, ,
creatieve-retreat

5 lessen die ik leerde tijdens de creatieve retreat van House of Notoire

Droom jij van je eigen bedrijf? Wil je niets liever dan voor jezelf werken, maar vind je het eng of ben je bang dat je niet goed genoeg bent? Herkenbaar! Veel beginnende ondernemers weten hoe spannend het kan zijn. Zo ook, Rushanette van Sass Vizuals. In deze gastblog deelt ze daarom 5 dingen die ze leerde tijdens de zevendaagse creatieve retreat van House of Notoire in Sicilië! 

Het ondernemerschap is moeilijk it makes you face your demons. Het is een rollercoaster van dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse emoties. Ik fotografeer al bijna mijn hele leven en het maakt onderdeel uit van wie ik ben. Toch kropen ook bij mij veel twijfels en angsten door mijn hoofd toen ik besloot het ondernemerschap een kans te geven. Maar ik wilde me niet laten leiden door angst en daarom beloofde ik mezelf om zo veel mogelijk uit mijn comfort zone te stappen.

Creatieve retreat House of Notoire

Met die gedachte stapte ik een paar maanden geleden in het vliegtuig richting Palermo (Sicilië) voor een zevendaagse creatieve retreat van House of Notoire. Zeven dagen lang zou ik met zeven zeer getalenteerde vreemden mijn leven delen. Het was spannend, maar wat was het leuk!  Eten, zingen, dansen, sightseeing en natuurlijk fotograferen; dat is het enige wat we deden. Natuurlijk heb ik ook een hoop geleerd en mijn meest waardevolle lessen deel ik graag met jullie.

Vergelijk jezelf niet met andere

Ik weet dat dit moeilijk is, want het vergelijkingsspel kan zo sterk zijn binnen onze gemeenschap. Het is makkelijk, zeker door social media, om naar het werk van andere te kijken en je eigen succes daaraan te meten. In mijn geval: mezelf te vergelijken met andere fotografen, maar elke fotograaf heeft z’n eigen stijl. Zelfs fotografen met vergelijkbare stijlen of bewerkingen.

creatieve-retreat
Rushanette in Sicilië

Ik geloof echt dat geen twee artiesten hetzelfde zijn. En dat is het mooie ervan! Het is moeilijk om dingen niet persoonlijk te nemen, zeker als je werk zo’n groot deel uitmaakt van je leven. Maar het is ontzettend belangrijk om je werk te scheiden van jouw waarde als persoon. You are more than a job.

In plaats van jezelf te vergelijken met anderen, is het veel waardevoller om van hen te leren. Volg succesvolle mensen in jouw branche en take notes! Vergelijk jezelf niet, maar kijk naar wat je zelf te bieden hebt. Dat is wat jouw werk uniek maakt en hetgeen dat je onderscheidt van anderen. Geloof in jezelf!

Neem social media niet zo serieus

Dit is een moeilijke. Ik ga niet ontkennen dat social media belangrijk is voor de groei van je bedrijf. Het is een geweldige manier om klanten te werven, maar tegelijkertijd moet je er niet te veel in investeren. Het is gemakkelijk om obsessed te raken met de cijfers. Voor je het weet ga je jouw waarde en succes hierop baseren. Realiseer je daarom dat cijfers, precies dat zijn; cijfers. Ik ken bijvoorbeeld veel fotografen met een enorme aanhang die moeite hebben om werk te krijgen. En ik ken er veel die een zeer kleine aanhang hebben op sociale media, maar constant geboekt worden.

De hoeveelheid likes die je krijgt en hoe succesvol je bent als ondernemer gaan niet (altijd) hand in hand. Ik heb gesproken met ondernemers die zich zo ontmoedigd voelden door het aantal volgers.Tot op het punt dat ze zelfs gestopt zijn door de stress. Zonde! Mijn advies is om social media niet zo serieus te nemen. Gebruik het platform om je naam te verspreiden en van anderen te leren, maar investeer er niet te veel in. Je wilt niet dat het je leven gaat beheersen.

Vind je “tribe”.

Deze is zo belangrijk. Waar je ook bent, vind een gemeenschap van mensen die in dezelfde boot zitten als jij. Als je moeder bent en fotograaf, ga dan op zoek naar vrouwen die ook het moederschap met het ondernemerschap combineren. Het helpt om te weten dat je niet de enige bent. Toen ik net begon, realiseerde ik me niet dat er een hele groep fotografen in mijn omgeving was die precies dezelfde “struggles” doormaakte als ik.

Het is zo fijn om je business struggles te delen met mensen die het echt begrijpen. Ik besloot daarom om deel te nemen aan bijeenkomsten, workshops en Facebook-groepen. Inmiddels heb ik hierdoor mijn tribe gevonden. Mensen met wie ik fotosessies kan plannen, die ik kan benaderen voor advies en met wie ik oprecht een vriendschap heb opgebouwd. En it makes a world of a difference! Dus geef het een kans, hoe eng het misschien ook klinkt om in je eentje een evenement te bezoeken.

creatieve-retreat

Fotografeer voor jezelf

Doe het voor jezelf, of dat nu fotograferen is of schrijven. Als fotograaf weet ik dat het makkelijk is om overspoeld te worden door klanten. Misschien denk je: is dat niet de bedoeling? Ja en nee, want soms is het goed om een ​​stapje terug te doen en ook tijd voor jezelf te nemen. Als ik mijn agenda te krap boek, tot op het punt dat ik back-to-back voor andere mensen fotografeer, verlies ik mijn creativiteit.

Ik heb dan geen ruimte om nieuwe ideeën te verkennen of om mijn eigen kunst te maken, en hierdoor voel ik me gauw verstikt. Ik ben dol op het maken van prachtige foto’s voor andere klanten, maar wanneer ik word betaald om iets te fotograferen, is het een beetje anders dan wanneer ik alleen voor mezelf fotografeer. Een betalende klant verwacht uiteraard een specifiek soort werk van jou. Hetzelfde geldt voor elk ander creatief beroep. Dus ga erop uit en creëer voor jezelf en zonder regels. Probeer het, you’ll thank me later.

Vergeet niet waarom je aan deze reis bent begonnen

Waarom besloot je een bedrijf te starten? Wat hoopte je eruit te krijgen? Was het iets dat je altijd al wilde doen? Of was het iets dat je net een paar maanden geleden hebt opgepikt en waar je verliefd op bent geworden? Wat de reden ook is, onthoud dat dit jouw drive is. Dat is waarom je bijvoorbeeld naar je camera keek en zei: “Hé, ik wil dit voor de kost doen.”

Maar als je verstrik raak in de zakelijke kant van dingen, is het makkelijk om je reason why te vergeten. Dus als je gestrest raakt of twijfelt, ga terug naar je oorsprong, onthoud waarom je bent begonnen.

Photo’s by Cynthia Ritsma & Bree Mccool

Meer tips over het ondernemerschap


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: