women-empowerment-brunches

Nanna (29) vond haar passie in Ghana en organiseert nu Women Empowerment Brunches

Nanna Talitha Rietveld is een geboren en getogen Amsterdammer. Haar roots liggen in West-Afrika, Noord-Afrika en Nederland. Toen zij na een vakantie in Ghana tijdens ‘The Year of Return’ terugkwam was ze voor altijd veranderd. Lees hieronder hoe haar vakantie leidde tot haar eigen IG-shop en Women Empowerment Brunches.

Een eigen side hustle

“In April 2021 werk ik alweer drie jaar voor hetzelfde bedrijf. Ik werk namelijk als receptioniste op verschillende locaties in Amsterdam voor een bedrijf dat kantoorruimtes verhuurd aan andere bedrijven. In 2019 ben ik voor het eerst in Ghana geweest, tijdens ‘The Year of Return’. Ik was er in oktober voor twee weken om voornamelijk familie te bezoeken. En tijdens deze vakantie ben ik een beetje verliefd geworden op Ghana. Mijn vader komt uit het buurland Togo, daar ben ik als kind wel eens geweest.

Toen ik terugkwam was ik zo geïnspireerd en wist ik dat ik iets met Afrikaanse accessoires wilde doen. Heel toevallig had ik Afrikaanse stof ingekocht en ook waistbeads als souvenir voor vriendinnen meegenomen. Een aantal weken later zag ik een post op de Instagram-story van @iamshisa, waarin zij opzoek was naar waistbeads. Natuurlijk stuurde ik haar direct een foto van de waistbeads die ik meegenomen had uit Ghana. Waarop zij mijn foto repostte, met mij erin getagged. Zo kreeg ik een duwtje in de juiste richting om echt onderzoek te gaan doen naar het starten van een eigen business, als side hustle.

Onverwerkt trauma

Mijn neef in Ghana heeft mijn logo voor mij ontworpen en een vriendin van mij heeft in december waistbeads uit Ghana voor mij meegenomen. Op 11 januari 2020 maakte ik mijn Instagram-account @bynannaama aan en begon ik met het verkopen van waistbeads, wired headwraps (buigbare headwraps met ijzerdraad), scrunchies en tassen.

Helaas ging het in april van dat jaar privé even heel slecht. Ik kwam door een onverwerkt trauma, waar ik nooit met iemand over had gesproken, terecht in een psychose. Tijdens mijn psychose had ik verschillende moods het ging van vol met energie en vol met ideeën, naar bang zijn dat ik elk moment dood kon gaan. Gelukkig ontving ik op tijd hulp en ben ik er door middel van medicatie snel bovenop gekomen. Eén van de ideeën die ik tijdens mijn psychose had was het organiseren van een ‘Women Empowerment Brunch’. Het idee komt eigenlijk van een aflevering van ‘The Real Housewives of Atlanta’, my ultimate guilty pleasure.

Een onverwachte tegenslag

Het evenement ben ik gewoon beetje bij beetje gaan plannen. Ik wist dat ik een event wilde organiseren om vrouwen te connecten, te upliften en om een sisterhood te creëren. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als vrouwen hun krachten bundelen er zoveel moois wordt bereikt. De locatie heb ik geregeld via mijn werk, een prachtig grachtenpand met een binnentuin waar de lunch plaats zou vinden. Na afloop van de brunch hield ik een Sip & Shop met diverse female & black owned businesses.

Om het event te subsidiëren had ik geld aangevraagd bij de gemeente Amsterdam. Helaas was dit een aantal weken voor het event afgewezen. Ik was teleurgesteld maar wilde mezelf en mijn volgers die inmiddels al een kaartje hadden gekocht voor het event, niet teleurstellen. Ik moest het no matter what gewoon laten lukken. Daarom besloot ik om mijn netwerk in te zetten en heb ik massaal donaties mogen ontvangen vanuit de community. Bovendien mocht ik de locatie gratis huren van mijn werkgever.

Mijn droom werd realiteit (Women Empowerment Brunches)

Toen was het zover, zaterdag 19 september 2020, mijn droom werd realiteit. Wat begon als een plan tijdens mijn psychose werd nu opeens werkelijkheid. De sfeer tijdens het event was echt geweldig en ik had het mij echt niet mooier of beter kunnen voorstellen. Zoveel geweldige vrouwen aanwezig, met zo’n geweldige energie. Ik heb veel geleerd van mijn eerste event. Financieel heb ik er helemaal niets aan overgehouden, terwijl ik er echt veel tijd en energie in heb gestoken. Dat ga ik in het vervolg wel echt anders aanpakken. Ook ga ik de volgende keer meer genieten en meer netwerken met de aanwezige dames.

Eén van mijn doelen voor 2021, als COVID het toelaat. Is om de brunch op een vaste dag in het weekend te plannen. Bijvoorbeeld elke laatste zaterdag van de maand, om de twee maanden. Op een vaste locatie met een beetje hetzelfde concept: ‘Women Empowerment Brunches’. En na afloop natuurlijk weer een Black Owned Business markt. In december 2021 hoop ik ook een brunch te organiseren in Ghana en daarnaast ook een groepsreis met excursies aan te bieden.

Ik vind het ergens super spannend. Maar ik ben iemand die geloofd in het uitschrijven van doelen zodat je het makkelijker kunt manifesteren. Het is goed om doelen te hebben die je ergens een beetje beangstigen, maar ook weer motiveren om groot te denken. Ik denk dat 2020 voor veel mensen een apart jaar is geweest. Ik ben dit jaar mezelf echt tegengekomen. The good, the bad & the ugly. Ondanks dat ik een hele zware periode gehad heb, heb ik niet opgegeven. Mijn visie is duidelijker geworden en ik heb echt het gevoel dat dit pas het begin is van het pad dat ik bewandel.”

Meer persoonlijke verhalen:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: