momcation

Momcation, een must voor elke mama toch?

“Ik ga niet weg zonder jou omdat ik niet van je hou, ik ga er even tussenuit zodat ik meer van je kan houden. En een nog leukere mama kan zijn voor jou”. Dit zei ik tegen mijn zoon van één, voordat we uit huis gingen; onderweg naar het vliegveld want mama gaat een paar dagen weg. Hieronder vertel ik je waarom ik een momcation een must voor elke mama vind.

En Wolf dan?

Op vakantie, zonder kind. Voor de tweede keer in een jaar. Sommigen verklaren me voor gek, anderen zouden het ook willen, bepaalde hebben er totaal geen behoefte aan en degenen die het doen vinden het prachtig. In 2019 ging ik, zoals vaker, op vakantie maar dit keer was het anders. Ik was inmiddels moeder geworden, “en Wolf dan?” vroeg men. Nee, ik nam mijn vier maanden jonge baby niet mee, die bleef thuis samen met papa.

Toen ik uitgerust en al terugkwam had ik meteen besloten dat ik deze momcation erin hou. Het is mijn persoonlijk oplaadmoment. Begrijp me niet verkeerd. Wolf is m’n handtas, waar ik heen ga, gaat m’n kind mee. Maar dat doen we de overige 11 maanden en 3 weken van het jaar met heel veel plezier ook al.

Toch merk ik dat veel mensen mij stomverbaasd aankijken als ik aangeef dat ik echt zonder mijn kindje op vakantie ga. Maar wanneer papa dat doet niemand dezelfde reactie heeft. Wat gaat hier mis vraag ik mezelf dan af? Het beeld dat ik mijn kind dump voor quality time zonder hem is echt overdreven want dat is het niet. Daarnaast ga ik ook met hem op vakantie! Als één van de beste begrijp ik dat door de komst van mini us het leven is veranderd, maar dat houdt niet in dat het nu “alleen” om hem draait.

Lees ook: Family Goals: Dit zijn onze favoriete Afro-Nederlandse mama’s op Instagram
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Stay at home mom?

Ik heb weleens vaker gehoord dat moeders zichzelf kwijtraken in het proces van mama zijn. Naast partner, zus(je), (klein)dochter en moeder, ben ik ook Jámairah en haar wil ik niet verliezen. Ik vind haar namelijk best wel leuk. Wat overigens niet inhoud dat ik dezelfde dingen als BW (before Wolf) wil doen. Geloof me, ik heb m’n portie lamlendige avondjes inclusief bijbehorende katers echt wel gehad. En die wil ik ook zeker niet elk weekend herbeleven, maar de perfecte stay at home mom-rol is niets voor mij.

Het is denk ik vrouw eigen om anderen te veroordelen. Daar komt een soort van bonus lading bovenop als ze ook nog moeder zijn. Ik moet namelijk echt wel beseffen hoe gezegend ik ben dat Wolf z’n vader of m’n ouders “zoveel” dagen voor hun bloedeigen (klein)zoon willen zorgen om mij deze tripjes van welgeteld vijf dagen te gunnen.

Volgens een of andere ongeschreven regel in het “eenmaal moeder, nooit meer vrouw/Jámairah”-handboek staat namelijk dat alleen een moeder voor haar kind kan zorgen. Iets waar ik het 360 dagen per jaar wellicht mee eens ben maar die vijf dagen zonder kind lekker niet! Je moet bijna bang zijn dat de kinderbescherming of jeugdzorg niet voor je wordt gebeld.

Lees ook: Dit zijn de 5 leukste vakantielanden in Afrika

Probeer het een keer

Gelukkig was ik die vriendin waarmee m’n vriendinnen op vakantie gingen, voor ik zelf een kind had, om tot rust te komen. Ik merkte het intense gemis maar zeker ook de rust en de ontspanning als we een paar dagen weg waren. Dat we die paar dagen koos kinderloos hartstikke genieten betekent niet dat we minder dan zielsveel van onze kroost houden. Dit stigma moet er echt af.

Er zijn ook moeders die helemaal geen behoefte aan een vakantie zonder kind(eren) hebben! En dat is prima. Voor alle mama’s die dit wel doen; keep going, voor degene die het willen; doe het als het goed voelt en je zeker weet dat je kindje(s) in goede handen achterblijven. En voor degene die er iets van vinden: probeer het een keer, het is verademend.

With love, een-vakantie-na-corona-plannende, mai xx

Hi mommy, wat vind jij van een momcation? Deel het hieronder met ons.

Photo by Jakob Owens on Unsplash


Blog at WordPress.com.