internationale vrouwendag zwarte vrouwen

Internationale Vrouwendag is niet alleen voor witte vrouwen!

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag om jouw vrouwelijkheid te vieren, maar ook om stil te staan bij ongelijkheid. Vrouw-zijn betekent hier in het Westen, namelijk heel iets anders dan in andere werelddelen. Iets waar je, ook als zwarte vrouw, eigenlijk dagelijks bij stil moet staan. Vier Internationale Vrouwendag daarom met ons mee, het is namelijk niet alleen voor witte vrouwen!

Een korte geschiedenisles

Internationale vrouwendag is begonnen in Amerika, waar de eerste nationale vrouwendag al in 1909 plaatsvond. In 1911 werd het een internationale dag, en in 1912 werd het voor het eerst in Nederland gevierd. Het ontstaan van de vrouwendag liep gelijk met de behoefte aan het stemrecht voor vrouwen. En ja, nu zal je denken, in 1912 was er nog rassensegregatie in Amerika. En de meeste van onze voorouders waren nog overzees.

In mijn omgeving valt het op. Internationale Vrouwendag leeft niet echt. Vriendinnen weten dat het bestaat, maar komen vaak op 8 maart zelf erachter dat het vandaag is. Verder doen ze er niets mee. Ze zien misschien de berichtgeving op Facebook, of in het nieuws. En daar blijft het bij. Onze moeders hebben geen Internationale Vrouwendag herdacht, en wij ook niet.

Vandaag is voor minderheden

Internationale Vrouwendag is juist ontzettend belangrijk voor minderheden. Het is de dag dat wij strijden tegen ongelijke rechten, armoede, seksueel geweld en andere dingen waar vrouwen dagelijks mee te maken krijgen. Het is ook de dag dat wij vrouw zijn vieren. Dat wij uitspreken dat wij gewaardeerd mogen worden, en dat wij bijzonder zijn.

En ook hier in Nederland zijn wij er nog lang niet, denk aan #metoo, of het feit dat mannen veel meer betaald krijgen voor hetzelfde werk. Maar ook het feit dat wij als zwarte vrouwen nog ondervertegenwoordigd zijn in de Nederlandse media. Denk ook aan onze zusters die in sommige delen van de wereld nog in armoede leven, of dingen als vrouwenbesnijdenis. Dat zijn dingen waar wij nog allemaal voor vechten.

Wij zijn er nog lang niet. En wij als zwarte vrouwen, die drie keer zo hard moeten werken, ook niet. Daarom is het zo belangrijk dat juist wij Internationale Vrouwendag gedenken en vieren. En van ons laten horen. Want vrouwenrechten, zijn ook zwarte vrouwenrechten!

Deze artikelen vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: