,
geschiedenis-van-senegal

Geschiedenis van Senegal – Leerzame uitjes over Afrika en de Afrikaanse diaspora

In het vorige deel van onze virtuele reis naar Senegal zijn we een dagje naar het strand geweest. Niet alleen hebben we genoten van de zon en de zee, maar ook van het uitzicht! Deze keer deel ik met trots plekken waar je kunt leren over de geschiedenis van Senegal, Afrika en de Afrikaanse Diaspora. Alhoewel we in Nederland lang niet genoeg over de Afrikaanse geschiedenis leren, is het wel algemeen bekend dat deze geschiedenis erg rijk is. Daarom neem ik jullie vandaag graag mee naar bezienswaardigheden waarbij we niet alleen de toerist kunnen uithangen, maar óók nog eens veel over de geschiedenis van Afrika en de diaspora zullen leren. So, let’s get educated!

Beluister dit artikel:

Geschiedenis van Senegal op Gorée eiland

De plek die je in Senegal niet kan missen is het eiland Gorée. Gorée is een klein eiland voor de kust van Dakar. Vroeger werd het eiland gebruikt voor de slavenhandel en van de 15e tot aan de 19e eeuw was Gorée het grootste centrum van de slavenhandel. Vandaag is het eiland één van de bekendste bezienswaardigheden van Senegal en is in 1978 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Zelf vind ik Gorée eiland super om te bezoeken. Vooral de rijke geschiedenis dat het eiland bezit en de algemene sfeer op het eiland. Rondom het eiland kan je veel leren over de Senegalese geschiedenis en belangrijke mensen van vroeger.

De mensen op het eiland zijn heel erg vrij, open en willen graag een praatje met je maken. Ik kan er de hele dag ronddwalen, zwemmen en supermooie en kleurrijke foto’s maken. Daarnaast kun je er genoeg lokale kraampjes vinden voor souvenirs en kunst die lokaal zijn gemaakt. Niet te vergeten dat veel artiesten of artisans hun zelfgemaakte schilderijen en kunst verkopen. Gorée is perfect als dagactiviteit, maar je zou altijd nog kunnen terugkomen voor een dagdeel bijvoorbeeld!

geschiedenis-van-senegal
Het slavenhuis

Het slavenhuis

La Maison des Esclaves, oftewel, het Slavenhuis is ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Senegal. Daarnaast is het ook een hoogtepunt op het eiland Gorée. Hier werden vroeger slaven voornamelijk gevangengehouden voor de slavenhandel. Volgens UNESCO, zijn er vanaf het Slavenhuis meer dan 20 miljoen slaven verscheept naar andere delen van de wereld zoals Noord- en Zuid-Amerika, en het Caribisch gebied. In het Slavenhuis kan je kijken naar de verschillende kamers waar de verschillende slaven (kinderen, mannen en vrouwen) werden gevangengehouden. Daarnaast kun je een kijkje nemen bij The door of no return, wat uitkijkt op de zee.

Place du Souvenir Africaine et de la diaspora

De volledige naam betekent: Plek van Afrikaanse herinnering en de Diaspora. Het is één van de grootste culturele projecten in Senegal. Hier leeft de herinnering voort van vele historisch bekende en onbekende mensen van Afrikaanse komaf. Onder hen vind je martelaren, activisten en leiders van vrijheid. Place du Souvenir geeft en ontvangt Afrikanen en degenen die tot de Afrikaanse diaspora behoren. Het is een framework waar communicatie, wetenschap, intellect en culturen worden uitgewisseld. Het documenteert ook over grote historische figuren en intellectuelen van de zwarte wereld, die bijdraagt ​​aan zijn pan-Afrikanistische missie.

Bij Place du Souvenir vind je ook het Henriëtte Bathily Women’s Museum. Het vrouwenmuseum heeft het hele jaar door verschillende activiteiten en exposities. Zo was er vorig jaar bijvoorbeeld een vrouwenfilmfestival waar films van vrouwen en voor vrouwen werden vertoond. Zelf ben ik bij de expositie “Wat had je aan?” geweest, waarbij er verschillende outfits werden tentoongesteld die mensen aanhadden tijdens hun aanranding of verkrachting. Dit was overigens een hele emotionele expo, maar zó belangrijk. Zo zie je maar dat er op verschillende manieren wordt bijgedragen aan de geschiedenis van Senegal.

Place du Souvenir

Monument van de Afrikaanse wedergeboorte

Le Monument de la Renaissance Africaine werd ingehuldigd op de onafhankelijkheidsdag van Senegal op 4 april 2010. Datzelfde jaar vierde Senegal zijn 50e jaar onafhankelijkheid van Frankrijk. Daarom besloot Abdoulaye Wade, de voormalige president, om het Monument van de Afrikaanse wedergeboorte te laten bouwen. Het monument is een bronzen beeld met een hoogte van bijna 50 meter op een heuvel van 100 meter. Het beeld stelt een Afrikaanse familie voor; moeder en vader met een kind dat naar de Atlantische Oceaan wijst. Veel mensen weten dit misschien niet, maar je kunt het enorme beeld ook betreden.

Ik vind het geweldig dat er veel aandacht is gewijd aan de Afrikaanse diaspora. Dit is ook het geval bij le Monument de la Renaissance Africaine. Het museum toont historische figuren van Afrikaanse afkomst. Dit betekent dat je iconische en belangrijke mensen zult vinden zoals Patrice Lumumba, Malcolm X, MLK, Marvin Gaye en nog veel meer. Verder vind je er veel kunstwerken van artiesten uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Ook zijn hier veel concerten. Zo hebben bijvoorbeeld MHD, Davido en veel lokale Senegalese artiesten bij het monument opgetreden. Tip: Als je klaar bent in het museum, kun je ook naar de vijftiende verdieping voor een geweldig uitzicht!

Kunst in het monument van de Afrikaanse wedergeboorte

Doe je ogen dicht, bedenk je dat je ergens bent in een land waar bijna iedereen op jou lijkt. Als je links en rechts kijkt, zie je allemaal billboards, kinderen, mannen en vrouwen die jouw familie kunnen zijn. Een land waar jouw geschiedenis telt en elke dag wordt gerepresenteerd in muziek, taal, eten en veel meer!

Onze virtuele reis zit er bijna op, maar wees niet getreurd! In de volgende post gaan we eindelijk samen uit eten. Ben jij al eens in Senegal geweest? Deel vooral jouw ervaringen, vind ik leuk!

Liefs,

Khady | www.senegalesetwisted.com | Facebook | Instagram | YouTube |


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: