,
ogenda-adolphin-projectpuur

8 Questions: Ogenda Adolphin tegen kindermisbruik met haar ProjectPuur

De kindermisbruikcijfers zijn zorgwekkend. En dat is precies wat de sociaal pedagoog ook vindt. Daarom begon Ogenda Adolphin met ProjectPuur en schreef ze het kinderboek ‘De Familie Puur’. Ze wilt namelijk de taboes rond seksualiteit en kindermisbruik verbreken. En dat doet ze met het motto, ‘je kan niet vroeg genoeg beginnen’. Benieuwd naar wat Ogenda met ons deelde? Scrol dan snel naar beneden.

Wie is Ogenda Adolphin?

Ik ben maatschappelijke ondernemer, auteur en onderwijzer. Mijn doel is om de kijk op seksualiteit te veranderen. Seksualiteit wordt alleen gezien als seks, maar seksualiteit is zoveel meer. Seksualiteit is verbonden met jouw identiteit. En jouw identiteit wordt gevormd door allerlei factoren in je omgeving en dit heeft weer invloed op je seksualiteit. Seks (het intiem zijn) is slechts een klein onderdeel van seksualiteit.

Het openbreken van de mindset op seksueel gebied is niet makkelijk, maar wel heel hard nodig. Ik zet mij namelijk vooral in tegen kindermishandeling. Kindermishandeling kan je onderverdelen in verschillende categorieën en seksueel misbruik is daar één van. Ik probeer seksueel misbruik bespreek te maken op een laagdrempelige manier en ik probeer het aan te vliegen vanuit de gezonde seksuele ontwikkeling. Het stimuleren hiervan.

Elke keer bedenk ik iets nieuws om mensen ervan te overtuigen dat het haalbaar is om verandering te brengen rondom dit zware onderwerp. Dus wat doe ik eigenlijk? Alles op het gebied van seksualiteit!

Lees ook: Momcation, een must voor elke mama toch?

Je hebt een bijzondere doelgroep en een bijzonder doel. Kan je daar wat meer over vertellen?

Bijzondere doelgroep. Misschien zelfs een vergeten doelgroep. Of een weggestopte doelgroep. Jaarlijks hebben 119.000 kinderen te maken met een vorm van kindermishandeling. Dit cijfer is allang niet meer relevant, want het is al jaren hetzelfde. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het cijfer inmiddels al veel hoger ligt. Daarnaast zijn dit zaken, die zijn gemeld. Niemand loopt te koop met zaken zoals kindermishandeling.

Dit triggerde mij om hiermee aan de slag te gaan. Waarom wordt hier zo weinig over gesproken? En waarom wordt hier zo weinig aangedaan? Ik besefte dat veel mensen zich niet durfden uit te spreken over wat hun is overkomen. Na lang denken, viel het kwartje voor mij. Misbruik begint vaak jong. Een kind kent nog geen grenzen, is nog puur en je kan ze nog kneden. Voor een dader dus een perfect slachtoffer. Dus bedacht ik als je kinderen zo jong mogelijk worden onderwezen in het aangeven van grenzen, dan herkent het kind ook makkelijker wanneer iets niet klopt. En zo is ProjectPuur geboren!

Je hebt boek geschreven, gericht op de seksuele ontwikkeling van het kind. Hoe kwam je op dat idee?

Het idee van ProjectPuur is om een waterdicht systeem te bouwen. Mijn idee is dat wanneer je alle participanten in de maatschappij van informatie voorziet, het eigenlijk onvermijdelijk is om een kind of persoon, die met mishandeling en/of misbruik te maken heeft, over het hoofd te zien. Dus dat betekent als kind, ouder, onderwijzer en maatschappelijk betrokkenen voorzien zijn van de juiste informatie, op zijn minst één van hen moet kunnen signaleren.

Maar hoe voorzie je kinderen op een leuke en niet beladen manier van de juiste informatie? Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken. Kinderen houden van lezen en voorgelezen worden, dus een boek was de beste optie. “De Familie Puur” is een van de eerste kinderboeken waarin kinderen op een leuke manier leren hoe zij hun grenzen kunnen aangeven. Het boek focust zich specifiek om herkenbare situaties, waarin kinderen zich gelijk in kunnen vinden.

Hoe is het boek ontvangen?

Voor kinderen is dit boek één en al herkenning en ook een verademing. Als een kind zich kan herkennen in een boek, dan is je missie als auteur geslaagd. Daar doe ik het voor. Er zijn ook ouders of leerkrachten die moeite hebben met het boek. Zelf denk ik dat het ligt aan ons bekrompen denken. Als volwassenen willen wij alles bevragen, soms is dat niet nodig en zeker op het gebied van seksualiteit niet. Seksualiteit is ontdekken. Het allerbelangrijkste in deze reis is dat wij wel weten wat onze grenzen zijn. En dat weten veel volwassen nog niet, laat staan kinderen. Daarom heb ik dit boek geschreven.

Lees ook: Zwanger tijdens de coronacrisis? Arnetia vertelt ons hoe dat is

Wat bied jij ouders en kinderen, naast het boek, nog meer?

Het boek is dus voornamelijk geschreven om een brug te slaan. Een brug tussen volwassene en kind om de conversatie over seksualiteit een kick start te geven Helaas weten ouders vaak niet waar ze moeten beginnen als het gaat om het onderwerp seksualiteit. Dit komt omdat wij onze eigen ervaringen vaak willen projecteren op onze kinderen of andere jongeren. Dat is niet geheel eerlijk, maar natuurlijk begrijpelijk. Daarom heb ik ook workshops voor ouders. Ouders kunnen een workshop volgen, waarin zij handvatten krijgen die het voor hen makkelijk maakt om seksualiteit in de opvoeding te bespreken.

Ook geef ik veel informatieochtenden op scholen aan ouders. Daarnaast kunnen ouders ook een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. Dit kan online of persoonlijk. Hierin beantwoord ik alle vragen van de ouders en kijken wij specifiek naar het kind en zijn/haar seksuele ontwikkeling. Waar ik uniek in ben is mijn lespakket voor kinderen van groep 1 en 2. Dit is in verlenging van het boek. Een speels en creatief lespakket, waarin wij dieper ingaan op de materie.

Hoe staat jouw doel in verband met jouw eigen jeugd?

Zelf heb ik een gelukkig een hele goede jeugd gehad en niet te maken gehad met kindermishandeling. Wel heb ik sinds mij achtste gezegd dat ik kinderen wilde helpen. Ik wilde graag een weeshuis openen, dat is helaas nog niet gelukt, maar wie weet. Als tiener droomde ik ervan om advocaat te worden, maar de studie vond ik te zwaar. Het werd Sociaal Pedagogisch Werk. Nu ben ik toch een advocaat. Ik zet mij in tegen kindermishandeling. En ik wil ervoor zorgen dat kinderen hun rechten kennen, dus eigenlijk ben ik gewoon een kinderrechten advocaat!

Wat voor verband hebben seksualiteit en zelfliefde volgens jou?

Zelfliefde en seksualiteit zijn aan elkaar verbonden, die twee ingrediënten vormen een identiteit. Als je weinig zelfliefde hebt kan dit enorme schade aan je identiteit brengen. Dit hoeft niet altijd op seksueel gebied te zijn, maar helaas gebeurd dit vaak wel. Als jij van jezelf houdt, hou je ook meer van je lichaam en kan je makkelijker grenzen aangeven. Je beslissingen op het gebied van seksualiteit zijn dan heel anders. In de meeste gevallen (want soms heb je nare ervaringen waar jij geen macht over hebt) heb je dan een algemeen gezonde seksuele ontwikkeling.

Lees ook: Family Goals: Dit zijn onze favoriete Afro-Nederlandse mama’s op Instagram

Is er nog iets wat je aan de lezeressen mee wilt geven?

Wat wil ik meegeven? Hmm. Mijn doel is om seksualiteit aan de keukentafel te kunnen bespreken. Mijn tip is dus wacht niet te lang met het bespreekbaar maken van seksualiteit. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het zal zijn. Mij motto is je kan niet vroeg genoeg beginnen. En als laatste wil ik zeggen: praten over seksualiteit, zonder eerst het over grenzen te hebben is niet aan te raden. Begin bij het begin. Wat is je grens?

Wat vind je van de mooie dingen die Ogenda Adolphin met haar ProjectPuur doet? Praat mee in de comments.

Bestel ‘De Familie Puur’ hier. En volg Ogenda op Instagram.


Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: