,
senegalees eten

Senegal – Genieten van het Senegalees eten en de restaurants

Ik denk dat het hoog tijd is om het over Senegalees ETEN te hebben! Dat hebben we denk ik wel verdiend na een dag vol pan-Afrikanistische uitjes. Senegalees eten bestaat voornamelijk uit rijst en vis. We eten daarom ook tussen de middag vaak rijst en in de avond eten we weer een warme maaltijd. Héérlijk! Naast dat er zoveel verschillende gerechten zijn in Senegal, zijn er ook heel veel restaurants. Food, food, food! Er zijn echt heel veel leuke, pittoreske en chique restaurants waarvan ik jullie de gerechten graag wil laten zien. Het maakt vaak dan ook niet uit waar je zin in hebt, veel restaurants bieden namelijk westerse en traditionele gerechten aan. Let’s grab a bite!

Beluister dit artikel:

Senegalees eten

Thieboudienne & Jollof rice

Als we het hebben over typische Senegalese gerechten, hebben we het vaak over rijst. Onze nationale favoriet: Thieboudienne, internationaal beter bekend als Jollof Rice. Veel mensen weten dit niet maar het gerecht komt oorspronkelijk uit Djolof, een plek in Senegal, vernoemd naar een oud keizerrijk.

Zoals vele weten zitten er superveel groente in zoals kool, wortel en cassave. Wat jullie misschien niet weten, is dat wij in Senegal twee varianten hebben: de rode en de witte. Je kan van mij aannemen dat ze allebei heerlijk smaken! Voor een lekkere thieboudienne hoef je vaak ook niet ver te reizen en deze kan je ook in elke wijk wel vinden.

Yassa

Een ander heerlijk Senegalees gerecht is Yassa. Deze maaltijd bestaat uit rijst met een uiensaus. Je kunt er zelf voor kiezen om Yassa kip of Yassa vis te eten. Veel Senegalese restaurants bieden standaard Yassa aan met kip of vis. Dus mocht je een keer geen inspiratie hebben, raad ik zeker een goede Yassa aan! Zelf vind ik de Yassa kip van het restaurant Pergola in de wijk Almadies de beste.

 

Méchoui

Een ander gerecht dat ik kan aanraden van ditzelfde restaurant is Méchoui! Dit is heerlijk zacht lamsvlees van de barbecue geserveerd met couscous of patat. Vaak eten we in Senegal Méchoui tijdens suikerfeest, offerfeest en andere Islamitische feestdagen. Maar het kan natuurlijk ook gegeten worden wanneer er een trouwerij is of een baby is geboren en er een lam of schaap wordt geslacht.

 

Fastfood

Naast traditionele Senegalese gerechten, heeft Dakar ook heel veel fastfoodketens voor de liefhebbers. Restaurants zoals PizzaTime, Southern Fried Chicken en Planet Kebab spreken voor zich. Ze bieden allemaal alleen maar fastfood en geen traditionele gerechten zoals bijvoorbeeld Chez Katia en Kabylie. Waarbij je naast hamburgers, panini’s, shoarma’s, andere broodjes en pizza’s elke dag verschillende traditionele gerechten kunt eten.

Internationale keuken

Naast fastfood en traditionele gerechten, kun je eigenlijk van alle culturen wel eten vinden in Dakar. Er zijn verschillende Amerikaanse bars en restaurants waar je superlekker kan eten. Ik heb ook Indiase en Italiaanse restaurants gezien. Wat ook interessant is zijn de verschillende andere Afrikaanse keukens die je kunt proeven. Zelf vind ik de Ivoriaanse of Beninese keuken heerlijk! Ook zijn er veel verschillende Aziatische restaurants, die ik helaas nog niet allemaal heb geprobeerd.

Gezond of vegetarisch eten

Mocht je niet zo van vlees en vis houden, weet ik zeker dat de mensen in de keuken het niet zo erg zouden vinden om een gerecht zonder vis of vlees aan te bieden. En anders zijn er genoeg andere restaurants die vegetarische gerechten bieden. Een voorbeeld daarvan is Lulu Home Interior & Café. Je kan hier net zoals bij de Ikea lang ronddwalen en kijken naar verschillend meubilair en decor. Maar je kan ook gewoon lekker eten! Lulu staat namelijk bekend om hun kleurvolle creaties en wat gezonder eten.

Overige Senegalese keuken

Verder bestaat de Senegalese keuken ook uit gerechten met pindasaus, okra bonen en veel meer. Natuurlijk is het ook zo dat er in elke regio weer verschillende gerechten of variaties van gerechten bestaan. Het is in de Sengalese cultuur heel gebruikelijk om in een huishouden van één schaal te eten. Vaak wordt er ook met de rechterhand gegeten. Maar het is geen probleem als je om een lepel vraagt, ik eet namelijk ook vaak met een lepel.

Zo, onze virtuele reis zit er weer bijna op! Maar wees vooral niet getreurd. Je kunt deze reis namelijk voortzetten door zelf onderzoek te doen naar Senegal. Of je kunt mijn voorgaande avonturen lezen op mijn persoonlijke blog. Zo deel ik traditionele evenementen zoals geboortes en trouwerijen, andere hotspots en restaurants en verken ik plekken buiten Dakar en veel meer!

In de laatste post, doen we een laatste uitje en wil ik jullie graag meenemen om souvenirs te kopen voor de mensen die we thuis hebben achtergelaten. Je kunt alvast je vastberadenheid in het afdingen oefenen en vergeet geen plaats te maken in je koffer! Ben jij al eens in Senegal geweest? Deel vooral jouw ervaringen, vind ik leuk!

Liefs,

Khady | www.senegalesetwisted.com | Facebook | Instagram | YouTube |

Lees ook:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: