, ,
Shetribe-Zwarte-Vrouw

Rose richtte Shetribe op voor de zwarte vrouw in Europa

De Ghanese Rose (34) is in Duitsland geboren en in België opgegroeid. Rose weet heel goed hoe eenzaam het kan zijn om als enigste zwarte vrouw in een ruimte te zijn. Dat was dan ook haar motivatie voor SheTribe, een organisatie die vrouwen met een migratieachtergrond samenbrengt. Dit is hoe Rose Shetribe oprichtte voor de zwarte vrouw in Europa.

Opzoek naar mijn roots

“Ik heb tot mijn twaalfde in Luik, in het Franstalige deel van België, gewoond en ben daarna naar Antwerpen verhuisd. In november 2012 ben ik naar Ghana verhuisd, om daar meer te leren over mijn Ghanese roots. Daar heb ik een paar jaar in marketing en advertising gewerkt. Ook was het in Ghana, Accra, dat ik mijn huidige Ghanees/Amerikaanse man tegenkwam.

Sinds 2016 woon ik weer in België met mijn man en twee kinderen. Als vrouw met een migratieachtergrond weet ik hoe moeilijk het kan zijn om een eigen identiteit te vormen. Je bent niet van hier, maar ook niet volledig van daar. Gaandeweg heb ik geleerd dat mijn diverse achtergrond een kracht is. En dat ik mijn lessen en ervaringen kan delen met anderen om hen te inspireren.

Omdat ik meerdere talen spreek, heb ik altijd gemakkelijk vrienden en contact kunnen maken met mensen van verschillende herkomsten. Ik weet dat opgroeien als zwarte vrouw in België, en andere delen van Europa, een eenzame ervaring kan zijn. Ik was vaak het enige zwarte meisje in de klas, soms zelfs op school, en nu ook op het werk.

Shetribe voor vrouwen net als ik

In 2018 besloot ik om Shetribe te starten, een organisatie met het doel om vrouwen met migratieachtergrond samen te brengen. Om van elkaar te leren, hun ervaringen met elkaar te delen en elkaar te inspireren om bewuster met hun leven om te gaan. Met Shetribe organiseer ik jaarlijks een holistic wellness retreat, waar men een mix van yoga, personal development workshops en ontdekking van de lokale cultuur kan verwachten. Het is een week om voor jezelf te zorgen, om opzoek naar jezelf te gaan en kennis te maken met vrouwen van overal.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De retreats worden elke jaar in een Afrikaans land gehost, om zo meer aandacht te geven aan de diversiteit en schoonheid van Afrika. Onze laatste reis heeft begin maart plaatsgevonden in Ghana, met een groep vrouwen van de Verenigde Staten.

Naast de retreats, organiseer ik maandelijkse brunches in verschillende Belgische steden om onze leden en niet-leden samen te brengen. Dat doe ik met een lekkere en gezonde brunch gekoppeld aan een leuke activiteit. Spijtig genoeg moeten wij dit momenteel pauzeren door Covid-19. Maar wij hopen binnenkort verder te kunnen gaan, en ook steden buiten België te bezoeken.

Inclusiviteit en diversiteit

Naast het runnen van Shetribe, werk ik sinds mei 2018 als Account Manager bij Booking.com. Ik ben er verantwoordelijk voor de Waalse markt, het Franstalige deel van België. Behalve het managen van mijn portfolio van accommodatie partners, zet ik mij in voor alles dat met inclusiviteit, diversiteit en welzijn op het werk te maken heeft. Ook voor personal development op een lokaal en globaal niveau binnen het bedrijf.

In januari ontving ik een prijs voor mijn bijdrage als “Inclusionist”. Een erkenning binnen Booking.com voor collega’s die zich inzetten voor inclusiviteit op een lokaal niveau. Ik heb ook de eer gehad om één van de sprekers te zijn op de jaarlijkse Booking.com conferentie in Amsterdam. Daar mocht ik spreken over mijn ervaring rond het thema: The New Travel Club. Ik mocht mijn ervaringen delen rondom reizen als zwarte vrouw en wat ik denk dat bedrijven zoals Booking.com kunnen doen om reizen te vergemakkelijken voor alle mensen.

Soms lijkt het alsof je niets hebt om te delen. Of dat je aan niets kunt bijdragen met jouw verhaal, maar weet dat jouw verhaal geldig is. En dat jouw ervaringen anderen kunnen inspireren om ook hun passie en gaven met de wereld te delen.”

Wil je meer weten over Rose haar Shetribe voor de zwarte vrouw in Europa? Of hoe je lid kunt worden? Ga dan naar shetribeconnect.com.

Dit vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: