,
people-pleaser

Groeipijnen: Waarom jij veel meer verdient dan het zijn van een people pleaser

Hey! Een voormalig people pleaser hier. Nou ja, voormalig? Ik moet mijzelf af en toe behoorlijk dwingen om voor ‘mijn eigen ik’ te kiezen. Herkenbaar? Lees dan snel verder. Want in dit artikel leg ik je uit waarom jij veel meer verdient dan het zijn van een people pleaser.

Ben jij een people pleaser?

Misschien wil je liever ‘nee’ antwoorden, maar weet je dat het diep van binnen toch anders zit. Een people pleaser worden is niet iets waar je voor kiest. Je wordt niet op een zonnige ochtend wakker en denkt: “weet je wat, vandaag word ik people pleaser”. Nee, het willen pleasen van mensen is vrijwel altijd aangeleerd. Door je ouders, omgeving of andere externe invloeden.

Waren jouw ouders zelf people pleasers? Wilde je graag jouw ouders tevreden houden omdat je bang was voor de gevolgen? Of werd je ontzettend gepest en was het pleasen van mensen je only way out? Het kan allemaal. En meer. Maar hoe weet je nou of je een echte people pleaser bent? Dan kan je op een groot deel van de volgende punten zonder aarzelen ‘ja’ antwoorden.

  1. Je vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen.
  2. Je verontschuldigd jezelf vaker dan het echt nodig is.
  3. Je doet net alsof je het met iedereen eens bent.
  4. Je voelt je verantwoordelijk voor hoe andere mensen zich voelen.
  5. Je voelt je ongemakkelijk als iemand anders boos op je is.
  6. Je vermijdt conflict.
  7. Je vindt het moeilijk om het toe te geven wanneer iemand je gekwetst heeft.

Klinkt als een ontzettend aardig persoon toch? Dat heb ik mijzelf ook jaren verteld om mijn ‘people pleasing’ goed te keuren. Maar het probleem is dat je dan jezelf ontzettend in de weg zit. Jouw omgeving heeft er natuurlijk geen last van.

De gevolgen van het oneindige people pleasen

Eén van de gevolgen is dat je jezelf in de steek laat. Jouw eigen ik. Het prachtmens dat je bent, inclusief al jouw waarden en normen, mooie en minder mooie eigenschappen en de dingen waar je boos of blij van wordt. Door anderen te pleasen cijfer je jezelf (en alles wat je bent) weg. Ontzettend zonde! Maar dat niet alleen. Al het people pleasen zorgt er ook voor dat je boos wordt op jezelf. Het is natuurlijk niet zo dat je nooit eens voor jezelf wilt kiezen.

Denk aan al het extra werk dat geen ‘nee’ zeggen met zich meebrengt. Of het boos worden op de mensen die over je heen lopen, terwijl je dat eigenlijk zelf toegelaten hebt. Het is frustrerend. En je verdient veel beter. En als we superduper eerlijk zijn komt people pleasing voort uit niets anders dan onzekerheid, angst voor afwijzing en het idee hebben dat je geen liefde verdient.

“People will love you. People will hate you. And none of it will have anything to do with you.”

Waarom je beter verdient

Waarom? Je bent bijzonder! Daarom. Het is jammer dat je niet volledig jezelf kan zijn omdat je anderen niet teleur wilt stellen. Als je in jouw eigen licht durft te staan, kan je volledig van je leven genieten. Dan durf je grotere stappen te nemen en mooiere dingen te doen. Want reality check: het people pleasen is hetgeen dat jou tot nu toe tegengehouden heeft.

Het niet voor jezelf op durven komen. Je mening niet durven geven om een ruzie te voorkomen. Veel te weinig geld voor jouw diensten of producten vragen omdat je bang bent voor wat anderen van je denken. Niet over je overwinningen durven praten, omdat je niet wilt dat anderen denken dat je het hoog in je bol hebt. En ik ga het gewoon nog een keer herhalen, omdat het zo belangrijk is: het wegcijferen, kleiner maken en opzijzetten van jezelf. Jij verdient het om van alle aspecten van jezelf te houden, zonder bang te zijn voor de mening voor anderen. SIS! Er is geen groter gevoel van vrijheid.

How to freaking stop with the damn people pleasing

Gewoon een paar tips 🙂

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: