,
mazdy-twee-keer-burn-out

Madzy (56) verloor zichzelf in het helpen van anderen, en kreeg twee keer een burn-out

Madzy Samuel (56) is de eigenaresse van Madzy’s Creations. En de trotse moeder van een dochter, en oma van een kleinzoon van 1,5 jaar. Madzy heeft twee keer een burn-out gehad voordat ze echt leerde om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Dit is haar verhaal.

Een creatieve duizendpoot

“Ik hou van het leven, van avontuur, reizen, verrassingen. Van genieten van wat ik via mijn zintuigen mag ontvangen: mooie muziek jazz R&B Hip Hop. Maar ook de zonsondergang, lekker eten, de geur van gemaaid gras, blije vogels, die uit volle borst tjirpen. En niet te vergeten soulconnecties met mensen met passie.

Zo lang als ik me herinner ben ik een creatieveling. Ik noem mezelf dan ook een creatieve duizendpoot. Creatief bezig zijn en anderen hun creativiteit te laten (her)ontdekken zijn mijn passie. Ik ben altijd een ondernemend en creatief persoon geweest. Een busy body. Altijd klaar om iets leuks te gaan doen met vrienden, maar ook altijd klaar om een ander te helpen met hun problemen. Mijn keuzes waren altijd gericht op het welzijn van een ander. Als mijn omgeving het goed had, had ik het ook goed. Dacht ik.

Ik wist niet meer wie ik was

Kort na de geboorte van mijn dochter kwam ik er alleen voor te staan. Ook de zorg en het welzijn van mijn kind kwamen op de eerste plaats. Ik werkte fulltime als directie-secretaresse toen ik mijn eerste burn-out kreeg. Tijdens de vergaderingen notuleerde ik de gesprekken over zieke collega’s. Die werden voorheen geprezen om hun tomeloze inzet, en nu besproken als een onkostenpost. Dat zou mij niet overkomen, dus voor ik goed hersteld was ging ik weer aan het werk.

Zo’n tien jaar later volgde een tweede  burn-out. Depressie, angsten, achterdocht en vooral straatangst hielden me in bed. Of op een energieke dag, op de bank. Ik herkende mezelf niet meer. Althans de “zelf” die ik geworden was door constant te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Via de bedrijfsarts kwam ik terecht bij een psychotherapeute. Ik bood eerst veel weerstand. Ik schaamde me. Psycho …therapie…wat zal men wel niet denken? Dat ik gek ben? Dat ik zwak ben? Maar ja, ik was ook wel op een punt waar ik uit wilde komen.

Zij adviseerde mij om dingen te doen waar ik plezier in heb. Het idee alleen gaf me nog meer stress, want ik kon niet bedenken waar ik plezier in had. Ik was zo druk bezig geweest met het tevreden stellen van anderen dat ik één persoon voorbij was gelopen.. en dat was ikzelf. Ik wist niet meer wie IK was.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De burn-out was mijn redding

Zo begon mijn jarenlange ontdekkingstocht naar mezelf. Ik ontdekte wat mij ontspande, wat mij blij maakte, wat mij inspireerde. Naar muziek luisteren, lange wandelingen maken en de vogels horen fluiten. Ik herontdekte mijn creativiteit. En hoe heerlijk ik me kon verliezen in een werkstuk. En uiteindelijk bleek mijn creativiteit mijn therapie en mijn healing. Ik maakte de ene mooie creatie na de andere. En langzaamaan herstelde ik van de burn-out.

De burnout was gek genoeg, mijn redding. Het was een lange periode van tijd nemen voor mezelf, aandacht geven aan mezelf en goed zorgen voor mezelf. Een lange periode van ME-time. Het heeft mij gereset en gaf mij de kans om als het ware opnieuw geboren te worden en opnieuw te ontdekken wie IK ben en wat IK wil. De lessen, die ik daaruit mocht halen waren: zorg goed voor jezelf; creëer me-time voor jezelf; durf keuzes te maken die goed zijn voor jou.

Door dit toe te passen kwam ik terug bij mezelf en leerde ik dat ‘creativiteit’ de essentie is van Madzy. Daar zit mijn liefde; daar zit mijn kracht. Ik merk dat ik uit balans raak als ik daar niet voldoende aandacht aan besteed. Anders gezegd: als ik niet voldoende aandacht aan mijn IKKIE besteed. Deze ontdekking “het belang van lief zijn voor jezelf” wil ik delen met andere vrouwen. Het liefst voordat ze in een crisis terecht komen.

Madzy’s Creations

De vele creaties die ik maakte tijdens mijn helingsproces, gaf ik weg als cadeau. Mensen werden er blij van. Kort daarna kreeg ik verzoekjes en opdrachten. Zo is mijn bedrijf Madzy’s Creations ontstaan. Ik maakte persoonlijke cadeaus naar de wens van de klant. Intuïtief wist ik er altijd iets (een kleur, een boodschap) aan toe te voegen die zo treffend was.

In 2016 ging een collega uit dienst met een burn-out. Ze spiegelde mij en mijn verhaal. Ik wilde haar de les meegeven die ik had geleerd: “Dat zij nu even zichzelf op de 1e plaats mocht zetten. Om goed voor zichzelf te kunnen zorgen en weer van jezelf gaan houden”. Ik kon niks anders bedenken dan een klein schilderijtje waar IK op stond. De eerste IKKIE was geboren. Ze was zo dankbaar en barste in tranen uit. En ik ook. Al huilend zei ze “Madzy, Ik ga dit een speciaal plekje geven, waar ik het altijd kan zien.”

Jezelf op nummer één

Van jongs af aan leren wij en met name vrouwen om ons aan te passen. Aan onze ouders, onze vrienden, partner, zelfs aan onze kinderen. Resultaat is dat we onszelf zo vaak wegcijferen dat we uiteindelijk onszelf verliezen. Als je jezelf verloren bent, maak je andere levenskeuzes. Je ben niet gelukkig. Je kan je vinger er niet op leggen waarom dat zo is. Soms heb je alles om gelukkig te zijn, maar waarom voel je je dan niet gelukkig?

Echt gelukkig wordt je pas als je jezelf op nummer één plaatst. Je ontdekt je ware IK en dan valt alles ineens op zijn plek. Dat is waar Madzy’s Creations voor staat. Jou terugbrengen bij je ware essentie door je creativiteit te ontdekken. Een gelukkige jij, wil niets anders dan anderen ook gelukkig maken. Daar ben ik nu dankzij de burn-out. I love sharing happiness, one ceation at a time.”

Wil jij net als Madzy, die twee keer een burn-out kreeg maar daar veel van leerde, jouw verhaal delen? Vul dan vandaag nog ons contactformulier in.

Deze verhalen van onze lezeressen vind je vast ook interessant:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: