datinglessen-20s

Dit zijn de zes datinglessen die ik in mijn 20’s leerde

Oke. Officieel ben ik nog tenminste twee jaar een twintiger, maar toch kan ik zeggen dat ik al aardig wat lessen geleerd heb als het op de liefde aankomt. Harde lessen. Als alleenstaande mama, weet ik maar al te goed hoe het is om de verkeerde aan de haak te slaan. En heb ik geleerd hoe ik hartenpijnen kan voorkomen. Dit zijn de zes datinglessen die ik in mijn 20’s leerde.

Leuk daten

Voordat ik over de lessen begin wil ik dat je weet dat daten vooral heel leuk moet zijn. Heb je geen plezier meer in het daten, neem dan een stapje terug en kijk met een helikopterview naar je eigen situatie. Daarnaast is het Nederlandse ‘daten’ heel anders dan bijvoorbeeld het Amerikaanse ‘daten’. Als je veel romcoms kijkt kan dat nogal eens voor verwarring zorgen.

Les 1: Deel jouw intenties

Dat brengt ons gelijk op punt 1. Er is niets, ik herhaal niets, verkeerd aan het uitspreken van jouw intenties op de eerste date. Of zelfs daarvoor nog. Als het jouw intentie is om een levenspartner aan de haak te slaan, zeg dat dan ook gelijk tegen de ander. De ander haakt misschien gelijk af, maar dan verspil je geen half jaar aan iemand die niet dezelfde intenties heeft.

Jouw intenties kunnen ook bestaan uit jouw doelen of plannen voor de toekomst. Ben je binnen nu en vijf jaar van plan om naar het buitenland te verhuizen, geef dat door. Hetzelfde geldt ook wanneer jij geen genoegen neemt met samenwonen, maar echt heel graag wilt trouwen. De kans is er dat de ander dat namelijk totaal niet ziet zitten.

Lees ook: Reality check: 5 tekenen dat jij de ‘toxic one’ in de relatie bent

Les 2: Uitzonderingen zijn uitzonderingen

Nu heb ik het niet over uitzonderlijk lieve mannen, of een uitzonderlijk passende partner, want dat verdienen wij allemaal. Ik heb het over de uitzondering op de regel zijn. Een partner die weinig tijd voor je vrijmaakt, kan een heel druk leven hebben. Maar de kans is groter dat zij de relatie (op dit moment) niet zien zitten. Hetzelfde geldt voor een man die bezet is en je beloofd zijn partner te verlaten.

Wij willen allemaal ontzettend graag de uitzondering op de regel zijn. Maar meestal zijn wij dat gewoonweg niet. Blijven hangen en hopen dat jij wel de uitzondering bent, is in mijn ogen pure tijdsverspilling. Er is een passende partner, die je nu nog buiten de deur houdt door met de verkeerde bezig te zijn.

Les 3: Don’t settle

Doorgaan met daten terwijl je de ander niet helemaal geweldig vindt is zonde van je tijd. Niet alleen geniet je zo minder van jullie tijd samen, je reageert het ook onbewust op de ander af. Je hebt het zelf niet door, maar de ander vaak wel, waardoor er wrijving kan ontstaan.

Bovendien gun je jezelf toch het beste van het beste? Waarom daten met iemand waarmee je geen toekomst ziet, of die slecht is in bed. Sis, that’s important too.

Lees ook: Amariah (25) ging trouwen met haar grote liefde, maar toen kwam de coronacrisis

Les 4: Do you boo

Do you boo. And him too. Belangrijk is dat je datet vanuit jouw eigen behoeften. Date je om het gratis eten, enjoy your food sis. Date je om te kijken wat er allemaal te halen valt, ook helemaal goed. Date je omdat je wilt genieten van seks zonder een verplichting, do you boo.

Ga op zoek naar de juiste dates met wat jij wilt als uitgangspunt. En laat alle andere dates lekker links liggen. Jullie liggen niet op een lijn? Dan zorgt dat alleen maar voor verwarring en uiteindelijk ook verdriet. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt, en schaam je daar totaal niet voor. Jouw juiste date denkt er precies hetzelfde over.

Les 5: Je hoeft niet perfect te zijn om geliefd te zijn

Wij horen vaak dat wij eerst van onszelf moeten houden voordat een ander van ons kan houden. En niets is minder waar. Waar je wel voor uit moet kijken bij een laag zelfbeeld is dat je iemand aan de haak slaat die daar misbruik van maakt. Verder mag er van je gehouden worden met al jouw imperfecties. Ook alle trauma’s die je nog niet verwerkt hebt.

Les 6: Wat je voor jezelf wilt…

Doe wat je voor jezelf wilt ook voor de ander. Luister ook naar de verhalen van de ander. Wacht niet elke dag op een ‘goodmorning’ app, maar stuur er zelf eentje. Wacht niet altijd totdat de ander met date ideas komt, breng zelf ook ideeën in. En wil je graag verwend worden in bed, doe dat ook gewoon terug. Net als een relatie, komt het bij daten ook van twee kanten.

Wat zijn de datinglessen die jij in jouw 20’s geleerd hebt? Deel ze hieronder met mij, of praat mee op sociale media.

Lees ook: Eindelijk een serieuze relatie? 5 tekenen dat hij hubby material is

Photo by Nick Owuor (astro.nic.visuals) on Unsplash


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: