vinden, maar de jongeren hebben er nu meer dan genoeg van. Daarom zijn ze eind vorige week massaal de straat opgegaan. Geholpen heeft dat helaas nog niet. De politie blijft namelijk elke vorm van buitensporig geweld ontkennen.

Geweld en nog meer geweld

Sociale media wordt nu voornamelijk gebruikt om ervaringen met de SARS te delen. Zo deelde een jonge man dat hij door één van de mannen gedwongen werd om zijn telefoon af te geven, ze hebben hem vervolgens naar een pinautomaat meegenomen om een geldbedrag voor hen op te nemen. Ook moeders delen hun zorgen. Zo zijn ze bang om hun kinderen alleen de straat op te sturen.

De ene ervaring is nog erger dan de ander. Zo deelde een inwoner van Lagos, Samuel Otigba, zijn ervaring met CNN: “Zes mannen sprongen uit een busje en richtten hun pistolen op ons. Ze dwongen ons om uit de auto te stappen. Wij dachten dat ze bewapende rovers waren. Wij waren allemaal ontzettend bang en mijn vrouw was aan het huilen.”

Deze mate van geweld is gewoonweg onacceptabel. Blijf daarom vooral de berichten delen. Dat creëert bekendheid en bewustzijn.

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: