Dia-di-bandera

Wave your flag: Dia di bandera op Curaçao

Op Curaçao is 2 juli de nationale dag van het volkslied en de vlag: Dia di Himno i Bandera. Hieronder lees je meer over deze mooie en feestelijke dag op Curaçao en waarom wij als Yui Kòrsou daar trots op mogen zijn.

Voor mij voelt juli als een spirituele maand. Met op 1 Juli Keti Koti als aftrapper, waarbij wij de afschaffing van Slavernij vieren. En stilstaan bij de huidige gebeurtenissen die we meemaken rondom de strijd tegen racisme. Er is een verschuiving gaande en ik merk heel erg dat wij als gemeenschap steeds meer en meer naar elkaar toe beginnen te trekken.

Orguyoso di nos bandera/ Trots op onze vlag 

Op 2 juli 1951 kwam de eiland raad voor het eerst bij elkaar, en in 1984 is deze dag uitgeroepen tot dia di bandera. Vanaf deze dag had Curaçao officieel haar eigen vlag. De vlag van Curaçao bestaat uit een blauw vlak met een gele horizontale streep erdoorheen en linksboven een grote en een kleine witte ster. Maar wat betekenen deze componenten eigenlijk?

Dushi Kòrsou

Op Curaçao zelf is dia di bandera een feestelijke dag. Op het Brionplein in de stad worden plechtigheden gehouden en spelen bandjes Himno di Kòrsou. En op de straten is overal wel de vlag te zien of dragen mensen kleding met de vlag erop. Verder wordt op de televisie ook een programma verzorgd van muziek, cultuur en andere activiteiten die deze dag zo speciaal maakt.

Dia-di-bandera

“Lanta nos bos ban kanta grandesa di Kòrsou; Kòrsou isla chikitu, baranka den laman.”

Zo luidt de eerste zin van Himno di Kòrsou, en het zegt ons: “Laten we onze stem gebruiken om de grootheid van Curaçao te bezingen; Curaçao klein eiland, rots in de zee.” Daarom ben ik op deze dag altijd extra trots op mijn eiland en mijn mensen. En ben ik dankbaar dat ik van onze mooie cultuur kan genieten.

Hier ook een link naar een ander blog over Trinta di Mei en de opstand op Curaçao geschreven door Jermaine Ostiana. Deze blog is in het Engels geschreven.

Love and light,

Abbisag

Header via Trouw.nl

Deze artikelen vind je vast ook interessant:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: