,
seksueel-misbruik-bespreekbaar

Zo maak je (jouw eigen) seksueel misbruik bespreekbaar

Trigger Warning! Seksueel misbruik is een ontzettend groot en zwaarbeladen onderwerp. Een onderwerp waar eeuwen lang over gezwegen is. Maar seksueel misbruik is vooral een onderwerp dat bespreekbaar gemaakt moet worden. Waarom? Omdat dat de eerste stap naar genezing is en ook de eerste stap naar een samenleving zonder seksueel misbruik.

De cijfers

In het onderzoek van Rutgers, het kenniscentrum seksualiteit, gaf 53% van de vrouwen aan dat ze met seksueel overschrijdend gedrag in aanraking zijn gekomen. Seksueel overschrijdend gedrag zijn niet alleen ongepaste opmerkingen, maar is ook ongewenste aanraking en zoenen. Van de mannen gaf 19% aan met seksueel overschrijdend gedrag in aanraking te zijn gekomen.

De cijfers voor seksueel geweld (manuele, orale, vagina of anale seks tegen de wil) zijn net zo schokkend. Zo heeft 22% van de vrouwen dat eens of meerdere keren ervaren. En zes procent van de mannen. Van alle vrouwen is dat dus meer dan 1 op de 5. En dus veel te veel.

Praten is moeilijk

Praten over jouw ervaringen als slachtoffer is ontzettend moeilijk. Vooral als je slachtoffer bent geworden van iemand die heel dicht bij jou of jouw familie staat. Wat in de meeste gevallen van seksueel misbruik zo is. Toch is het belangrijk om er over te praten. Voor jouw genezing, maar ook zodat de dader geen nieuwe slachtoffers meer kan maken.

Natuurlijk mag dat praten gewoon op jouw eigen tijd. Wanneer jij er zelf klaar voor bent. En op de manier die voor jou het fijnst is. Daarom vind je hieronder een paar concrete tips op seksueel misbruik bespreekbaar te maken. Ook als je daar niet mee in aanraking bent gekomen.

1. Anoniem

Anoniem jouw verhaal delen is waarschijnlijk de eenvoudigste manier. Zo kan je anoniem bellen met de ‘Verbreek de Stilte’ hulplijn en wordt je te woord gestaan door professionals. De hulplijn is een initiatief van Slachtoffer Hulp Nederland en biedt een luisterend oor, praktische tips en juridisch advies. De hulp is altijd gratis.

Ben je zelf geen slachtoffer geworden, maar heb je een vermoeden bij iemand uit jouw omgeving. Dan mag je ook altijd bellen. Bovendien kan je af en toe de bovenstaande link op jouw sociale media delen. Je weet nooit wie je daarmee kan helpen.

2. Zoek lotgenoten

Je hoeft er niet alleen door heen. Meer dan 1 op de 5 vrouwen kan zich in meer of mindere mate in jouw verhaal herkennen. Wil je jouw ervaringen delen, maar ben je bang voor onbegrip? Dan kan je ontzettend veel aan lotgenoten hebben. Ook via Slachtoffer Hulp Nederland kom je in online of offline in contact met lotgenoten.

Heb je jouw verhaal wel eens op sociale media gedeeld? Of ben je van plan dat binnenkort te doen? Vertel jouw volgers dan ook, indien je dat zelf fijn vindt, dat je openstaat voor contact met lotgenoten. Zo kan je ook terecht bij spirituele genezers zoals I’m Your Sis, die zelf een lotgenoot is, en je graag op weg helpt naar genezing.

3. Vertrouwenspersoon

Is er iemand in jouw omgeving die je met jouw leven kan vertrouwen, dan is dat misschien de juiste persoon om jouw verhaal mee te delen. Het kan je beste vriendin zijn, jouw schoonmoeder of een leerkracht op school. Voel je je fijn bij die persoon, dan is dat een goed begin. Waarschijnlijk zal diegene zelfs nog veel begripvoller reageren dan je nu verwacht. Want vergeet dat cijfer niet. 1 op de 5.

Vermoed jij als vertrouwenspersoon dat iemand in jouw omgeving slachtoffer is geworden van seksueel misbruik. Besteed dan extra aandacht aan die persoon, en laat de ander weten dat je er voor hem of haar bent. Dwing de ander niet. Handig zijn de stappen van slachtofferwijzer.nl.

4. Doe aangifte

Wellicht heb je jouw verhaal nog niet met jouw omgeving durven delen, maar ben je er toch al klaar voor om aangifte te doen. Of heb je je verhaal al enige tijd terug gedeeld, maar heb je nog geen aangifte gedaan. Dan is dat een mooie volgende stap. Laat je niet ontmoedigen door het rechtssysteem. Maar help anderen door de dader aan te pakken, zodat het misbruik niet nog een keer plaatsvindt.

Alles op z’n tijd

Misschien ben je er nog niet klaar voor om jouw verhaal bespreekbaar te maken. Maar wees je ervan bewust dat er mensen zijn die naar jou willen luisteren en je willen bijstaan op weg naar genezing. Het hoeft niet vandaag, het kan op jouw tijd.

Met de bovenstaande tips maak je seksueel misbruik bespreekbaar. Als je nog meer tips hebt, voeg ze dan hieronder toe.

Photo by Jessica Felicio on Unsplash

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: