,
sis-you're-winning

Wat je deze tijd ook doet: Sis, you’re winning!

Ja, ook ik voelde de druk om tijdens deze periode van isolatie te presteren. Om aan mijn bedrijf te werken, veel zelfhulp boeken te lezen en dagelijks contact met vriendinnen te houden. Maar als je zo vermoeid bent dat je zelfs geen zin hebt in Zoom & Chill, is dat ook oké. Want wat je deze tijd ook doet… SIS YOU’RE WINNING!

Niet meer hetzelfde

COVID-19 kwam en veranderde ons leven. Het maakt niet uit of je zelf besmet bent, iemand kent die besmet is of constant de nieuws app refrest, het treft ons allemaal. En zelfs als het voor jou niet zo dichtbij komt, kan het een enorme impact op je hebben. Het coronavirus is namelijk een echte bedreiging. “Het is een onzichtbare bedreiging, omdat je niet weet wie het heeft en wie jou kan besmetten. Het is ook een dubbelzinnige bedreiging omdat wij niet weten hoe lang het zal duren, en hoe erg het kan worden. Maar het is vooral een enorme bedreiging, omdat niemand veilig is”, aldus Roxane Cohen Silver (professor aan de Universiteit van Californië).

Een maand geleden was dat nog heel anders. Het coronavirus leek toen nog zo ver weg, maar inmiddels zitten wij allemaal binnen. We gaan alleen de deur uit als we naar het werk moeten, of boodschappen doen. Maar zelfs dan is alles anders. Iedereen loopt met een grote bocht om elkaar heen, bang om besmet te worden. De straten zijn leger, mensen zijn sneller op hun teentjes getrapt, en iedereen heeft ineens een ander ritme. Dat het virus een enorme impact heeft gehad, in slechts een maand tijd, is een feit.

Het effect is groot

Die impact heeft ook effect op je mentale gezondheid. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat er een link is tussen mentale klachten, isolatie en een crisis. Zo blijkt uit onderzoek, na een uitbraak van luchtweginfecties in Hong Kong (2003), dat bijna de helft van de ondervraagden aangaf dat het effect had op hun mentale gezondheid. En zestien procent van de ondervraagden liet na zes maanden tekenen zien van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Naast het mentale effect heeft het ook effect op onze portemonnee. Zo worden er zeker 100.000 aanvragen voor loonkostenregeling verwacht, aldus het Parool. Het virus heeft effect op alle sectoren en treft naast bedrijven natuurlijk ook de gewone burger. Voor groot deel van ons betekent het dat wij onze baan zullen verliezen, gekort worden op ons loon of als zzp’er zonder inkomsten zitten. Dat financiële effect heeft logischer wijs ook effect op ons mentale welzijn.

Vertel anderen niet wat ze doen moeten

Juist vanwege dat grote effect van deze ziekte, moeten we extra lief voor elkaar zijn. Met respect komen wij een stuk verder. Het is oké als je deze tijd gebruikt om aan je bedrijf te werken en het is oké als je deze tijd gebruikt om aan jezelf te werken. Maar het is ook meer dan oké als je deze tijd gebruikt om niets te doen. Om de hele dag op de bank te hangen, of straks lekker in de tuin. Het is ook oké als je geen zin hebt om elke dag met vriendinnen te bellen, en op dit moment al je app’jes even negeert. Jij weet wat je op dit moment voelt en nodig hebt, en het enigste dat je moet doen, is jezelf de ruimte gunnen.

Zelf doe ik ook van alles een beetje, maar alleen omdat ik mij daar goed bij voel. Ik laat mij niet langer leiden door alle quotes op sociale media die je het idee geven dat je deze tijd optimaal in moet zetten. You don’t. Niemand weet namelijk hoe het de komende tijd verder gaat, en niemand weet wat voor impact het op de samenleving zal hebben. So, do you. Want wat je nu ook doet… Sis, you’re winning!

Deze artikelen vind je vast ook interessant:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: