,
vrouwelijke-rolmodellen-depressie

Zwarte vrouwelijke rolmodellen spreken zich uit over hun leven met depressie

Een depressie, of last van depressieve klachten, het komt vaker voor dan je denkt. In Nederland krijgt 1 op de 5 volwassen te maken met een depressie. De doelgroep die de meeste kans op een depressie heeft? Dat zijn wij. Vrouwen in de leeftijd van 25 tot 34 jaar, aldus het Trimbos-instituut. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent, daarom hebben wij de onderstaande verhalen verzameld. Verhalen van zwarte vrouwelijke rolmodellen, die zich uitgesproken hebben over hun leven met depressie.

Belangrijk is het om te weten dat er een verschil is tussen een depressie en sombere gevoelens. Bij een depressie heb je langer dan twee weken last van je sombere gevoelens, en zijn die heftiger. Zo heftig dat je nauwelijks deel kunt nemen aan het dagelijks leven. Zo zijn er verschillende soorten depressies, die zich allen op een andere wijze uiten. Herken je jezelf in de bovenstaande beschrijving, raden wij jou aan op professionele hulp in te roepen. Zodat je het niet alleen hoeft te doen.

Dit zijn de verhalen van vier vrouwelijke rolmodellen over hun periodes van depressie.

Taraji P. Henson

vrouwelijke-rolmodellen-depressie

Actrice Taraji P. Henson sprak al in 2019 over haar depressieklachten en angstklachten. Dit is wat zij over haar klachten deelde: “Ik ontdekte stemmingswisselingen. De ene dag voelde ik mij goed, en de andere dag zo slecht dat ik niet naar buiten wilde. Ik voelde mij ongemakkelijk in mijn lichaam en gewoon terneergeslagen.”

“Er waren dagen dat mijn hersenen niet wilden stoppen met werken. En ik aan de ergste scenario’s in de wereld moest denken. Dat vergrote alleen maar mijn angstklachten. Mensen raadden mij aan om te mediteren, aan yoga te doen en dat soort dingen. Ik deed het ook, maar mijn hersenen stopten maar niet.”

Michelle Obama

Emily Berl/The New York Times

Ook First Lady Michelle Obama krijgt last van depressieve klachten. Gek is dat niet met de druk die zij als publiek figuur ervaart, en de huidige veranderingen in de samenleving. Begin van deze maand sprak zij zich uit in haar “The Michelle Obama Podcast” over haar “low-grade” depressie.

“Soms word ik midden in de nacht wakker omdat ik mij ergens zorgen over maak, of met een zwaar gevoel zit. Ik zorg er dan voor dat ik beweeg. Desondanks waren er periodes tijdens deze quarantaine waarin ik mij zelfs daar niet goed genoeg voor voelde.”

Willow Smith

vrouwelijke-rolmodellen-depressie
Andrew Toth/Getty Images

Trigger Warning (automutilatie/zelfbeschadiging). In 2019 deelde Willow Smith wat voor effect haar jeugd in de spotlights op haar heeft gehad. “Als ik eerlijk moet zijn heb ik het gevoel dat ik op een bepaald punt mijn verstand verloren was. Het was na “Whip My Hair” dat ik stopte met mijn zanglessen en ik in een grijs gebied terecht kwam. Ik vroeg mij af wie is was, wat mijn doel was en wat ik nog meer kon doen naast entertainen.”

“Nadat alles weer rustig werd, kwam ik in een soort waas terecht. Ik luisterde heel veel naar duistere muziek. Het was gewoon heel gek. Ik voelde mij in een zwart gat gezogen, en begon met het snijden van mijzelf.” (Gelukkig was dat slechts voor een korte periode in Willows jonge leven.)

Alicia Keys

vrouwelijke-rolmodellen-depressie
BrunoPress

Het was in 2007 dat Alica Keys voor het eerst openhartig over haar depressie sprak: “Ik voelde mij de hele tijd verdrietig, en ik kon het maar niet loslaten. Ik begon mijn gevoelens te verbergen. En dat werd zo erg dat ik het zelfs niet met mijn familie en vrienden kon delen. Ik was in de war. Ik was vermoeid. En ik was zo boos. Ik vertelde alles wat ze wilde horen, om niet echt gezien te worden.”

De vier zwarte vrouwelijke rolmodellen hierboven zijn niet de enigen die met een depressie of sombere klachten dealen. Zo zijn er meerdere ‘beroemdheden’ die zich over hun depressie uitgesproken hebben. The key to this post: je bent niet alleen. Veel mensen weten precies waar je doorheen gaat, was dan ook niet bang om hulp in te roepen.

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: