, ,
striemen

Let’s talk about stretch marks (met tips voor het verzorgen van je striemen)

Bijna iedereen heeft ze: striemen. Ook wel bekend als striae, groeilijnen en tijgerstrepen of hoe ik ze het liefst noem: love lines. In deze blog kun je alles lezen over deze love lines en over hoe je ze het best kunt verzorgen.

De kans is groot dat ook jij in het bezit bent van een paar groeilijnen, want zo’n tachtig procent van alle vrouwen heeft striemen. De ene vrouw heeft er een paar meer dan de ander, van rood, paars tot licht beige van kleur. En ook de boys ontkomen er niet aan. Je zou daarom verwachten dat het niet zo’n dingetje is.

Toch schamen we ons nog vaak voor onze striemen. We verstoppen ze en smeren er van alles op in de hoop dat ze verdwijnen, of op ze minst lichter worden. En als het financieel haalbaar is, gaan we er zelfs onder het mes voor. Typisch gevalletje van hoe de schoonheidsindustrie bakken met geld verdient aan onze onzekerheden.

Wat zijn striemen eigenlijk?

Striemen zijn lijnvormige littekens die ontstaan door het oprekken en het scheuren van de huid. De collageenbanden in de onderhuidse bindweefsel om precies te zijn. Striemen ontstaan op het moment dat het huidweefsel snel oprekt, en hoe jonger de huid is, hoe groter het risico op striemen.

Ze kunnen ontstaan tijdens de groeispurt in de puberteit, bij overgewicht, zwangerschap en bij bodybuilding en krachtsporten. Aan het begin zijn de lijnen vaak donkerder van kleur, maar met de tijd worden ze meestal lichter. Of je wel of geen striemen krijgt, is voor een groot deel erfelijk bepaald. Als bijvoorbeeld je moeder striemen heeft, is de kans groter dat jij ze ook krijgt.

Striemen in de media
Beeldvorming is ontzettend belangrijk voor ons zelfbeeld en alle fotoshop op de wereld maakt het er niet beter op. Je zou bijna denken dat niemand striemen heeft.
Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die zich sterk maken voor echte lichamen.
Denk bijvoorbeeld aan supermodel Chrissy Teigen die met trots haar striemen
aan de binnenkant van haar bovenbenen showde. Maar ook minder bekende vrouwen
laten van zich horen. Twee moeders bedachten een aantal jaar geleden de hashtag #loveyourlines en moedigden vrouwen wereldwijd aan om hun striemen te delen op de Gram.

 

Daarnaast zijn er steeds meer kunstenaars die een podium geven aan vrouwen en mannen met striemen. In de hoop het negatief beeld dat mensen hebben te veranderen. Zoals kunstenares Sara Shakeel die striemen op foto’s highlight met een whole lot of glitter. En illustrator Rokz Art die met zijn prachtige illustraties laat zien dat je lichaam perfect is inclusief alle lijntjes.

Als je erg onzeker bent, raad ik je aan om body positive accounts te volgen, want dit helpt echt! Hoe vaker je ziet dat het normaal is (want het is normaal!), hoe meer je het ook echt gaat geloven. Laat je niet voor de gek houden door alle fake media.

Er is geen wondermiddel

Je kunt stria eigenlijk niet voorkomen, want er is geen enkel crèmepje dat je onderhuidse bindweefsel bereikt. Al zou je bijna denken van wel gezien het aantal
producten op de markt. Elk lichaam is anders en reageert anders op verschillende producten. Het zou dus zomaar kunnen dat Bio-oil daadwerkelijk je striemen lichter maakt, maar echt verdwijnen zullen ze niet. Laten we eerlijk zijn: als er een wondermiddel bestond dan zouden we dat nu wel weten.

Wees lief voor je striemen

Of je nu wel of geen striemen hebt: het verzorgen van je huid is belangrijk. Het is het grootse orgaan van je lichaam en het verdient liefde. Een. Hoop. Liefde!

De juiste voeding en voldoende water drinken, kan wonderen verrichten voor de huid.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vitamine A, C en E helpen bij het in stand
houden van een gezonde huid en het herstellen ervan. Er zijn een hoop vitaminepillen die je kunt slikken, maar je kunt ook kiezen voor de juiste voedingsmiddelen. Welke dat zijn lees je hieronder.

Vitamines voor je love lines

Vitamine A zit onder andere in zuivelproducten zoals melk, kaas en boter. Eieren en gerookte paling zijn ook rijk aan de vitamine. Ben je vega(n)? Eet dan wat vaker worteltjes, want die bevatten ook vitamine A. Let wel op dat je als zwangere vrouw niet te veel van de vitamine inneemt, want dit kan schadelijk zijn. Wil je extra vitamine C? Dan zijn fruit en groentes je go to. Denk bijvoorbeeld aan paprika, boerenkool, peulen, zwarte bessen, kiwi’s en aardbeien. Ook hier geldt dat een teveel meer kwaad doet dan goed, want een teveel aan vitamine C kan leiden tot darmklachten en diarree. Shitty business!

Last but not least: vitamine E, een vitamine die in veel noten en pitten zit. Van pinda’s, hazelnoten en amandelen tot aan pijnboompitten, en zonnebloempitten. Dus neem vooral een handje noten als tussendoortje. Je huid goed insmeren draagt ook bij aan het in stand houden van een gezonde huid. Grijp eens vaker naar natuurlijke producten of nog beter
maak ze zelf. Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn, meng bijvoorbeeld pure kokosnootolie met amandelolie voor een gezonde huid. Laat je vooral inspireren door de blog die we schreven over hoe je jouw gezicht natuurlijk schoonhoudt met oliën (werkt namelijk net zo goed voor de rest van je lichaam).

Je bent meer dan een lichaam 

Bij sommige vrouwen zijn de striemen nauwelijks zichtbaar en bij weer anderen kun je er niet omheen. Ik behoor tot die laatste categorie en dat ervaarde ik als achttienjarige teen mom als een ware nachtmerrie. Al vond mijn baby’s daddy me er niet minder mooi door, in tegenstelling zelfs.

Helaas veranderde dat niets aan mijn gevoel en ik heb me jarenlang
verschrikkelijk geschaamd voor mijn lichaam. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog steeds niet heel blij ben met al die striemen, maar wat ik me wel goed realiseer, is dat ze heel normaal zijn. Mijn lichaam heeft twee kinderen gedragen en gebaard, iets wat niet vanzelfsprekend is. Al die lijnen herinneren me aan hoe sterk ik ben.

Maar ook als je geen kinderen hebt, heb je geen enkele reden om je te schamen voor je groeilijnen! Al die lijntjes zijn puur natuur en ze vertellen een verhaal. Een bijzonder verhaal, namelijk jouw verhaal. Self-love is een altijd lopend proces, dus ik snap het wel als je na het lezen van deze blog nog steeds niet heel blij bent met je striemen. Toch hoop ik dat je je realiseert dat je zo veel meer bent dan een lichaam. Je bent een prachtvrouw en jij vrouw bent magie!

Dit vind je misschien ook leuk


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: