complimenten-ontvangen

Wij weten het, complimenten ontvangen is moeilijk, maar ook zelfliefde

Vrouwen vinden het vaak nog best moeilijk om complimenten te ontvangen. Wij zijn zo druk bezig met onszelf verbeteren, dat wij het vaak lastig vinden om te horen dat wij het eigenlijk al heel goed doen. Wij reageren dan negatief op een complimentje of gaan meteen opzoek naar een compliment om terug te geven. Maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig.

Het afwijzen van een compliment heeft namelijk meer met jezelf dan met het compliment te maken. Er is vaak nog enige onzekerheid over ons kunnen of ons uiterlijk, waardoor er eigenlijk een soort schrik reactie ontstaat wanneer wij een compliment krijgen. Wij gaan dan terug naar wat ons aangeleerd is: “Echt waar? Maar ik moet nog zeker tien kilo eraf” “Mooi? Weet je hoe goedkoop deze jurk was?” “Ja, maar ik kan het nog veel beter”. Heb jij een ‘dankjewel’ gelezen? Ik ook niet.

Wees je bewust van jezelf

Wordt je onrustig en onzeker van complimentjes, ga dan opzoek naar de reden daarvoor. Is het omdat je dat van huis uit hebt meegekregen? Of is het een stukje onzekerheid? Wees je tijdens het ontvangen van een compliment bewust van je gevoelens en laat ze los. Je mag een compliment ontvangen, je mag blij zijn met een compliment en je hoeft je er niet schuldig over te voelen.

Zeg ‘bedankt’

Het klinkt misschien gek, maar het juiste antwoord op een compliment is ‘bedankt’. Iemand geeft je een compliment omdat ze iets zien dat een compliment verdient. Door ‘bedankt’ te zeggen, laat je niet alleen jouw dankbaarheid zien, maar bevestig je hun ook in hun observatie. Het is namelijk zo dat je twee kilo afgevallen bent, of je er nou nog tien vanaf wilt of niet. En die rode jurk is prachtig of hij nou van Chanel of van H&M is, dat haalt niets van de schoonheid af. Daarom is een ‘bedankt’ na het ontvangen van een compliment al meer dan voldoende.

Benoem je gevoel

Voor de gever van een compliment is het altijd fijn om te horen wat het compliment met je doet. Maakt het compliment je blij zeg dat dan, zelfs als het onzekerheid bij je oproept, is het oké om dat te zeggen. Dat creëert alleen maar meer begrip bij de ander. Voel je je niet fijn bij het benoemen van je gevoel, of wordt het compliment gegeven door iemand waarbij je je niet veilig voelt, beantwoord het compliment dan met een ‘bedankt’ en een glimlach. Dat is meer dan genoeg.

Return the favour

Je bent niet verplicht om een complimenten te geven nadat jij er één ontvangen hebt. Doe het dan ook alleen als je het echt meent. De ander heeft het een niet gemeend compliment al snel door. Geef daarom alleen een compliment terug als die ook al op het puntje van je tong lag, anders is een ‘bedankt’ ook meer dan genoeg.

Wij weten dat het ontvangen van complimenten behoorlijk moeilijk kan zijn. Hoe ga jij daarmee om?

Deze artikelen over zelfliefde vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: