,
breonna-taylor-veroordeeld

Waar zijn wij veilig? De agenten die Breonna Taylor doodschoten worden niet vervolgd

Vannacht, terwijl wij sliepen, werd in Amerika bekend gemaakt dat de agenten die Breonna Taylor op 13 maart doodschoten niet vervolgd worden. Geschrokken van het nieuws zijn wij niet, maar wij hadden wel op een betere uitkomst gehoopt. Eentje waarbij er gerechtigheid kwam voor Breonna Taylor. Voor alle zwarte vrouwen.

Breonna Taylor

Op 13 maart 2020 kwam de Afro-Amerikaanse Breonna Taylor om het leven door acht politiekogels. De Amerikaanse verpleegster was aan het slapen in haar huis toen de politie binnendrong en haar doodschoot. Volgens de politie zelf waren ze op zoek naar twee drugdealers, die geen van beiden in haar appartement woonden. Ze kwamen binnen zonder te kloppen. Breonna heeft nooit een kans gehad.

Inmiddels zijn wij een half jaar verder en is er nog steeds geen gerechtigheid gekomen. Een half jaar lang is er wereldwijd gevraagd om een veroordeling van de betrokken agenten, maar die is er helaas nooit gekomen. De agenten komen er met een kleine beschuldiging van af en worden niet voor haar dood vervolgd. Helaas.

#SayHerName

In mei van dit jaar werd George Floyd het gezicht van de Black Lives Matter movement. Tot het ongenoegen van veel vrouwen. Het was namelijk niet lang voordat George op 25 mei om het leven kwam, dat Breonna Taylor doodgeschoten werd. Een verhaal waar anders niemand van gehoord had, werd wereldwijd bekend dankzij de #SayHerName hashtag van Kimberlé Crenshaw.

Met de #SayHerName hashtag wordt er aandacht gevraagd voor de zwarte vrouwen die de afgelopen jaren door politiegeweld om het leven zijn gekomen. Wellicht is het verhaal van Sandra Bland jou wel bijgebleven. Of het verhaal van Shantel Davis die in 2012 door de politie doodgeschoten werd.

Maar de kans is ook groot dat je voor het eerst van de bovenstaande namen hoort. De verhalen van zwarte vrouwen worden namelijk continue naar de achtergrond geschoven. Terwijl de namen van zwarte mannen zoals George Floyd en Ahmaud Aubrey de wereld over gaan.

De zwarte vrouw

En gek is dat niet. Malcolm X zei ooit: “The most disrespected person in America is the Black woman. The most unprotected person in America is the Black woman. The most neglected person in America is the Black woman.” En gelogen was dat niet, wij laten het je zien. Uit dit onderzoek blijkt dat de Afro-Amerikaanse vrouw, samen met de Indiaans-Amerikaanse vrouw, het vaakst slachtoffer wordt van partnergeweld. Geweld dat vaak zo erg is dat ze eraan overlijden.

Daarnaast heeft een bevalling van een zwarte vrouw in Amerika vaker een fatale afloop dan de bevalling van een witte vrouw. De kans op een fatale afloop is wel vier keer zo groot. Gek is dat niet, want wij worden als zwarte vrouwen nog steeds niet serieus genomen in de medische wereld. Maar dat is weer een heel ander artikel op zich.

Hoe de cijfers in Nederland zitten? Dat weten wij niet. Er wordt in Nederland veel onderzoek gedaan naar discriminatie en racisme, maar minder naar het effect dat het op ons dagelijks leven heeft. Gelukkig zijn er meer dan genoeg ervaringsdeskundigen en komen er steeds meer zwarte vrouwen naar buiten met hun verhaal. Het is dan ook belangrijk dit te blijven doen.

Wat nu dan?

Wat nu? Nu moeten wij doorgaan. Door blijven delen. Door blijven hashtagen. En vooral niet zwijgen. Of er ooit gerechtigheid voor Breonna Taylor komt weten wij niet. Maar laat haar dood niet voor niets geweest zijn. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat de problemen van zwarte vrouwen serieus genomen worden. Dat zwarte vrouwen betere kansen krijgen en beter onderwijs.

Wij moeten vooral blijven delen en het gesprek aan blijven gaan. Bovenal moeten wij er voor elkaar zijn. Als zwarte vrouwen onderling. Als zwarte gemeenschap. Houd van elkaar en support elkaar. 

Wil je meepraten over dit onderwerp? Reageer dan onder één van onze posts op sociale media.

Meer over Black Lives Matter?


Blog at WordPress.com.

Ontdek meer van Melaninfinity Magazine

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder