, ,
tips-selfish

Met deze 5 tips word je self-lovingly selfish

Selfish = Egoïstisch. En egoïstisch = slecht. That is, als wij de generaties voor ons moeten geloven. Gelukkig weten wij nu dat er niets mis is met af en toe unapologetically selfish zijn. Vooral als het om je mental health en peace of mind gaat. Dat neemt niet weg dat het super moeilijk kan zijn. Met de onderstaande tips wordt je self-lovingly selfish.

We hebben het nu natuurlijk niet over echt egoïsme, waarbij de gevoelens en het persoonlijk belang boven alles gekozen wordt. Of het egoïsme waarmee je andere mensen keer op keer pijn doet. Wij hebben het over het egoïsme dat uit pure zelfliefde voorkomt, waarbij je steeds vaker aan jezelf en jouw eigen gevoelens denkt.

Dat het moeilijk kan zijn, weten wij ook. Het is niet makkelijk om jezelf op de eerste plaats te zetten nadat je jezelf jaren weggecijferd hebt. Maar makkelijker wordt het wel. Je zult namelijk zo erg genieten van je nieuw gevonden vrijheid, dat je nooit meer iets anders wilt.

Met deze tips wordt je self-lovingy selfish

Erken dat je niet genoeg voor jezelf doet

Voor sommigen is het vanzelfsprekend om genoeg tijd voor zichzelf vrij te maken, voor anderen helemaal niet. Voornamelijk vrouwen hebben het idee dat ze voor iedereen moeten zorgen, en zichzelf op de tweede plaats moeten zetten. Stop doing that.

Als je niet genoeg voor jezelf doet, ga je eraan onderdoor. En kan je ook niets meer voor anderen doen. Sta dus bewust stil bij je gevoelens wanneer je voor de zoveelste keer iets voor iemand anders doet, terwijl je er eigenlijk de mental space niet voor hebt. En erken dat je het liever niet doet, en je eigenlijk voor jezelf hoort te kiezen.

Laat je schuldgevoel los

Al op jonge leeftijd wordt ons een schuldgevoel aangepraat wanneer wij ons ‘egoïstisch’ gedragen. Egoïsme zit in de natuur van de mens, iedereen wordt ontzettend egoïstisch geboren. Zo lopen kinderen lange tijd rond met het idee dat zij het middelpunt van de aarde zijn. Let’s go back to that. Het hebben van zoveel liefde voor jezelf, dat je er alles aan doet om jezelf gelukkig te maken.

Het is niet eenvoudig om je schuldgevoel los te laten. En er zal vast wel iemand van een oudere generatie zijn die je erop wijst dat je nu wel heel egoïstisch bezig bent. Maar stoor je daar niet aan. Je bent een volwassen vrouw, je weet zelf heel goed wat goed voor je is.

Zeg vaker ‘nee’

Deze hebben we al vaker besproken. Egoïsme begint allemaal bij ‘nee’ durven zeggen. Nee tegen je beste vriendin die vandaag even geen plekje in je mental space verdient. Nee tegen je kind die wilt dat je met hem gaat voetballen, terwijl je nog kapot bent van de afgelopen nacht. Nee tegen je werkgever die je een extra taak geeft, terwijl hij heel goed weet dat je daar niet genoeg voor betaald krijgt.

Je zult merken dat het eerst wat stroef loopt, maar al snel gaat het ‘nee’ zeggen een stuk makkelijker. En bang zijn voor wat anderen zullen zeggen hoeft niet. Als ze boos worden, is dat hun probleem. Niet die van jou. Snel genoeg kunnen ze het begrip voor je ‘nee’ opbrengen. No worries.

Ga wat vaker offline

En dan hebben we het niet alleen over sociale media. Zet je telefoon eens wat vaker op ‘niet storen’ of vliegtuigstand. Soms krijg je op een avond tientallen app’jes binnen, terwijl je gewoon ongestoord met een wijntje op de bank wilt chillen. Die app’jes kunnen wel wachten tot morgenochtend, of komend weekend.

Doordat wij tegenwoordig 24/7 online zijn, lopen veel van ons rond met het idee dat wij ook 24/7 beschikbaar moeten zijn. Niets is minder waar. Jij bepaalt zelf jouw beschikbaarheid. Lekker egoïstisch dus.

Investeer in jezelf

Sis, investeer in jezelf! Investeer in je kennis, investeer in je toekomst, investeer in je kledingkast. In mijn kledingkast? Yes, go shopping. In kleding die je zelf mooi vindt, voel je je ook mooier. En voor de mama’s onder ons. Je kind heeft genoeg kleding. Vul deze keer je Zara-winkelmandje met mooie outfits voor jezelf.

Alle tijd, aandacht en geld die je vanaf nu niet meer in de ander investeert, investeer je lekker in jezelf. Je wilt als mens ook bloeien en genieten van je leven. We weten allemaal dat het leven veel te kort is. Dus investeer in jezelf en voel jezelf er niet schuldig over.

Met welke tips om self-lovingly selfish te worden ga jij aan de slag? Deel het in de comments met ons.

Deze artikelen over selfcare vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: