,
zwanger-tijdens-coronacrisis-arnetia

Zwanger tijdens de coronacrisis? Arnetia vertelt ons hoe dat is

Arnetia (26), die samen met haar vriend in Amsterdam woont, staat op het punt van bevallen. En dat allemaal tijdens een wereldwijde pandemie die miljoenen in zijn greep houdt. Maar voor een zwangere vrouw komen daar natuurlijk extra zorgen bij. Hoe doe je het met de bevalling? En kraamvisite? Dit is wat Arnetia vertelde over hoe het is om zwanger te zijn tijdens deze coronacrisis.

Ik ken Arnetia inmiddels bijna twintig jaar. En als er één ding zeker is, is dat zij elke vervelende situatie in iets positiefs kan veranderen. Toen ik haar belde, want bezoeken kan natuurlijk niet, om haar naar haar verhaal te vragen, kwam zij heel nuchter op mij over. Ze legde uit dat vooral haar familie heel zwaar aan de strengere richtlijnen tilt. Naarmate het gesprek vorderde kwam ook haar angst voor het onbekende naar boven, en deelde ze ook haar zorgen over zwanger zijn tijdens deze coronacrisis.

Bevallen met restricties

De mommy-to-be was op 31 maart uitgerekend, en wacht inmiddels met smart op de geboorte van haar dochtertje. Om het wachten te verzachten switched ze tussen het huis van haar ouders in Kudelstaart en haar eigen huis in Amsterdam. Daar heeft ze ook een andere reden voor. Haar familie kan namelijk niet bij de bevalling aanwezig zijn. En zo hoopt ze dat als de bevalling in Kudelstaart begint, haar ouders toch nog een deel van de bevalling meemaken.

Gelukkig had Arnetia al voor de crisis besloten om thuis te bevallen. “Misschien twijfelde ik eerst een beetje, maar nu sta ik daar nog meer achter”. Onderzoek naar zwanger zijn en bevallen heeft ze inmiddels al meer dan voldoende gedaan. Zo houdt ze blogs in de gaten en heeft ze veel van de ervaringen van anderen kunnen leren. Wel valt het haar op dat veel vrouwen erg bang en onzeker zijn, “daar heb ik zelf minder last van”.

“De richtlijnen zijn vervelend en het is heel jammer. Je wilt natuurlijk je naasten gewoon bij je hebben. Ik wilde dat mijn moeder en mijn zusjes erbij konden zijn, maar ik mag maar één persoon erbij hebben. Dus alleen mijn vriend kan erbij zijn.” Voor Arnetia’s moeder is dit haar eerste kleinkind, daarom is de future mommy bewust met haar moeder in gesprek gegaan. “Wij hebben het nu een plekje kunnen geven”.

Veiligheid boven alles

Dat haar moeder en haar zusjes er niet bij kunnen zijn, vind ze het ergst. Maar ze beseft ook heel goed dat de veiligheid en gezondheid van het kind voorop staan. Vooral haar vriend is erg voorzichtig. Ook de kraamverzorgster gaf aan de ze vooral de eerste week heel zorgvuldig moeten zijn. “Ze raadt de eerste week, wanneer zij er nog is, het bezoek van mijn ouders af.” Zelf twijfelt de mommy-to-be daar nog heel erg over. Want meer dan alles wilt ze dat haar familie haar bevalling mee maakt.

Face-time lijkt een gepaste oplossing. Vanaf het moment van tien centimeter ontsluiting, tot haar reactie wanneer ze haar dochter voor het eerst vasthoudt. Zelf twijfelt ze daar nog over. Maar face-time en veel andere dingen laat ze van het moment zelf afhangen.

Kraamvisite op afstand

Op de vraag wat zij met de kraamvisite gaat doen, antwoord Arnetia “niets”. Ze begrijpt dat haar vrienden en kennissen de kleine graag willen zien, maar voor haar is de veiligheid van haar dochter belangrijker. “Ze moeten helaas wachten tot de zomer, wanneer wij weer met z’n allen naar buiten kunnen. Ik wil alleen mijn naaste familie, dat zijn mijn ouders en mijn zusjes, op bezoek.” Het liefst ontvangt ze hun natuurlijk nog de dag van de bevalling, maar dat zou in goed overleg moeten gebeuren.

Het enigste waar ze op dit moment nog mee zit is de onzekerheid over de periode na de bevalling, “wat is wijsheid?”. Andere vrouwen kiezen ervoor om bijvoorbeeld alleen hun ouders te laten komen. Maar haar vriend vindt bezoek van buitenaf nog te spannend. Op dit moment is er dus nog een strijd tussen haar gevoel en haar verstand. Helaas zal ze de antwoorden op haar vragen, pas na haar bevalling krijgen.

Wil je op de hoogte van Arnetia, haar zwangershap en haar bevalling blijven? Volg haar dan op Instagram @thatgirlwiththefroo.

Ben jij ook zwanger tijdens deze coronacrisis? Hoe ervaar je dat?

Beeld: Foto door Omanette Photography, bewerkt door team Melaninfinity

Dit vind je vast ook leuk:


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: