, ,
vertellen-over-seks

Wat ik m’n 15-jarige ik zou vertellen over seks

Seks is een complex onderwerp waar we naar mijn mening lang niet genoeg educatie over krijgen. We krijgen jarenlang wiskunde op school, maar we krijgen hooguit twee lessen over seks. Wanneer komt wiskunde voor in ons dagelijks leven? Nooit, we hoeven alleen te weten hoe we geld moeten tellen. Wanneer komt seks voor in ons leven? Elke dag. Dit is wat ik m’n 15-jarige ik zou vertellen over seks.

Wat wordt je geleerd tijdens seksuele voorlichting? Dat je een condoom moet gebruiken om een soa of een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Wat leer je nog meer? Welke verschillende soa’s er zijn en dat je onvruchtbaar kan raken van bepaalde soa’s. Anything else? Nee, dat was het wel.

Alles wat ik nu weet over seks heb ik op de harde manier moeten leren. Letterlijk. Als ik seksuele voorlichting zou moeten geven aan mijn 15-jarige zelf, zou ik dan ook over veel meer vertellen dan soa’s en ongewenste zwangerschappen.

Vertellen over seks, soa’s en condooms

Zo zou ik haar naast de soa’s ook vertellen hoe schandalig het is om iemand met wie je seks hebt gehad een berichtje te moeten sturen, als je dan een soa hebt. Hoe doe je dat?  ‘Hey, slecht nieuws…’ ‘Weet je nog die ene keer na de club toen we geen condoom hadden?’ Ik zou haar vertellen dat er in de praktijk weinig mensen zijn die daadwerkelijk gebruik maken van een condoom, waardoor het nog belangrijker voor haar is om altijd zelf een condoom bij zich te hebben.

Ik zou haar naast de ongewenste zwangerschappen ook vertellen over de psychologische gevolgen die het plegen van een abortus kunnen hebben. Ik zou haar vertellen dat ze met één avondje seks de koers van haar hele leven kan veranderen.

Vertellen over het mentale aspect van seks

Wat echter nog belangrijker is, is het mentale aspect van seks. Als dochter van een Surinaamse moeder en een Algerijnse vader, werd mij bar weinig uitgelegd over seks. Mijn moeder zei altijd dat ik niet zomaar m’n benen voor iemand moest spreiden. Mijn vader zei zo min mogelijk over seks. Lekker duidelijk.

Ik zou m’n 15-jarige zelf uitleggen dat ze alleen haar benen moet spreiden voor mannen die haar respecteren. Ik zou haar vertellen dat ze haar hele leven spijt kan hebben van seks met mannen die haar niet respecteren. Daarnaast zou ik ook benadrukken dat het niet erg is als ze toch een keer seks heeft met iemand die haar niet respecteert!

Kinderen worden opgevoed naar het beeld dat ouders van hen wensen, maar hierbij vergeten ouders vaak de realiteit. Hierbij vergeten ouders vaak te vertellen dat letterlijk iedereen wel eens betekenisloze seks heeft. Hierbij vergeten ouders vaak te vertellen dat letterlijk iedereen wel eens spijt heeft van seks. Hierbij vergeten ouders vaak te vertellen dat seks iets heel normaals is, niet iets om je voor te schamen.

Vertellen over seksualiteit

Daarom zou ik mijn 15-jarige zelf vertellen zich vooral niet te schamen voor haar seksualiteit. Ik zou haar vertellen dat ze haar seksualiteit niet hoeft te verbergen als een taboe, maar dat ze het wel moet beschermen, omdat haar seksualiteit erg kostbaar en erg kwetsbaar is. Ik zou haar vertellen dat seks het beste is als je verliefd bent en dat seks beter wordt met de jaren.

Ik zou haar vertellen zich niet te schamen voor een one-night-stand, maar dat één keer seks het eigenlijk echt niet waard is. Ik zou haar vertellen nooit genoegen te nemen zonder een orgasme, zeker als de man wel een orgasme heeft gehad. Ik zou haar ook vertellen nooit het bed te delen met iemand die op haar neerkijkt vanwege de (vieze) dingen die ze met hém doet.

Tenslotte zou ik mijn 15-jarige zelf ook vertellen dat ze opgroeit in een maatschappij die haar zal proberen te veroordelen vanwege haar seksualiteit. Ik zal haar vertellen dat dezelfde man met wie zij het bed besluit te delen haar kan veroordelen, omdat ze heeft besloten met hem het bed te delen. Alleen omdat ze een vrouw is.

Ik zal haar vertellen dat haar waarde niet gebonden is aan haar seksualiteit of aan het aantal bedpartners dat ze heeft gehad. Ik zal haar vertellen dat er kracht ligt in haar seksualiteit, maar dat zij zoveel meer is dan haar seksualiteit. Wat ik haar echter vooral mee zou willen geven, is om plezier te hebben tijdens de seks en vooral te genieten van het moment.

Deze blog is een paragraaf uit het boek The Last Generation: Sex, dat later dit jaar verkrijgbaar zal zijn. Deel I koop je hier. 


Soraya Hadjar is een schrijfster en oprichtster van online mediaplatform That’s What She Said NL. In oktober 2019 kwam haar ebook The Last Generation: Love uit. The Last Generation is een serie over hoe de internetgeneratie dealt met onderwerpen als sex, liefde, drugs, social media en meer. Het tweede deel, The Last Generation: Sex, wordt later dit jaar verwacht. 


Deze artikelen over liefde en seks vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: